Винаги съветвам хората да си търсят правата и да претендират

...
Винаги съветвам хората да си търсят правата и да претендират
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов: Авиокомпанията дължи между 250 до 600 евро обезщетение на изоставените пътници



Винаги поучавам хората да си търсят правата и да претендират компенсации, в случай че са им били пострадали от неточни търговци. В случая с изоставените българи причина за това е неприятното време. Това сподели ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в ефира на БТВ.

Той подсети, че има правилник, който важи в целия Европейски Съюз и който всички самолетни компании са длъжни да съблюдават. „ При ексклузивен случай, хората имат право на храни и питиета, когато се касае за закъснение на полет за повече от 5 часа. Имат право да се откажат от своето пътешестване и да си върнат парите за пътуването. В случая самолетната компания дължи сред 250 до 600 евро обезщетение, в случай че се откаже, предстои на правосъдни искове “.

„ При утежняване на метеорологичните условия най-важна е сигурността на пасажерите, самолетът би трябвало да кацне, само че по-късно следват всички полагащи им се права по правилник “, посочи Маргаритов.

„ Получавали сме сходни сигнали и сме съдействали. Ние работим с Европейския потребителски център, който оказва помощ на пасажери, потърпевши от неточен авиопревозвач. На страницата му има калкулатор, който демонстрира какви компенсации се поставят на засегнатите по отношение на времето, през което са били забавени “, сподели Димитър Маргаритов.

„ Освен това би трябвало да се обясни за какво единствено някои пасажери са били настанени в хотел. До шест седмици би трябвало да се реагира от страна на самолетната компания и да се изплатят компенсации “. Правата на потребителите би трябвало да са предпазени ", безапелационен бе ръководителят на КЗП.

Припомняме, че огромна група българи бедстваше на летището в румънския град Тимишоара. Те са летели с полет на "Райънеър " от Лондон, който е трябвало да кацне нощес в 20:15 в Пловдив. Заради неприятните метеорологични условия, полетът е бил пренасочен първо към летище София, а в с следствие е кацнал в Румъния. Около 120 индивида са били блокирани в Румъния. Имало е два рейса, изпратени да вземат хората, само че част от пострадалите не са се качили. Част от жителите са били настанени, само че друга не.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР