„Винаги съм била оптимист по отношение за приемане на еврото,

...
„Винаги съм била оптимист по отношение за приемане на еврото,
Коментари Харесай

Проф. Бобева: Нямаме друг изход, освен да приемем еврото, въпросът е кога

„ Винаги съм била оптимист по повод за приемане на еврото, тъй като паричните решения в Европейската централна банка непосредствено се придвижват в България поради валутния ръб. Ние нямаме различен излаз, с изключение на да приемем еврото. Въпросът е по кое време би трябвало да го приемем “, съобщи пред бТВ някогашният вицепремиер и министър на финансите проф. Даниела Бобева.

„ Имаме фундаментален проблем към приемането на еврото. Заедно с Полша сме най-скептичните към приемането му и няма да накараме хората да повярват в
еврото за три или шест месеца, в случай че не го вършим по-рано. Можехме да приемем еврото и в този момент, в случай че бяхме положили малко старания можехме да реализираме “, разяснява тя.

„ Не бих желала да бъда на мястото на това държавно управление, което прави това, което чакат хората. А те чакат обезщетения. Забравихме, че усмирителната риза е валутният ръб “, съобщи някогашният вицепремиер.

Тя добави, че част от инфлацията у нас е привнесена.

„ Хърватия ще влезе в историята, като страната с най-лоши макроикономически индикатори, която ще влезе в еврозоната. Те си заслужиха да бъдат признати, тъй като го желаеха същински. Те преди да знаят дали ще покрият критериите си направиха проекта, образоваха хората, направиха договорите с огромните търговски вериги. Те до последно не знаеха дали ще покрият инфлационния аршин, само че полагаха старания “, съобщи проф. Бобева.

Според нея Европейска комисия и Европейската централна банка гледат много флексибилно на критериите, които би трябвало да са числови.

„ Тази флексибилност във връзка с числата основава опция за неравно отнасяне. Надяваме се, че когато правят оценка нас, ще бъдат толкоз флексибилни, само че не съм сигурна “, добави тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР