Винаги, когато става въпрос за опасностите, скрити сред дивата природа

...
Винаги, когато става въпрос за опасностите, скрити сред дивата природа
Коментари Харесай

Кои са най-опасните животни в САЩ?

Винаги, когато става въпрос за заплахите, скрити измежду дивата природа на Америка, в съзнанието на доста хора изплуват челюстите, дебнещи из блатата на Флорида или измежду вълните по Атлантическото и Тихоокеанското крайбрежие.

Тези облици значително са наложени от киноиндустрията и персоналните истории на хората, претърпели срещи с едни от най-опасните хищници на планетата - алигатора и акулата.

Дали обаче статистиката поддържа страховития им имидж?

Оказва се, че нито едно от тези животни не е предизвикало толкоз произшествия, че да се подреди измежду най-опасните животни в Съединени американски щати. Всъщност и акулите, и крокодилите са на опашката в тази черна ранглиста.

Президентът на страната Доналд Тръмп неведнъж е подчертавал своята злост към морските хищници, само че в действителност може би би трябвало да я насочи другаде, написа журналистът от Marketwatch Мария Ламаня.

Суровите данни демонстрират, че акулите са напряко безобидни, спрямо пчелите, осите, стършелите, кучета и кравите, които са предизвикали десетки пъти повече смъртни случаи в Америка.



Източник: The Washington Post, Centers for Disease Control and Prevention

След случая в развлекателния комплекс Walt Disney World в Орландо през 2016 година, когато алигатор лиши живота на 2-годишно момченце, Washington Post разгласява проучване на американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите за най-смъртоносните животни на територията на Съединени американски щати.

Статистиката е основана на данни от смъртните актове, събрани в интервала от 2001 до 2013 година, съгласно които жилещите инсекти (пчели, оси и стършели) са убивали приблизително по 58 души годишно. Това ги слага безапелационно на първото място в класацията на най-опасните твари оттатък Океана.

Кучетата са станали причина за 28 съдбовни случая, кравите за 20, а в категорията " убити от други бозайници " попадат цели 52 души. За съпоставяне, акулите, алигаторите и мечките имат на сметката си единствено по едно ликвидиране средногодишно.

От Washington Post прецизират, че характерни случаи, като да вземем за пример гибел, породена от потреблението на инфектирано говеждо месо, не влизат в статистиката като породени от крави. При тези животни случаите най-често се случват с хората, които се грижат за тях. Обикновено става въпрос за контузии и пострадвания от удари в региона на главата и гръдния панер.

Неотровните инсекти, като комари, кърлежи, мухи и така нататък, може да не наподобяват толкоз заплашителни, колкото своите жилещи събратя, само че все пак се подреждат относително напред в смъртоносната ранглиста с по 9 смъртни случая годишно. Ппри тях най-голямата заплаха идва от това, че се преносители на разнообразни заболявания, а ухапванията им постоянно предизвикват инфекции.

Колкото до алигаторите, нападенията над хора не са необичайност, само че доста дребен % от тях се оказват съдбовни. През 2015 година да вземем за пример общо 9 души са били ухапани от крокодили в щата Флорида. Само един от тях обаче е умрял от раните си - 61-годишен мъж, който е бил нападнат от четириметров алигатор.

Броят на случаите с тези представители на животинското царство обаче понижава през годините. През 2013 година са документирани 15 ухапвания на хора от алигатори, а през 2012 и 2014 - по 10 на година.

Същото може да се каже и за акулите. Фаталните произшествия при среща с краля на морските хищници са относително редки. Изследване на университета във Флорида демонстрира, че шансът човек да загине от захапване на акула е към 1 на 3.7 милиона, което значи 0.00003%.

Поставена в сравнителна вероятност, статистиката наподобява по следния метод: вероятността от съдбовен сърдечен удар в Съединени американски щати е 20% (един на всеки петима души умира при сходни обстоятелства), смъртните случаи на ударени от гръмотевица са 1 на близо 80 000 (около 0.0013%), а на починалите при неправилна приложимост на фойерверки - 1 на 340 000 (0.0003%, или 10 пъти по-голяма възможност от съдбовна среща с акула).
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР