Винаги съм си падала по, така наречените от една моя

...
Винаги съм си падала по, така наречените от една моя
Коментари Харесай

Заслужени думи за индришето

Винаги съм си падала по, по този начин наречените от една моя ухилена позната - „ старешки ” цветя, неща, гозби, (свещено-)действия. Като да речем: здравец, мушкато, индрише, компоти, конфитюри, забрадки, карета (кенарени, дантелени), басмени калъфки, канджата-манджа на моята блага прабаба Елена (печени патладжани, домати и чушки, счукани чесън и лук, извънредно доста магданоз и копър, а от горната страна: натрошено сирене, наложително приготвяни с „ кълцалник ” и в емайлирана купа), измиването с лява ръка и чешмяна вода на детските очички при прибиране у дома, кандилото/иконата в антрето на дома, сушените чушки и плодове – налични когато и да е, ореховите листа срещу молци....И още, и още...

Саксиите ми с индрише са три. Tъй като растението е многогодишно и скромно, на процедура развъждането му не е кой знае каква философия. В някои краища у нас е известно и като „ Розалин ” и „ Барбароса ”. Индришето не ми се коства известно цвете/билка измежду градските домакини, по тази причина бих желала да опиша накратко за него.

Индришето е шубрак от семейство Geraniaceae, произхождащ от Южна Африка и Танзания. Растението е светлолюбиво, въпреки да не е обожател на директните слънчеви лъчи. Вирее от ранна пролет до късна есен еднообразно добре и в домашни условия, и на терасата (застудее ли, приберете го на топличко). Индришето е по-скоро влаголюбиво, само че не трябва да се прекалява с поливането – защото може да загние. Вкоренява се елементарно. Ако желаете да си завъдите индрише, отчупете стръкче от пораснало растение, оставете го за десетина дни във вода и посадете.

Подобно на здравеца, индришето има свойството да ободрява и да лишава част от напрежението ни. Поне за мен, ароматът му е извънредно прелестен. Наскоро разбрах, че индришето умее да „ преработва ” нездравословните субстанции, предавани от мокети, килими и почистващи препарати.

Народната ни медицина употребява листата, сока и етеричното масло на индришето. Те се ползват за прекъсване на диария и кръвотечение, при високо кръвно налягане, при суха кашлица и други

Да ви споделя аз по какъв начин подготвям „ старешки чай ” при случаи на упорита суха кашлица: разбърквам 3-4 клонки индрише, люспите на две огромни глави лук, 3 бонбони лукчета, 2-3 части дюля (замразени, от фризера ни), две шепи орехови черупки, стръкче „ дръмбъз ” (или „ бъз ”). Чаят се пие честичко, без да е парещ, подсладен на усет.

От тествани източници знам (т.е. хора, които и сега го „ практикуват ”), че дневното изразходване на няколко листа от индришето подкрепят оправянето с високото кръвно. Лапите от индрише пък се употребяват за отнасяне на мъчно зарастващи рани. Аз поставям индрише и в Коледния ни ошав, както и в някои сладка и компоти (от дюли, круши, ябълки, грозде).

Да ни е сладко!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР