Винаги сме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно

...
Винаги сме близо до хората, местната власт и бизнеса, заедно
Коментари Харесай

Ангелкова: Разчитаме на гражданите да сигнализират за проблеми, но често това не се случва

Винаги сме покрай хората, локалната власт и бизнеса, дружно обсъждаме и решаваме провокациите в туризма. Само в разговор можем да се оправим с проблемите пред устойчивото развиване на бранша. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с обществеността в Созопол, на която беше дискутирано построяването на защитна дига върху Централния плаж в Стария град. Срещу изкопните действия през последните дни бе открита протестна подписка на жители. Дискусията се състоя, откакто министърът и специалисти на ведомството незабавно посетиха плажа.

Министър Ангелкова бе приветствана от кмета на общината Тихомир Янакиев, който й благодари за бързото отзоваване след недоволството на созополчани. Тя също изрече благодарност към жителите на града за проявената отговорност. Разпоредила съм дигата да бъде отстранена, тъй като е нарушено уведомлението от концесионера за построяването й. Във всички бъдещи дейности доста разгадавам на вашата роля и на провеждането на срещи в този формат. За нас е значимо да развиваме туризма, само че единствено с общи старания, и аз високо оценявам тази гражданска сила. В режим на разговор постоянно сме разполагаем, увери министърът.

Същевременно тя посочи, че дигите не би трябвало да се жигосват с лека ръка, от тях има нужда, с цел да защищават от разнообразни бедствия – наводнения имаше да вземем за пример в курорта „ Св. Константин и Елена “. Всеки плаж е обособен случай и е наложително тези въпроси да се разискват с хората и бизнеса на място. Министърът даде обещание още при започване на идната седмица да изпрати екип за нова инспекция дали дигата е отстранена.

Министър Ангелкова напомни, че институцията е основала система за противоположна връзка при нередности или нарушавания, само че постоянно липсва гражданска позиция или конкретика със мнение и рекомендации. Винаги предизвикваме срещи на място и ще продължим този деен разговор освен при пораждане на проблеми. С измененията в Закона за туризма кметовете могат да разчитат на консултативните препоръки по туризъм в общините, които на доста места са към момента неглижирани. Заложили сме да има директна връзка и кметът да осведоми министъра за решенията на съвета, с цел да вървим от долу нагоре и това да става част от националната политика, сподели още тя.

Управлението на морските плажове е строго регламентирано в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие и Закона за концесиите, уточни министър Ангелкова. Там ясно са написани правата и отговорностите на двете страни и ведомството взема съответните ограничения при неспазване на договорите. Правим непрекъснати инспекции по проект и по сигнали и при установени нарушавания на територията на плажа реагираме неотложно. От началото на годината назначихме и мобилни екипи за обиколки по крайбрежието още в границите на зимния сезон, с цел да се следи навреме подготовката на летния сезон, разясни тя. На уеб страницата на ведомството има посочени телефони и мейли за сигнали за нередности и нарушавания както по стопанисване на плажовете, по този начин за местата за настаняване и хранене.

По-рано през днешния ден министър Ангелкова заяви при визитата си на Централния плаж в Стария Созопол, че следва цялостна ревизия на дейностите по създаване на защитната дига, която ще бъде съборена.

Разпоредих незабавна инспекция по случая. Нашите специалисти откриха, че изрично има разминаване от уведомлението на концесионера от 28 октомври, което сме получили дружно с Басейнова дирекция и общината. В него се твърди, че няма да се унищожава брегът и да се лишава пясък от линията. След инспекцията обаче беше

установено, че има загребване на пясък точно от брега. Незабавно ще разпоредя да се възвърне предходното състояние и да се събори дигата, разяснява министър Ангелкова пред жителите, недоволни с разкопаването, и пред способените органи. Ще наложим наказателна клауза, която по контракта с концесионера е 6900 лева Изключително значимо е обаче да се оповестява и разисква с хората какво се подхваща на място, подчертава министър Ангелкова. Тя благодари за сигнала, подаден от жителите на Созопол, и съобщи, че с цел да работим за устойчивото развиване на българския туризъм, би трябвало да сплотяваме напъните си. Призовавам концесионерите да обсъждаме авансово значимите тематики в работата им. Основната задача пред тях е да се грижат за плажовете. Ако наново желаят да се построи дига, това ще се случи след необятно разискване, безапелационна бе министър Ангелкова. Басейнова дирекция-Варна забрани да се изземва пясък от линията тук, а концесионерът да обясни какво тъкмо прави.

Георги Пинелов, ръководител на Общинския съвет в Созопол, съобщи, че има логичност в дейностите на хората, които не желаят защитното оборудване.

Жителите на Созопол показаха удовлетворение от решението на министерството за налагане на санкция и настояха в архитектурния резерват на Антична Аполония всички действия да се съгласуват. Те благодариха за бързата интервенция и за подхванатите ограничения, които напълно успокояват обществеността в града.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР