Винаги съм си представяла, че посещението на лекар може да

...
Винаги съм си представяла, че посещението на лекар може да
Коментари Харесай

Тялото знае, послушайте го


Винаги съм си представяла, че визитата на доктор може да протече и по различен метод - с приветливо посрещане в ярък кабинет, където докторът те оставя да обясниш тъкмо по какъв начин се чувстваш - и физически, и душевен - по кое време са почнали проблемите, в какво се показват и какъв психически еквивалент може да имат съответните физически признаци. Да обсъждаме дружно решенията за справяне след слагане на диагноза, които не включват наложително приемането на медикаменти, а различни (които в действителност са действителните лечебни методи) подходи, основани на естествени средства и дълготрайни тактики за справяне, които включват повсеместен физио-психо-социален метод.

Да, звучи прекомерно сложно лекуване, в процеса на което би трябвало да се включат голям брой експерти, а не един общопрактикуващ доктор, на който се постанова да знае и схваща от всичко, само че може би това е медицината на бъдещето. Всеки пациент да разполага с екип от доктори, които са разполагаем, с цел да ни оказват помощ да поддържаме най-хубава форма, нещо като здравни треньори, които са подготвени да работят с нас, с цел да приложат в деяние персонализиран проект за грижа, а не общ еднообразен модел. И най-много с нашето присъединяване.



Това, което за нас звучи като мечтано посещаване при доктор, е действителност за доста интегративни и функционални медицински практики. Пример за това е клиниката Parsley Health в Съединени американски щати и историята на доктор Жаклин Толентино, която е сертифициран фамилен доктор и специалист по женско здраве и хормони в болничното заведение. Нейната история е безпределно забавна и вдъхновяваща и въпреки и нелека, таман тя дава мотив за размисъл върху функционалността на откритите медицински практики през днешния ден и задава въпроса: не са ли остарели…

Жаклин е диагностицирана с рак на гърдата при започване на 30-те години. Като доктор, който ненадейно, шокиращо се е трансформирал в млад пациент с рак, тя търси път към излекуване, който може да ѝ даде мощ да премине оттатък диагнозата и да възвърне възприятието си за здраве, доверие и лекост в тялото си.



Това, което стартира като персонално пътешестване към изцелението, се трансформира в професионална пристрастеност, когато Толентино осъзнава динамичните благоприятни условия за съчетание на образованието ѝ като сертифициран фамилен доктор с обширния набор от принадлежности и холистичния метод на функционалната медицина. Въпросите, които Жаклин си задава, са: какво бих могла да реализира с моите пациенти, в случай че мога да идентифицираме коренния случай на техните здравословни проблеми и да работим дружно, с цел да измислим мултимодални решения, които акцентират същинските основи на здравето?

Но какво е функционална медицина?

Най-просто казано, функционалната медицина търси първопричината за обещано заболяване, посредством метод към цялото тяло за обработване на здраве и лекуване и попречване на бъдещи болести. Подходът на първопричината е основата на функционалната медицина. „ Защо в действителност се случва това? Какво можем да създадем по въпроса? “ Наред с този метод е убеждението, че човешкото тяло е динамична, взаимосвързана система, в която всички органи и системи си въздействат.

Част от разбирането на настоящото здравословно положение на индивида е подтекстът, заради което лекарите по функционална медицина постоянно прекарват доста време в събиране на подробна предходна здравна история за всеки нов пациент. Парадигмата на лекуване с функционална медицина натъртва на дълголетието и предварителната защита, заради което проектите за грижа също включват внимание към елементи като хранене, придвижване, усъвършенстване на съня, продължителен стрес и други фактори, свързани с метода на живот.

Терминът „ функционална медицина “ е въведен за първи път при започване на 1990 година Оттогава се развива, с цел да приюти практикуващи в разнообразни клинични дисциплини и се уголемява, с цел да включи нови разработки в диагностичните технологии и лекуването.



“Всеобхватният проект за лекуване може към момента да включва елементарни, лесни за осъществяване решения, като възстановително придвижване или хранителна оптимизация с цели храни отвън други рекомендации. Някои от инструментите в моя набор от принадлежности, като дихателната работа, се основават на антични практики, доказвайки, че един уравновесен проект за лекуване може безпроблемно да комбинира както ново, по този начин и остаряло. Функционалната медицина разрешава необятно потребление както на софтуерно напреднали, по този начин и на поразително елементарни решения, които, комбинирани, могат да основат доста влияние върху здравето и изцелението ” - споделя доктор Толентино за “The good trade ”.

Ползите от функционалната медицина

Едно от най-изявените преимущества на метода на функционалната медицина, която Жаклин вижда както при себе си, по този начин и при пациенти си, е добре усъвършенстваната дарба за слушане на тялото. Функционалната медицина ни предизвиква да обърнем внимание по какъв начин ме кара да се усещам това или това на физическо и прочувствено равнище. Това са факторите, които способстват за цялостното чувство за здраве. “Разбирането на въздействието, което могат да имат разнообразни дейности или условия в околната среда, е доста мощно умеене, което ни оказва помощ да идентифицираме източника на проблем или да усъвършенстваме избора си на метод на живот ” - счита докторката.

В клиничната процедура на Parsley Health над 90% от пациентите оповестяват за усъвършенствано задоволство от здравето си в границите на първата година от лекуването. Този изумителен % на триумф е доказателство за силата на работата с пациентите, с цел да ги образова по какъв начин действа тялото им и от какво се нуждае, с цел да се лекува вярно и да процъфтява години напред.



Включването на функционална медицина в ежедневната  рутина не би трябвало да е мъчно. Съветите, които доктор Жаклин дава, са:

- подхранвайте тялото си с пълноценни храни, идващи от природата;
- контролирайте напрежението с елементарни, лесни за потребление принадлежности, които са разполагаем, когато имате най-голяма потребност от тях;
- създайте си рутина за сън: висококачественият, пореден, възстановяващ сън е от решаващо значение, с цел да се усещаме най-добре всеки ден;
- движете тялото си по метод, който ви харесва, само че постоянно, включвайки извършения, вървене, бягане, плуване, йога, имате избор;
- правете си постоянна самокритика – по какъв начин се усещам, от какво нуждая се.

„ Запомнете: вие сте специалист номер едно, когато става въпрос за това по какъв начин се усеща тялото ви “ - счита доктор Толентино. И въпреки България да е надалеч от приемането на този нов метод за лекуване, ние сме тези, които би трябвало да го пожелаеме, с цел да създадем смяната допустима. Или най-малко да се опитваме да слушаме тялото си и сами да избираме по какъв начин да се лекуваме, съветвайки се с оптимално повече експерти.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР