Виртуалната среща на върха между САЩ и Китай е дала

...
Виртуалната среща на върха между САЩ и Китай е дала
Коментари Харесай

Хенри Кисинджър: Срещата Байдън - Си Дзинпин даде добро начало за изглаждане на двустранните отношения

Виртуалната среща на върха сред Съединени американски щати и Китай е дала положително начало за изглаждане на двустранните връзки и отбягване на открити спорове. Това мнение изрази някогашният държавен секретар и консултант по националната сигурност на американския президент Хенри Кисинджър по време на Новия стопански конгрес, който се откри в хибриден формат в Сингапур в сряда, предава ТАСС.

„ Президентът на [САЩ] Джо Байдън и [китайският] президент Си Дзинпин направиха положително начало, което би трябвало да бъде последвано от полемики всъщност, които ще доведат до насоките, посочени от водачите по време на виртуалната среща на върха “, сподели 98-годишният посланик. Според него Съединени американски щати и Китай минават в връзките си „ през планински проход, намирайки се до канара, откъдето човек може да тръгне в разнообразни направления “.

Кисинджър означи, че Вашингтон и Пекин „ би трябвало да се движат към модел, при който разногласията взаимно се смекчават, и двете страни схващат, че е невероятно да се дефинира победител без риск от заличаване на човечеството “. Той също по този начин прикани Съединените щати и Китай „ да одобряват обстоятелството, че споровете сред огромни софтуерно напреднали сили не би трябвало да бъдат допускани, с цел да се резервира човечеството “.

Освен това дипломатът уточни значимостта да се търсят области за съдействие в региона на изкуствения разсъдък, като предизвести, че „ съперничеството може да докара до трагични последствия “.

Байдън и Си Дзинпин се срещнаха във вторник по пекинско време (понеделник вечерта във Вашингтон) посредством видео връзка и диалогът им продължи повече от три часа. Това е първата среща сред двамата водачи откогато Байдън встъпи в служба през януари 2021 година Преди това те си разменяха известия и приказваха по телефона. Последният телефонен диалог сред Байдън и Си Дзинпин се организира на 10 септември.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР