Винаги съм бил насърчаван от ранна възраст да бъда балансиран

...
Винаги съм бил насърчаван от ранна възраст да бъда балансиран
Коментари Харесай

Нулево чувство за баланс

Винаги съм бил насърчаван от ранна възраст да бъда уравновесен във всичко, което върша. Принципно, бих се съгласил, че това е много рационален съвет, само че не постоянно е верен. Разбира се, постигането на съвършен баланс сред професионалния и персоналния живот би трябвало да бъде главен приоритет за множеството експерти, само че същият съвет просто е неупотребим за бизнесмените - ние сме доста по-различни.

Като бизнесмени имаме нулево възприятие за баланс. Ние сме отдадени напълно на това, което вършим - от самото начало. Няма значение дали е ден или нощ, ден от работната седмицата или през уикенда - всеки от нас се концентрира върху своята визия за това какво желае да реализира. Аз даже познавам бизнесмен, който наближава пенсионна възраст, само че продължава да възнамерява да работи по 80 часа седмично. Той не е единственият. Много от нас пропущат хранения, минути за релакс и обществени събирания, т.е заобикаляме всичко, което отклонява вниманието ни от превръщането на нашите визии и пристрастености в действителност. Вероятно бихме работили и в съня ни, в случай че можехме. В реалност, обзалагам, се някои от моите по-креативни сътрудници в действителност го вършат.

Ако в миналото сте виждали лабораторията на Томас Едисон във Форт Майърс, Флорида, може би сте забелязали дребното легло, което той е държал до бюрото си. Едисон е работил дълги часове, вземал е дребни почивки и по-късно още веднъж се е прибирал към работата си. Аз не бих се изненадал, в случай че Едисон е държал и басейн под бюрото си.

Едисон, несъмнено не е самичък в своята непримиримост. Всички сме чували истории за Бил Гейтс и Марк Зукърбърг за времето, в което са наливали основите на своите компании. И не е съвпадане, че Гейтс и Зукърбърг напущат Харвард, с цел да преследват своите пристрастености. Ясно е, че " по-балансираното " решение и за двамата от тях би било да останат в учебно заведение и да преследват своите цели след дипломирането. Но това не е присъщо на бизнесмена.

Не споделям, че бизнесмените би трябвало да зачитат други значими аспекти от живота си. Ако фамилията, приятелите и заниманията са значими за тях би трябвало да вършиме всичко допустимо, с цел да им обръщате внимание. Но ключът е да извършите най-важните неща собствен приоритет и да се отървете от останалите. Разбира се, има единствено 24 часа дневно, само че помислете за часовете, които губите за обществени мрежи, телевизия, маловажни срещи и други тривиални занимания. Като бизнесмени, ние постоянно се отхвърляме от тези неща и защото ние прекарваме по-малко време за неща, които не ни интересуват, ние можем да отделяме повече време за неща, които ни вълнуват същински. Ако са употребявани дейно, 24-те часа могат да бъдат извънредно доста часове.

Може да съм бизнесмен, т.е. постоянно ангажиран, само че в моите цели, децата ми са преди всичко. Аз не излизам от у дома преди те да са се събудили и съм вкъщи всяка вечер, с цел да ги сложа в леглото - без изключение. Бил съм в съвещания на съвета на шефовете и съм ги прекъсвал, с цел да приспя децата си. Правя това ясно през цялото време и хората почитат моето време за фамилията ми.

От друга страна, всичко останало остава на назад във времето. Аз в действителност не виждам спорт, не играя игри, нямам занимания. Не правя нищо друго с изключение на, несъмнено работата. Която аз в действителност обичам с старание, толкоз откровено както е и любовта към децата ми. Моята работа е моята пристрастеност. Моите деца също са моята пристрастеност. Всичко останало е на назад във времето.

Да, на бизнесмените ни липсва баланс…., само че ние съумяваме и без него!

........................

Джеф Стибъл , създател на „ Breakpoint “ и  „ Wired for Thought “ за Harvard Business Review
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР