Виното е една от най-старите и най-консумираните напитки в света,

...
Виното е една от най-старите и най-консумираните напитки в света,
Коментари Харесай

Братя Георгиеви, които превърнаха правенето на вино от бизнес в преживяване

Виното е една от най-старите и най-консумираните питиета в света, като традицията по приготвянето му на нашите ширини потегля още от времето на траките. Днес то се предлага в объркващо необятна гама по магазините и човек може с часове да стои пред витрината и да се чуди какъв тъкмо усет се крие зад етикетите на бутилки мускат отонел, гренаш блан, гаме ноар или пинотаж.

Да знаеш какви тъкмо ароматни нотки отличават тези виновност обаче също не е задоволително. Защото да пиеш тази антична напитка е не просто дребна приятност за небцето, а изцяло прекарване. Точно като такова го разказва Тодор Георгиев, който дружно с брат си Георги преди три години създава дребна бутикова винарна в разположеното в западната част на Пирин село Плоски.

Двамата вземат решение да създадат дружно крачката към основаването на Georgievi Bros., като задачата им е да накарат своите клиенти освен да оценят като усет виното, само че и да се научат да го усещат с всичките си сетива.

Тодор Георгиев започва кариерата си като механик в БТК. През годините той се развива професионално и доближава до управителни постове в компании като Telelink, а последно е част от борда на шефовете в ISG Technology.

Виното като прекарване

" Идеята потегли от моя брат. 7 години обратно той стартира първо чисто любителски да създава вино за лична консумация, което се получаваше доста добре. По-късно ме предложения да създадем дружно винарна ", споделя Тодор.

" Тя се намира в село Плоске, което е селото на нашата майка. Тъй като имаме връзка с мястото малко по малко започнахме да вършим базата си там. Сега към този момент изкарваме трета годишна продукция ", усмихва се той.

 Винарната
Източник:

Винарната

Двамата обаче вземат решение да не се концентрират само върху самото произвеждане, само че и върху това да научат клиентите си по какъв начин да разпознават положителното вино и даже сами да вършат такова. Тодор признава, че първичната концепция е била да привлекат фенове и туристи, които се интересуват от процеса по изработката на напитката.

В уеб страницата на винарната всеки може да открие благоприятни условия освен да опита продуктите на братя Георгиеви, само че и самичък да си направи едно " странствуване " в процеса на раждането на виното - от събирането на реколтата до бутилирането му. Засега обаче те не са имали клиенти, които да се включат в тези турове и има пояснение за това.

Георги Георгиев през годините е заемал разнообразни длъжности в компании от разнообразни сфери от стопанската система, като телекомуникации, търговия и издателска активност. Последно работи като основен изпълнителен шеф на компания представляваща Glamour в България.

Първите стъпки

" Първоначално главната концепция беше основаването на прекарване към виното. Затова избрахме да създадем и клуб - Winemackery Club, който да разрешава на хората да идват при нас и да си вършат вино. Това е нещо, което го има на доста места по света ", споделя Тодор и прибавя: " Дадохме си сметка обаче, че би трябвало първо да покажем, че ние самите можем да вършим положително вино и по-късно да развиваме туризъм ".

Така двамата хвърлят старания в това да създадат своите артикули разпознаваеми, а в това начинание им оказват помощ техните фамилии. Те стартират да вършат дегустации в заведения за хранене в разнообразни градове в страната.

Заедно с тях те провеждат и така наречен уайн блендинг събития. А какво тъкмо се крие зад това название, изяснява Тодор: " По време на тях участниците дегустират два сорта вино и след това пробват техники за смесването на двата типа в разнообразни проценти. Когато харесат своя вид, те получават бутилка със специфичен етикет за себе си. ".

Голяма част от клиентите на винарната избират да купуват вино за подарък, като на бутилката се слага специфичен персонализиран етикет, определен от тях според от мотива, споделя още той.

 Уайн блендинг събитие
Източник:

Уайн блендинг събитие

Какво коства да си направиш своя винарна?

За да стигнат дотук обаче братя Георгиеви влагат доста - и пари, и време.

" Не сме изчислявали какъв брой тъкмо сме вложили, само че може би е някъде над 300 хиляди лв.. Имайки поради обаче, че нашето време с брат ми никой не го счита, а това може би е най-ценното. Пари се намират, само че да отделиш от времето със фамилията си, с цел да развиваш бизнес, е инвестиция, която не може да се пресметна ", счита той.

Тодор признава, че с изключение на персонални средства, те са потърсили благоприятни условия за тегленето на бизнес заем, като са се спрели на изискванията, които им предложили от Българска банка за развиване (ББР) и нейната Микрофинансираща институция " ДЖОБС ".

" Отначало подходих с съмнение във връзка с кредите. Не имах вяра, че ще се получат нещата. Ходих до доста други банки, с цел да видя какви са опциите по европейската стратегия JEREMIE. Мой другар ми предложи да проверия изискванията в ББР ", споделя той.

" Направих една среща и разбрах какви са условията. Пак не имах вяра, че ще стане, тъй като сме дребен бизнес. На втората среща обаче, когато отидох квалифициран с бизнес проект и всичко останало, от банката оцениха, че сме сериозна компания и диалогът потегли доста добре ", признава Тодор.

Съветът на специалиста към феновете на виното

По думите на Тодор е доста значимо човек, който желае в действителност да се наслаждения на виното, да си дава сметка за какво някои артикули се продават доста по-скъпо от други.

" Всеки желае да има информация за какво едното вино коства 6, другото 16, а третото 60 лв.. От значение е по какъв начин е била създадена напитката. Важно е гроздето, в какви бурета престоява то, какъв брой време отлежава. Самите бурета костват пари, а би трябвало да се заплаща и на работна ръка, с цел да се грижат за тях и да наблюдават по какъв начин отлежава виното ", разкрива той.

" В единия случай, когато е по-евтино, виното се създава, филтрира се, поставя се в бутилки и незабавно се пуска на пазара. Тук разходът е минимален. Другото седи в бурета, някой се грижи непрекъснато за него. Цената зависи и от това какво се е получило най-после като вкусови качества ", добавя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР