Виорика Дънчила Евродепутатката Виорика Дънчила е новото предложение на румънската

...
Виорика Дънчила Евродепутатката Виорика Дънчила е новото предложение на румънската
Коментари Харесай

Румъния ще има трети премиер за седем месеца


Виорика Дънчила

Евродепутатката Виорика Дънчила е новото предложение на румънската Социалдемократическа партия (СДП) за министър председател на страната откакто боричканията за власт в партията принудиха да се отдръпна втория за седем месеца министър-председател Михай Тудосе.

" Г-жа Дънчила е евродепутат от 2009 година, тя е уважавана в Брюксел, не търси спор, отзивчива е и има положителни връзки с Европейската комисия ", съобщи авторитетният водач на партията Ливиу Драгня.

По думите му изборът е " явен сигнал за Брюксел, тъй като желаеме да подобрим връзките сред държавното управление и Комисията ", откакто напоследък налице е напрежение поради законодателството, обсъждано от Европейски Съюз като евентуално намаляване на битката против корупцията.

Ако 54-годишната Дънчила бъде утвърдена от президента Клаус Йоханис в сряда, тя ще стане и първата жена, която ще управлява държавното управление на втората по беднотия страна в Европейския съюз след България. Дънчила е непосредствен съдружник на партийния водач Драгня.

Досегашният министър председател Михай Тудосе заяви късно в понеделник, че се отдръпва от поста поради изгубената поддръжка на Социалдемократическата партия и по-специално поради спора му с партийния началник. Това се случва едвам 7 месеца, откакто Тудосе пое властта в страната и единствено два месеца, откакто държавното управление му оцеля при избор на съмнение.

Президентът Йоханис, който е изострен критик на социалдемократите, във вторник публично одобри оставката на Тудосе и показа министъра на защитата Михай Фифор като краткотраен министър-председател.

" Ние се нуждаем бързо от ново държавно управление, тъй че този интервал на неустановеност да не се трансформира в политическа неустойчивост ", сподели Йоханис, добавяйки, че е " неудовлетворен и угрижен ".

Ситуацията в Румъния е нестабилна през последната година, а няколко пъти хиляди жители излизаха на митинги против ръководството.

" Тръгвам си с вдигната глава ", е споделил Михай Тудосе на излизане от съвещанието на управлението на социалдемократите.

Конфликтът стана публично притежание предходната седмица. Тогава Тудосе прикани вътрешният министър Кармен Дан да подаде оставка, като я упрекна, че го е лъгала. Тя отхвърли да се отдръпна. Дан е близка съюзничка на Драгня, авторитетния партиен водач. Тя е поискала от Тудосе да в профил шефа на румънската полиция поради случай с служител на реда, упрекнат в педофилия, само че министър председателят отказал.

Михай Тудосе е вторият министър председател на Румъния, отхвърлен от поста от партията си, освен това няма и година след избирането му. Същата орис имаше и предшественикът на Тудосе - Сорин Гриндяну. Той бе свален от властта откакто Народното събрание му гласоподава съмнение по самодейност на ръководещата групировка.

Партията реши, че има потребност от ново държавно управление, с нов метод, съобщи Тудосе пред кореспонденти след партийното съвещание.

Социалдемократите завоюваха 46% на изборите през декември 2016 година с обещания за понижение на налозите, повишаване на заплатите и пенсиите. Година по-късно доста от тези обещания не са изпълнени, а решението за прекачване на тежестта на социално-осигурителните вноски върху служащите провокира всеобщи митинги предходната година.

През 2017 година страната бе разтърсена от най-мощните митинги от рухването на комунизма насам поради проектите на държавното управление да декриминилазира някои корупционни действия. В последна сметка държавното управление отдръпна указа, само че пък Народното събрание по-късно одобри други промени в правосъдните закони, които съгласно критиците на ръководството може да повлияят на правосъдните каузи за корупция.

Номинираната за нов министър председател Дънчила твърдо отбрани законодателството.

Оставката на Тудосе подкани японския министър-председател Шиндзо Абе да приключи договарянията с държавното управление на Букурещ, обявиха румънски публични лица. Абе, който дойде в Букурещ във вторник по време на първото си посещаване в Румъния на японски министър председател, трябваше да се срещне с президента Йоханис.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР