Винаги съм искал да съм лекар. Още от 7-годишен, когато

...
Винаги съм искал да съм лекар. Още от 7-годишен, когато
Коментари Харесай

Шеип Панев и най-благородното от всички изкуства

Винаги съм желал да съм доктор. Още от 7-годишен, когато умря татко ми. Казвал съм на майка си, че ще стана лекар, с цел да не раснат и други момчета без татковци ", споделя студентът от Медицинския университет в София Шеип Панев. Той е част от медицинските екипи на Александровска болница, които от няколко години обикалят по села и градчета, с цел да преглеждат изоставените от страната пациенти.

В България през днешния ден над половин милион българи (по груби калкулации, тъй като скоро публична статистика не е излизала), нямат елементарен достъп до персонален доктор. Това значи, че за всеки обзор, съвет при заболяване или ориентиране към експерт, чакат приходящият лекар да намине към селото, или пътуват километри до кабинета му. Стига да са в положение и да съумеят да си платят транспорта, несъмнено.

Резултатът е, че има хора - на брой почти колкото жителите на Варна и Бургас взети дружно, които с години не са виждали доктор онлайн.

Групите от медици-доброволци, които се пробват да заместят най-малко ненапълно изчезналата грижа, работят на терен два пъти годишно - през пролетта и наесен, по един месец. Състоят се от лекари-специалисти, здравна сестра и по двама студенти. Всеки ден са на друго място, а консултациите са безвъзмездни за болните.

Инициативата е на фондация BCause, а спонсорът - огромна тютюнева компания, към този момент трета година обезпечава разноските за обиколките в разнообразни региони, където се отглежда тютюн - Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово, Дулово, Стамболово, Харманли и други За прегледите си партнират с фондацията " Направи положително - Александровска ".

Търпят, до момента в който могат

През октомври предходната година екипът, в който е бил Шеип Панев, е бил в 20 обитаеми места и е прегледал 1770 пациенти. За разлика от предходни сходни обиколки, този път през спонтанния лекарски кабинет са минали и деца от детските градини и началните учебни класове - с цел да се откри дали нямат проблеми с опорно-двигателния уред и зрението.

Все отново главната група са възрастните хора. Кметът на всяка община авансово подава информация от какви експерти имат най-вече потребност съселяните му. Екипите най-често включват кардиолог, ендокринолог, ортопед, уролог и офталмолог, само че при потребност се причисляват и други лекари, изяснява Шеип Панев. Във Врачанско, да вземем за пример решили, че има нужда от психолози.

Много от възрастните хора не виждат доктор с години - търпят, до момента в който могат, и се надяват да им мине, споделя студентът по медицина. Наблюденията му сочат, че най-чести са сърдечно-съдовите и ендокринните болести - все такива, при които положителната профилактика може да спести голям брой усложнения, само че тя липсва. Опитът посочил, че пациенти живеят с години с кръвно налягане, което би стреснало всеки доктор. Обобщава, че даже един човек да бъде диагностициран преди да е станало късно, си е коствало.

 По време на обзор
© Фондация BCause

По време на обзор

Ако не обясниш, нищо не си направил

В началото на самодейността множеството не знаели за нея или се тормозили, че може да се наложи да заплащат и заобикаляли отдалеко. Постепенно се престрашили, а в този момент всички чакат датата и се стичат при лекарите - и поради помощта, и поради оказаното внимание. Имало случаи през полевия кабинет да минат към 200 души за ден. А когато се връщат за втори или трети път в някое село, постоянно ги посрещат с плетени терлици и чорапи за подарък:

Лекарите оказват помощ и с упътвания кой номер ваучър от здравната каса е необходим за посещаване при експерт. " Хората си оказват помощ - кметът на сатовчанското село Плетена, да вземем за пример, вози на свои разходи съселяните си до болничното заведение в столицата ".

Работата на студентите в полевите екипи е да приготвят посетителите за обзор - да измерят кръвното и кръвната захар, да разпитат за признаци, да оказват помощ на лекарите и да дават отговор на спомагателните въпроси след прегледа. " Трябва да се опиташ да обясниш на хората налично и ясно какво им е и какво би трябвало да вършат, тъй като лекарят единствено назначава лекуването, само че пациентът се лекува и в случай че не му обясниш за какво би трябвало да поставя старания, нищо не си направил ", споделя бъдещият доктор.

Съкращава непринудено ваканциите си, с цел да взе участие в обиколките, тъй като в тях натрупа опит, какъвто не бил могъл да получи в клиниките. Казва, че да следи по какъв начин медиците в полеви условия откриват болести без добра инсталация, най-много с помощта на знанията си, е скъпо.

Дългият път към фантазията

За медицината Шеип Панев приказва със пристрастеност и почитание, цитирайки хипократовото изказване, че тя е най-благородното от всички изкуства.

Пътят му до нея не е нито къс, нито лек. Разходите с цел да реализира детската си мечка били непостижими за израсналото в гоцеделчевското село Абланица момче и майка му. Успява да се запише в университета с помощта на стипендия, обезпечена от донори, отново посредством благотворителната организация BCause. Тя се дава за отличен триумф на възпитаници и студенти, останали без родители или с един родител, и покрива режийните му разноски, позволявайки му да се устоя, без да работи, по време на следването си.

Научил за нея от своя колежка, а вбъдеще има намерение самичък да стане донор по програмата, с цел да помогне на други младежи да се посветят на образованието си. " Инвестицията в себе си е най-хубавата, тъй като никой не може да ти отнеме знанията и уменията ", споделя Шеип Панев.

Влюбен е в планината и дружно с преподавател от родната си Абланица води локалните възпитаници на походи. Не разбирал за какво хората превъзнасят хубостта на България, до момента в който не отишъл на първия си поход. Освен като екскурзиант, се подвизава в планината и на ски и и колело. Харесва историческите романи и съвсем всички стилове музика отвън чалгата.

Вече е в шести курс и се надява при започване на 2019 година да е приключил. Възнамерява да специализира офталмология, тъй като тази софтуерна компетентност го приближава до физиката, която доста харесва. Отсега е доброволец в очната клиника на Александровска болница и прави проекти за специализация в чужбина. Вижда обаче бъдещето си в България, най-вероятно в София, тъй като университетската болница дава опция и за преподаване.

В бъдещето си вижда още доста старания, учене и рационализиране. Защото твърдо има вяра, че медицината не може да бъде просто част от живота на лекаря: " За тези, които в действителност я обичат, тя е просто метод на живот ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Следвай ги (118)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР