Виновна или невинна е Ан Болейн? Това е една от

...
Виновна или невинна е Ан Болейн? Това е една от
Коментари Харесай

Вещицата на Англия: виновна ли е Ан Болейн?

Виновна или почтена е Ан Болейн? Това е една от най-често обсъжданите тематики, когато се приказва за нея. Редица историци се пробват да разкрият същинската история зад изтезанието на Болейн на 19 май 1536 година, когато тя е упрекната в блудничество, измяна и прелюбодейство. Макар че другите историци са разкрили разнообразни обстоятелства, историята на Ан Болейн и до през днешния ден остава предмет на диспути.

Нека разгледаме деликатно историята на Ан Болейн и да проучим дали тя фактически е била отговорна или наказана и екзекутирана незаслужено.

Раждането и ранният живот на Ан

Ан Болейн е родена в Бликлинг, Норфолк, в фамилията на Елизабет и Томас Болейн. Въпреки че точната година на раждането ѝ не е известна, множеството историци считат, че е родена през 1501 година Когато Ан пораства, през 1513 година е назначена в двора на Маргарита Австрийска като прислужница. Това е първият пост в късия ѝ живот. По-късно тя отпътува да служи на кралица Мария, която е брачна половинка на Луи XII от Франция. След гибелта на Луи Анна, остава в двора на Клод, новата кралица на Франция, в продължение на седем дълги години.

Според сведенията, на 1 март 1522 година Анна се появява за първи път в двора на крал Хенри VIII, когато играе ролята на „ Постоянството “ в тържеството на Сирни Заговезни. Около 1526 година Хенри VIII се влюбва в Ан Болейн. В писмо от 1527 година проличава, че Хенри е превзет от любовта си към Ан повече от една година и я моли да му се „ отдаде с тяло и сърце “.

Кралската женитба

Макар да се счита, че Ан и Хенри са се оженили скрито през октомври 1532 година в Дувър, формалната женитба се е състояла през януари 1533 година След дългото седемгодишно очакване за развода на Хенри с Катерина Арагонска те най-сетне се венчават публично. Твърди се, че б ракът на Хенри и Ан е бил изпълнен с пламенна пристрастеност и боготворене . Малко след кралската женитба, на 7 септември 1533 година Ан ражда щерка Елизабет.

 ан болейн Публичен домейн, Wikimedia Commons

Това, което последвало обаче, за жалост било мъртво раждане, спонтанни аборти и разрушено сърце. Брачният живот на Хенри и Ан постоянно е представен като композиция „ стихия и слънце “. Те били доста директни и прями един с различен. Макар че имало моменти, в които се ревнували, крещели един на различен и се ядосвали, те били щастливи дружно . Въпреки това спонтанният аборт през януари 1536 година довежда до краха на Ан Болейн. Това мощно разочарова Хенри и той изпада в тъга. Спонтанният аборт нанася огромен удар върху брачния им живот и е директна връзка с последвалите проблематични събития.

Провинения в невярност

Изневярата е едно от най-известните закононарушения, за които се твърди, че е направила Ан. Смята се, че тя е прелюбодействала не с един, а с няколко разнообразни мъже в двора на Тюдорите. Шведският музикант Марк Смитон е един от упрекнатите мъже. Той е задържан през април и в последна сметка признава, че е имал спекулация с Ан Болейн. Смята се, че това самопризнание е било изтръгнато с изтезания.

Освен това признанието на Марк Смитън довело до арестуването на сър Уилям Бреретън, сър Франсис Уестън и сър Хенри Норис, който бил избраник на Хенри за стола. Всички те се пробват да поддържат невинността си, само че по време на процеса са приети за отговорни. В този случай един от председателстващите правосъдни заседатели е личният татко на Ан, Томас Болейн.

 ан болейн iStock

Докато е в лондонския Тауър, Ан флиртува и беседва с разнообразни членове на правосъдния състав. Това по някакъв метод предполагало, че тя е забъркана в нещо злокобно с тях. Макар че диалозите евентуално са били просто почтени смешки за Ан, те са били считани за закононарушение , в случай че са били тълкувани по неправилен метод. По време на един закачлив диалог с Норис Ан споделила, че в случай че кралят почине, Норис ще получи опция да заеме поста на брачна половинка ѝ.

Тъжното е, че Ан евентуално е споделила всичко това по почтен и шеговит метод, без да осъзнава рисковата обстановка, в която се е намирала . Ан въобще не е знаела, че всички диалози, които е водила с разнообразни мъже в двора, са били докладвани на краля, нейния брачен партньор.

Провинения в интрига против краля

Заговорите против е второто закононарушение, за което се твърди, че е осъществено от Ан Болейн. Измяната е считана за най-страшното закононарушение в двора на Тюдорите. Бащата на Хенри е спечелил трона на Англия посредством борба, а не посредством заместничество и Хенри е бил напълно наясно с обстоятелството, че той може да има късмет за по-сериозни искания за трона. Така че е съществувал непрекъснат боязън от вероятно въстание за събаряне на Хенри и завладяване на трона. Измяната е била огромна опасност за Хенри.

 ан болейн iStock

Тъй като Ан е взела участие в диалог, обвързван със гибелта на Хенри, тя е упрекната в скрит план против Хенри. Въпреки че диалогът на Ан е бил смешка, тя е упрекната в осъществяването на закононарушението скрит план. Разкриването на диалозите на Ан се смята за доказателство, че тя е предала краля.

Провинена е и във вещерство

Въпреки че кралят към този момент имал задоволително учредения да екзекутира Ан Болейн, кралицата продължава да бъде дискредитирана и опозорявана. В двора са се носили клюки, че Ан е забъркана в магьосничество и в действителност е магьосница . Предстоящите процеси пораждат разнообразни истории, свързани с използването на свръхестествени сили от страна на Ан, с цел да си обезпечи място в двора и да завоюва Хенри. Съществува дълъг лист с отвратителни и непростими грехове, в които се се е считали, че е забъркана.

 ан болейн iStock

Твърди се даже, че Ан е прелюбодействала със личния си брат Джордж Болейн. Джордж е приет за отговорен за това и е екзекутиран за скрит план против краля. Въпреки това не са открити солидни доказателства, че Джордж и Ан са взели участие в каквато и да е форма на инцестна връзка. Доказателствата дават единствено удостоверение на обстоятелството, че са прекарвали доста количество време дружно.

Присъдата

Въпреки че не са открити солидни доказателства против Ан Болейн, тя е екзекутирана на 19 май 1536 година, единствено два дни след изтезанието на брат ѝ и всички останали обвинени. Хенри взема решение, че Ан ще бъде обезглавена, вместо да бъде изгорена на клада. Преди Ан в Англия в никакъв случай не е била екзекутирана кралица . Хенри изчакал да чуе известието за гибелта на Ан и по-късно отпътувал за Хемптън Корт, с цел да играе тенис. Той издава заповед да се отстранен и унищожат всички картини на Ан Болейн от двора. Освен това афишира брака си с Ан за противозаконен и отстранява щерка им Елизабет от линията на заместничество. Хенри се държал по този начин, като че ли Ан в никакъв случай не е съществувала за него.

 ан болейн Публичен домейн Picryl

Виновна ли е в действителност за всички тези закононарушения?

Съществуват редица отзиви на разнообразни историци за това дали Ан Болейн е била отговорна или почтена. Повечето доказателства и случаи обаче сочат към нейната непорочност. Ан Болейн е известна реформаторка и всички са я познавали като мощно религиозна и умна жена . Наред с това обвиняванията в прелюбодейство, измяна и блудничество не се вписват вярно в цялата картина.

Ерик Айвс, биограф на Ан Болейн, разкрива, че в най-малко дванадесет случая има доказателства, които демонстрират, че Ан по никакъв метод не би могла да извърши прелюбодейство с другите упрекнати мъже. Историците са съгласни и с обстоятелството, че признанието на Марк Смитън е било изтръгнато под тежки изтезания и по тази причина признанието за полова връзка с Ан може да е подправено. На самопризнания, които са резултат от изтезания, не може да се има вяра толкоз елементарно.

Трябва да имаме поради и че, Ан е била известна като упорита жена, която е имала смелостта да каже „ не “ на краля. Тя е имала способността да отстоява себе си и постоянно е влизала в буйни диспути и в разногласия с Хенри. Тя била много друга от останалите британски дами. Въпреки това Хенри желал да я промени и да я направи по-скромна след брака им.

Въпреки че Ан Болейн има неприятна известност от стотици години насам, няма сигурни доказателства, че тя е отговорна за всички закононарушения, в които е упрекната. И въпреки всичко истината остава мистерия за всички.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР