Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се

...
Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се
Коментари Харесай

Порожанов е доволен от стабилния винарски сектор

Виненият бранш в България има своето устойчиво място и се е потвърдил през годините . Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на ритуалното зарязване на лозя във винарска маза " Катаржина " край Свиленград. По негови данни у нас са засадени над 600 000 дка лозя, като през 2018 година те са нарастнали с към 14 000 дка, за което е спомогнала Националната стратегия за подкрепяне на лозаро - винарския бранш.

Министър Порожанов уточни, че за програмата, която е с годишен бюджет от близо 27 млн. евро , е почнал нов 5-годишен интервал. Той изясни, че по концепция на сектора са включени ограничения за обезпечаване на реколтата и вложения до 600 000 евро в предприятия.
 Празнуваме Трифон Зарезан
Празнуваме Трифон Зарезан

Свети Трифон се смята за надзирател на лозята

Това дава опция да се създадат усъвършенствания в избите, в това число с замяна на бъчви и други уреди, посочи Порожанов.

Той напомни компликациите през предходната година поради слабата годишна продукция и похвали напъните на управлението на Изпълнителната организация по лозата и виното за изкупуването на гроздето.

Страната ни изнася над 60 млн. литра вино годишно , главно за пазарите в Европейския съюз, Китай, Русия, Съединени американски щати и други Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра , като статистиката включва и домашно създаденото количество.

Имаме доста устойчиво построен лозаро - винарски бранш , който е подпомаган от страната, заключи министър Порожанов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР