Винаги съм бил за демонополизацията на Здравната каса. Това заяви

...
Винаги съм бил за демонополизацията на Здравната каса. Това заяви
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК иска Касата да се освободи от бюрократичните окови

Винаги съм бил за демонополизацията на Здравната каса. Това съобщи шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев пред Българска национална телевизия.

Той бе безапелационен, че тя би трябвало да се промени, тъй като сега е " оплетена в бюрократични окови ". По негови думи решенията, които частните фондове биха взимали за 3 дни, сега се взимат от Касата за 30 дни.

Той сподели още, че всички промени, които са били направени в първичния формат на осигурителния модел, на практика са попречили на НЗОК да действа. Това, което виждате сега, няма нищо общо с това, което беше заложено, увери доктор Дечев.

Той прикани Здравната каса да бъде социална институция, а не филиал на някое министерство и посредством нея някой да взема решение политически или корпоративни ползи.

Публична загадка е, че касата на процедура се одържави - т.е страната, макар че внася към една трета от вноските в бюджета на касата, на процедура управлява напълно управлението, съобщи доктор Дечев.
 Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК
Ананиев предлага модел за демонополизация на НЗОК

Кога ще реформирате системата?

Според него към момента не са решени генерални проблеми. " Министърът разгласи, че НЗОК ще бъде безусловно равнопоставена по отношение на другите фондове. Т.е в случай че те могат да избират с кой да подписват контракти, би трябвало бъдещата каса също да може да си избира, което сега е голяма спънка ", изясни той.

Д-р Дечев изрази безпокойство, че частните осигурители няма да желаят контингента от хора, които живеят на прага на бедността. По негови думи те са към 3,5 млн. души от 6,5 млн. обезпечени лица.

Той обаче е безапелационен, че страната няма по какъв начин да " абдикира " от този контингент от хора и би трябвало да им обезпечи достъп от опазване на здравето.

Според доктор Дечев е заблуда, че здравното съсловие ще продължава да работи при сходно възнаграждение. Той не изключва и опцията напрежението, което сега има измежду медицинските сестри, да се трансферира и върху лекарите.
 Здравният модел на Ананиев бил за богати народи
Здравният модел на Ананиев бил за богати народи

Българският народ не е измежду тях, припомня вицепрезидентът на КНСБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР