Винаги съм била влюбена в движението и в танца. Той

...
Винаги съм била влюбена в движението и в танца. Той
Коментари Харесай

Стефани Ханджийска: Танцът не е просто тренировка, а възможност да изразим себе си

Винаги съм била влюбена в придвижването и в танца. Той е не просто подготовка, упражнение и механично придвижване на тялото, а опция да изразим себе си или да се свържем с другите. Това сподели Стефани Ханджийска – хореограф, танцов актьор и преподавател по придвижване, в предаването " Един неделен ден по шосето “ на Радио " Фокус “. Тя е притежател на премия ИКАР за актуален танц и пърформанс и награди от Столична община.

Стефани Ханджийска показа, че като дете фантазията й е била да стане космонавт или балерина. Обичала е да си измисля танц за всяка ария. " Още тогава отнякъде ми пристигна тази концепция, че има човек, който основава танците, мисли ги, провежда ги и ми се стори още по-интересно аз да съм този човек. Осъществих тази детска фантазия и в този момент това е моята кариера “, описа Стефани Ханджийска.

През годините учи разнообразни танцови техники. Прави магистратура в Лондонското учебно заведение за актуален танц и по-късно остава да живее там. " Сега като хореограф мога да кажа, че взимам от много разнообразни места самата техническа подготовка за танца, който сътворявам. Има и балетна подготовка, през която сме минали, само че аз съм актуален танцьор “, изясни тя.

След години танцова и хореографска процедура се квалифицира и като йога преподавател в Лондон, а по-късно взима и пилатес документ. " За мен тялото е нещо холистично. Когато работя с клиенти или с възпитаници или сътворявам нова танцова творба, всички тези неща, цялото познание за тялото идва дружно в една система “, изясни Стефани Ханджийска.

Човекът е сложно създание. Има физическо тяло, прочувствено и духовно тяло и те основават неговата целокупност. " Тези три пласта са факт. Танцът е нещо, което събира всички тези неща в едно. Често споделяме, че танцьорите са спортистите на Бога, тъй като те са прочувствени и физически спортисти. “

Казва, че за нея най-важна е опцията да работи и да основава ново и автентично изкуство като хореограф. Пренася положителните практики от хореографията и танцовото изкуство в България. Наградите са резултат от тази работа, а не самоцел.

" Номинацията за ИКАР беше нещото, което ме накара да си потегли от България, тъй като си споделих, че съм прекомерно млада, с цел да ме предлагат. За мен това беше едно огромно личностно пробуждане. Бях на 26 и ме предложиха за ИКАР. Останалите номинирани бяха мои учители по хореография и просто си помислих, че това не е реалистично “, показа Стефани Ханджийска.

Номинацията й е за " Йон (пиеса за осиновените) “ – документален танцов театър, отдаден на тематиката за осиновяването. " В него се чуват изявленията на към този момент възрастни хора, които са осиновени, и на фамилии, които сполучливо са осиновили деца в България. Те описват за това по какъв начин те се усещат като осиновени и осиновители в България, каква е стигмата, какви са предразсъдъците. Тази тежка обществена тематика мисля, че сполучливо я преработихме през танца. По-лесно се приказва за сложни тематики през изкуството “, счита хореографът.  

На 13 февруари тя ще се включи като преподавател в проведеното от Ratio събитие " Движение “, където ще приказва за това по какъв начин се тренира човешкото тяло, с цел да преодолее личните си предели.

В момента работи върху новия си танцов театър и танцов филм – " Заек “. " Правим една танцова приказка, един обред на преход на едно момче, което минава в млад мъж. Тя е по сюжет, който аз написах “, описа Стефани Ханджийска.

Премиерата на " Заек “ е на 24 и 31 март в " Топлоцентрала “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР