Винаги в последните работни дни за годината ни се струпват

...
Винаги в последните работни дни за годината ни се струпват
Коментари Харесай

Повече релакс - по-малко стрес за тялото


Винаги в последните работни дни за годината ни се струпват толкоз задания, че не смогваме да ги осъществим всичките. Стресът от крайните периоди, който наближават, се отразява зле на здравето ни. Освен това разноските около подаръците могат да ни докарат спомагателни грижи на главата. Затова с настъпването на почивните дни се нуждаем от доза релакс, с цел да се почувстваме по-добре.

Ето няколко аргументи, заради които релаксът се отразява добре на нашето здраве:

Предпазва сърцето

Стресът може съществено да увеличи риска от високо кръвно налягане, пристъпи на сърцето и други сърдечни проблеми. Изследвания демонстрират, че стресът е съпоставим с други рискови фактори като хипертония, нездравословно хранене, липса на физически извършения, разяснява Кати Хефнер, психиатър в медицинския център в Университета в Рочестър.

Внезапните интервали на стрес или потрес, да вземем за пример разлъка или даже продобиване на огромна облага от лотарията, могат да провокират такова повишаване на адреналина, че сърцето да не издържи. Доказано е, че спокойствието и релакса понижават равнищата на напрежението и защищават сърцето от по-сериозни проблеми.

Намалява риска от поява на простуда

Шелдън Коен, професор по логика на психиката в университета "Карнеги Мелън ", потвърждава, че хроничният стрес, продълважащ повече от месец, удвоява възможностите на човек да настине. Негово изследване потвърждава, че релаксът оказва помощ на тялото да се пребори с вирусите.

Прави ни по-слаби

Има хора, които употребяват сладки неща, изключително шоколад, постоянно когато са под стрес и напрежение. Увеличаването на кортизола ни кара да ядем повече и повече, с което единствено трупаме килограми.

Гореща вана с обичаните соли, масаж, ароматерапия, слушане на хубава музика, могат да оказват помощ на тялото ни да се отпусне и да понижи равнището на негативизъм, натрупало се в него. След тях ще се почувстваме по-спокойни, а това е сигурен знак, че няма да прибегнем до бурканчето с течен шоколад, от което се напълнява по този начин елементарно.

Намалява риска от инсулти

Изследване университета в Кеймбридж през 2007 година открива, че хората, които се оправят най-добре със стресови събития, имат 24%

по-нисък риск от инсулт. Това може да се дължи частично на обстоятелството, че те знаят по какъв начин да релаксират.

Предпазва от меланхолия

Релаксът е един от методите да се оправим с депресията. Увеличаването на стресовия хормон кортизол понижава производството на серотонин и допамин (част от хормоните на щастието). Така се усещаме тъжни, отпуснати, нямаме предпочитание за връзка с хората, не излизаме на открито.

Свързани публикации.. Ароматерапията – потребна и за болки в гърба 0 Под стрес ли сте – имунната система ще ви даде знак 0 Как да заздравим ръцете с йога поза? Йога със Стела Колева 0

Ако стартираме релаксираща терапия, ще реализираме усъвършенстване единствено за няколко дни. Тя може да включва ароматерапия с натурални масла, музикотерапия, изобразяване на мандали и други.

Релаксът гони акнето

Колкото по-спокоен е един човек, толкоз по-малко са пъпките по лицето му. Изследвания демонстрират, че стресът усилва производството на себум в кожата, който запушва порите и води до появяването на пъпки.

Посещение на сауна и парна баня за идеалното средство за разпределяне на тялото и пречистване на порите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР