Винаги се чувствам трогателно и много горда, когато се завръщам

...
Винаги се чувствам трогателно и много горда, когато се завръщам
Коментари Харесай

Райна Кабаиванска: Чувствам се трогателно в Бургас

" Винаги се усещам прочувствено и доста горда, когато се завръщам в Бургас. След последната ни среща преди девет години градът ми се вижда доста изменен и развъртян, трансформирал се е в един хубав и съвременен европейски крайбрежен град. А, най-ярките ми мемоари от дете са от Морското учебно заведение в града и моряците. ", това показа звездата на международната оперна сцена и почетен жител на Бургас Райна Кабаиванска на среща с кмета Димитър Николов и публицисти в залата на Общината.
Завръщането на огромната българска оперна актриса в родния град е по покана на кмета Николов, а мотивът е Галаконцерт на лауреатите на XVIII-я Международен майсторски клас в Нов български университет и стипендиантите на фонд " Райна Кабаиванска " за 2018 година, който ще се състои довечера от 19.00 часа в залата на Държавна опера-Бургас.
Райна Кабаиванска бе посрещната в постройката на Общината от десетки нейни чиновници, които я приветстваха.
" Радвам се, че точно на Международния ден на музиката - 1-ви октомври, посрещаме огромната оперна прима Райна Кабаиванска. Спомням си предната ни среща. Времето за Вас като че ли е спряло. Няма различен наш съгражданин, с който града ни по този начин да се е гордее в региона на международното изкуство и да дава такова самочувствие на Бургас. Ето за какво срещите ни с госпожа Кабаиванска постоянно са по този начин прочувствени, положителни и вълнуващи. ", показа кметът Димитър Николов и връчи огромното отличие на Общината Ключа от Кулата на града на международно известната оперна актриса и албум със фотоси от последното й завръщане в Бургас през 2009 година
Райна Кабаиванска получи от кмета още един персонален и трогателен подарък - копие от Архива на Общината на акта за раждане на огромната певица и актриса.
" Моята битка е да задържим наследството, което имаме в региона на музиката и изкуството. Имаме възпитаници от 21 страни, само че това което ме радва е, че от майсторския клас към този момент са излезли огромни имена, които споделят, че са стипендианти на Фонд " Райна Кабаиванска ". Тази година имаме три българки в майсторския клас, които ще чуете тази вечер, а програмата включва творби от Доницети, Верди, Камий Сен-Санс, Пучини, Чайковски и Бизе ", добави Райна Кабаиванска.
" Благодарим на господин Николов за поканата да се върнем в Бургас след съвсем 10 години, с цел да представим лауреатите от интернационалния майсторски клас. Голяма част от тях показват България на огромните международни подиуми. Надявам се Бургас да стане една от наложителните дестинации на лауреатите в бъдеще ", добави Георги Текев - изпълнителен шеф на Нов български университет.
В края на срещата Райна Кабаиванска завъртя три пъти за шанс корабния рул във фоайето на Община Бургас и предложения бургазлии и посетители на града на Галаконцерта на лауреатите на Международния майсторски клас.
Събитието ще се организира довечера от 19.00 часа в залата на Държавна опера-Бургас, а в програмата ще прозвучат арии и ансамбли от фамозни опери под диригентството на маестро Найден Тодоров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР