Вино отлежава в Космоса Абонирайте се за Капитал Четете неограничено

...
Вино отлежава в Космоса Абонирайте се за Капитал Четете неограничено
Коментари Харесай

Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Вино отлежава в Космоса

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В началото на този месец астронавтите на Международната галактическа станция (МКС) получиха необикновена пратка от Земята. Заедно с останалата 4-тонна изследователска екипировка товарният транспортен съд Cygnus на частната корпорация Northrop Grumman транспорти до орбиталния комплекс и 12 бутилки... алено вино.

За жал екипажът на орбиталния комплекс няма да има достъп до наличието на стъклените шишета, които са благосъстоятелност на френската започваща компания Space Cargo Unlimited. Идеята на плана, носещ латинското название Vitis Vinum in Spatium Experimentia, е да изследва въздействието на микрогравитацията и галактическата радиация върху процеса на стареене на виното.



Дванадесетте бутилки ще отлежават в продължение на 12 месеца на борда на МКС, след което ще бъдат върнати на Земята. Те ще бъдат съпоставени с проби от същата партида вино, които са запечатани редом и са оставени да отлежават при естествени условия.

Въпреки че звучи екзотично, опитът не е първият случай, при който алкохолни питиета пътуват в Космоса. В околоземна орбита са изпращани както бутилки с бира, по този начин и уиски. Известен е дори случай, при който съветски космонавти се напиват с коняк на борда на съвсем изведената от строя орбитална станция " Мир " по поръчка на галактически доктор, който прави съмнителното допускане, че това може да има благоприятен резултат върху тялото в условия на безтегловност.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР