Виолина Маринова е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен

...
Виолина Маринова е председател на Управителния съвет и главен изпълнителен
Коментари Харесай

Виолина Маринова: Успехът не се постига лесно и веднага

Виолина Маринова е ръководител на Управителния съвет и основен изпълнителен шеф на Банка ДСК. Кариерното й развиване е емблематично за банковия бранш у нас - тя стартира от най-ниското равнище в йерархията, с цел да доближи до най-високото сега. Заедно с това тя работи 40 години на едно място. Money.bg й зададе въпроси по отношение на акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България ", в която банката взе участие.

Какво e Вашето обучение - по какъв начин го избрахте, къде завършихте и по какъв начин Ви оказа помощ за кариерата?

Завършила съм компетентност " Финанси и заем " във ВФСИ " Д. А. Ценов " в Свищов. Специализирала съм " Комплексно банково обслужване на популацията от ДСК " в УНСС, " Мениджмънт, маркетинг, бизнес връзки " и " Финанси и счетоводство " в Института по мениджмънт и маркетинг, София. Още от гимназията бях наясно, че ще се занимавам с финанси. Следвала съм задочно и по едно и също време с това работех в тогавашната Държавна спестовна каса, където започнах от чиновник на гише. Това доста ми оказа помощ, тъй като овладях връзката с клиентите, способността да се вслушваш в получената противоположна връзка. Мога да кажа, че получих и стратегически умения - да зная по какъв начин наподобява цялостната картина, по какъв начин е позиционирана една банкова институция в обществената и икономическа среда, в която действа. От над 65 годишна история на институцията аз съм повече от 40 години в нея и съм взела участие във всички трансформации - от преобразуването й от Държавна спестовна каса в комерсиална банка, до смяна на собствеността и всички свързани с това процеси.

Как стигнахте до най-високата позиция в компанията и кое персонално качество смятате, че най-вече Ви оказа помощ по тази причина?

За да реализира триумф, всеки първо би трябвало да харесва своята специалност и да работи с готовност.Трябва да има " хъс " да реализира всичко бързо, качествено и да приема провокациите умерено, с мисъл по какъв начин да ги реши, и да не се предава пред компликациите.

Освен това аз не съм се стремяла да бъда началник безусловно, а съм се опитвала да се модернизирам и съм се развивала, без да прескачам равнища в йерархичната стълбица. Успехът съгласно мен не се реализира елементарно и незабавно.

С неотклонен труд, непримиримост и неотстъпчивост пред провокациите се преодоляват трудностите, които непроменяемо човек среща по своя професионален път. Смятам, че лоялността и коректността също са качества, които спомагат за професионалния триумф, защото няма по какъв начин човек да стигне до самия връх и да се употребява с уважението и доверието на близките, в случай че не има и развива тези качества.

Защо избрахте да работите в България?

Винаги съм била уверена, че точно родната ми страна е мястото, където бих желала да се развъртвам и работя освен за професионалния ми триумф, а и дам своя персонален принос към нея. Това считам, че е дълг и привилегия на всеки човек, и точно тези устои съм се стремяла да възпитам и развия у моите деца и внуци.

Според Вас кои са най-важните качества, с цел да успее човек в България?

Независимо къде, с цел да успее, човек би трябвало да има желанието за това. Трудолюбието, постоянството и търпението са неизменими фактори, без които човек мъчно би се справил в конкурентна работна среда. Особено в този момент, когато пазарът на труда е световен и човек би трябвало да демонстрира най-хубавото от себе си в работна среда, то няма по какъв начин да не разчита на тези качества, както и на най-важния съставен елемент - да не губи религия в личните си качества.

Кое е най-важното качество, което търсите у младите/новите чиновници?

Едва ли можем да разпознаваем едно като най-важно, защото те са цялост от качества, които се допълват и играят идентична основна роля - разпоредителност, креативност, самообладание и преданост. Това е главната група от качества, които в Банка ДСК сме разпознали като основни за младите/новите ни чиновници, които търсим, само че и възпитаваме у тях.

Какво би трябвало да се промени в образованието?

Със сигурност няма да изненадам никого като кажа, че главната смяна би трябвало да бъде по-тясното обвързване на междинното и висшето обучение с потребностите на бизнеса в страната. Нещо, за което доста специалисти и представители на бизнеса приказват от години. Горди сме, че Банка ДСК е един от пионерите в тази област, защото сме построили дългогодишни партньорства с най-реномираните университети в България, което води до това, че доста младежи непосредствено постъпват на работа при нас след придобиването на дипломите си.

Какъв вид чиновник предпочитате - приключил в България или приключил в чужбина?

Не бихме могли да дискриминираме едните за сметка на другите. Процесът на асортимент при нас е извънредно сложен и оптимално неутрален, основаващ се на най-високи професионални стандарти. Всичко е строго самостоятелно, според от вакантната позиция, нужните условия, опит и персонални качества. Факт е, че през последните години се стараем сами да култивираме лични фрагменти, на които да разчитаме в дълготраен проект.

По-скоро оптимист или по-скоро черноглед сте за бъдещето на България?

Предпочитам да се дефинирам като реалист с оптимистичен поглед към бъдещето на страната. Няма да скрия, че съм извънредно ангажирана с това, което се случва в България, освен това освен в стопански аспект, само че и във всеки различен, касаещ развиването й. Обещаващи са данните за икономическия растеж, потреблението и намаляването на безработицата, които в допълнение благоприятстват бизнес климата в страната. Това сигурно няма по какъв начин да не се усети позитивно у всеки един човек.

Какво прави Вашата компания за развиването на образованието в България?

Както загатнах, работим извънредно ползотворно и в тясно съдействие с най-хубавите български висши образователни заведения. Банка ДСК е институцията, която наложително взе участие в най-големите кариерни конгреси и изложби, представяйки опциите за професионално развиване пред студенти и искащи да се причислят към нас. Активната ни роля в настоятелството на Фондация " Буров " е обвързвана с присъждането на стипендии на изявени млади икономисти и даването на опция за професионална изява в банковия бранш и в промишлеността. Включваме се годишно в " Европейска седмица на парите ", когато с моите сътрудници се срещаме с възпитаници на полемики и игри, и имам вяра, че по този метод ги мотивираме за това, да се научат да ръководят финансите си, да имат вяра в качествата си, които да развиват, и да бъдат пълноценни жители, давайки своя принос към страната ни.

Според Вас по какъв начин може да бъде решен казусът с намирането на фрагменти в България?

С сложен метод, вплитащ в себе си старания, както на институционално, по този начин и на бизнес равнище. Той би трябвало да стартира още от ранна възраст в учебните заведения с от време на време консултиращо кариерно ориентиране на децата, а след това и в университетите, и не на последно място с подкрепящия старт в фирмите, които би трябвало да разчитат повече не на подготвени фрагменти, а на развити от тях самите експерти. Това не просто ще подтиква младежите да останат в страната, а и ще предизвиква тяхната преданост, което ще бъде от взаимна изгода, както за чиновниците, по този начин и за фирмите.

Кое е умението/качеството, което най-често липсва на младите/новите чиновници?

Наблюдаваме, че най-дефицитното качество у тях е търпението. Не единствено за детайлно преодоляване на нужните на практика познания и опит, само че и неналичието на самообладание за последователно кариерно израстване. Всеки младеж, намиращ се на прага на дългия си професионален път, би трябвало да бъде наясно, че това е развой, който лишава години неотклонен труд и неизменност. Това не се случва нито за ден, нито за два. Самата аз, когато предавам своя близо 40-годишен опит на всеки, който се е допитал до мен, съм подчертавала, че нямаше да реализира нищо от това, което съм, в случай че бях нетърпелива или се отказвах при първото отчаяние или затруднение, което ми се е изпречило, изключително в първите години на кариерата ми.

Колко значима би трябвало да бъде заплатата за начинаещия чиновник?

Със сигурност заплащането е доста значим фактор при всеки чиновник, освен за начинаещите. Изключително значимо би трябвало да бъде чувството у работещия, че получава съответно заплащане за напъните, които влага в осъществяване на работните си отговорности. За страдание, огромна част от младежите идват с нереални упования за възнаграждение на техния труд, постоянно неотговарящи на степента на експертиза и професионални умения, които могат да дадат в подмяна. Това постоянно е възпиращ фактор за нас и тях, само че считам, че с повишение на информираността и повдигането на равнището на обучение и стопански напредък, тази бездна последователно се запълва и тези случаи понижават.

 Снимка 338603

" PwC България ", водеща консултантска компания и шеф с над 168-годишна история, провежда акцията " Твоите 25 аргументи да избереш България " в поддръжка на младите и амбициозни студенти. По мотив 25 години от основаването й " PwC България " дружно с водещи компании сътрудници ще поддържа 25 български студенти със стипендии по 6000 лева, стажове в влиятелни компании и менторство. Близо 1300 студенти, учащи се в страната или чужбина, изпратиха есета на тематика " Моите 25 аргументи да избереш България " и аплайваха в състезанието. Победителите ще бъдат определени от без значение жури и ще бъдат оповестени публично на 1-ви март.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР