Виното е сред любимите алкохолни напитки, независимо от сезона. Разнообразието

...
Виното е сред любимите алкохолни напитки, независимо от сезона. Разнообразието
Коментари Харесай

Мъжете, жените и виното

Виното е измежду обичаните алкохолни питиета, без значение от сезона. Разнообразието на пазара е все по-голямо и става все по-трудно да се ориентираме на коя бутилка да заложим. Но, става известно, този избор е по-лесен за представителките на нежния пол.

Редица фактори въздействат на метода, по който възприемаме виното, както и на неговия усет. Говорим даже за това дали сме се наспали предходната нощ, както и към кой пол принадлежим. Учени от университета на Йейл са се заели с този въпрос, разглеждайки го най-много през призмата на гастрофизиката.

Това е относително нова просвета, занимаваща се с нашето отношение към храните и напитките, както и факторите, които му въздействат.

 Снимка 363780

Когато приказваме за вино, най-вече внимание обръщаме не толкоз на усета, колкото на аромата. Рецепторите в носа играят водеща роля за това по какъв начин ще възприемем напитката. По тази причина и сомелиерите първо помирисват, преди да отпият.

Усещаме аромата на виното един път преди да сме отпили от него, а повторно - когато към този момент се намира в устната празнина. И тъкмо тук е мястото да изведем разликата сред метода, по който мъжете и дамите възприемат виното.

 Снимка 363764

Представителките на нежния пол имат доста по-чувствително към другите усети, наситени в една храна или напитка, небце. Това оказва помощ да усетят в по-големи детайлности цялата палитра от усети.

Същото важи и за ароматите, твърди гастрофизик от университета Оксфорд, представен от Daily Mail. Това се дължи на обстоятелството, че в женския мозък има съвсем двойно кафези и неврони, които дават отговор за разпознаването на усетите и ароматите, спрямо в мъжкия .

 Неочаквани нови изгоди от виното
Неочаквани нови изгоди от виното

И други, които се оспорват

Тези разлики имат значително значение освен през днешния ден, само че и в древността. Жените съумяват да разграничат и да си изберат здрави сътрудници с помощта на телесните им миризми. Мъжете пък са облагодетелствани с по-добро хващане на бързи придвижвания в близост, което им оказва помощ да ловуват.

Дамите в детеродна възраст се оказват най-чувствителни към всевъзможни миризми. И повода е доста елементарна - с цел да могат по-успешно да предпазят детето си от разнообразни закани.

Въпреки по-горните изводи, които ни поставят под общ знаменател на база пол, всички ние имаме присъщи особености, що се отнася до подушване. В носа ни се намират над 400 рецептора и сме генетично обременени те да бъдат по-чувствителни към някои аромати, а към други - по никакъв начин.

 Снимка 363783

Така да вземем за пример, може изобщо да не усещаме миризма на ванилия или на прясно изпечен самун, която се носи натрапчиво към нас. Но да можем да познаем всички аромати в чашата вино, което сме избрали за довечера.

Разбира се, това какво сме яли, преди да посегнем към виното, също оказва въздействие върху метода, по който ще го възприемем. Затова и си има правила кои храни с какво вино се ядат .

Танините в аленото вино и протеините и мазнините в аленото месо си взаимодействат удобно на химично равнище, допълвайки взаимно усета си. А киселините в бялото вино играят ролята на лимон, който овкусява рибата.

 Как да отворим бутилка вино без тирбушон
Как да отворим бутилка вино без тирбушон

Още едно потребно умеене

Звуците и светлината към нас също въздействат на метода, по който възприемаме освен виното, само че и всички други усети и аромати. Колкото по-натрапчиви са те, толкоз по-притъпено е обонянието и вкусовите ни рецептори.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР