Винаги за всички, в Арабския свят особено, е ясно, че

...
Винаги за всички, в Арабския свят особено, е ясно, че
Коментари Харесай

Емил Ценков: САЩ не са против мирно решение на израелско-палестинския конфликт

Винаги за всички, в Арабския свят изключително, е ясно, че Съединени американски щати са на страната на Израел. Израел е американският стратегически съдружник в района. И да се твърди, че е настъпил някакъв трагичен поврат е просто нереалистично. Просто това е стилът на новия президент. Той е по-откровен. Разбира се, той има и много задължения по отношение на Израел –сигурността на Израел, има прелестни връзки с Нетаняху. За мен този ход не е оневинен в този миг съответно и не способства фактически за ускоряването или слагането на ново начало в мирния развой или в бъдещи договаряния. Но това аз го приписвам и на неразборията във външнополитическата машина във Вашингтон сега Очаквам, че зад него има и проект.
Това сподели арабистът Емил Ценков при гостуването си в студиото на предаването „ Събота 150 “ в коментар за признаването на Йерусалим за столица на Израел от президента на Съединените щати Доналд Тръмп.

Споменатият проект с съгласно Ценков евентуално е бил разискван сред Джаред Къшнър, който е дипломатът, претрупан от Тръмп с въпросите за Близкия Изток, и саудитския престолонаследник.

Според анализатора това деяние на Съединени американски щати не съставлява съществена смяна в позицията на Вашингтон, който в никакъв случай не е бил в неутрална позиция, а постоянно е заставал на страната на Израел.

Ценков напомни, че в самото изказване на Тръмп има акцент върху нуждата от договаряне на окончателния статут на Йерусалим сред палестинците и Израел:

Така че признаването на Йерусалим за столица на Израел и преместването вероятно в бъдеще време на американското посолство не значи, че Съединени американски щати са срещу спокойно решение на въпроса и решаването му на основата на две страни.

Все отново Ценков не вижда какви отстъпки би могъл да направи Израел и дали има такова предпочитание във връзка с палестинците и счита, че няма някакви действителни вероятности за постигането на бърза договорка сред двете страни.

Коментаторът е уверен, че саудитският престолонаследник не е бил сюрпризиран от хода на американския президент, само че означи:

Нито едно държавно управление в арабския и в ислямския свят не може да си разреши да не поддържа палестинска идея. Това просто е безспорен закон или условие, с цел да може да се предпазят от националния яд. Защото палестинска идея и идеята на Източен Йерусалим, който е свещено място, както знаем за мюсюлманите, е безусловно един наложителен признак на всяка арабска политика. Но сред формалните заявления и действителната политика има голяма бездна.

Това дава съображение на Ценков да допуска, че сегашните първични реакции от арабските столици с течение на времето ще се сменят с по-прагматични политики и позиции.

Ценков не чака експлоадиране на нова палестинска интифада, само че не са изключени обособени терористични набези, проведени от екстремистки ислямски организации.

Възможно е и по света да се засилят офанзиви против американци или против израелци. Но това е неизбежната цена на търсенето на всеки компромис, който се очертае в полето на този спор.

В умозаключение анализаторът акцентира мощната позиция, в която се намира Израел по отношение на палестинците, в това число заради обстоятелството, че солидарността на арабските страни с палестинците е „ вербална и не води до нищо или се свежда на процедура до филантропична помощ. “:

Така че не виждам какво би могло да накара Израел да направи фактически някакви отстъпки, които да разрешат на палестинските управляващи, на Махмуд Абас да одобри някакво съглашение. Защото и тяхната позиция не е лесна. Тъй като са изправени пред по-радикалните искания, ползи и претенции на своето население. Но въобще не виждам за какво би трябвало да се отхвърля на палестинците претенцията, че те живеят в Източен Йерусалим и имат своята ислямска реликва. Тоест надали ще се стигне до такова интернационално прието решение, което да изключи тези територии – Източен Ерусалим –  от сферата на бъдещата палестинска държавност.

Цялото изявление с арабиста Емил Ценков можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР