Винаги има причина зад решението на котката ви да спре

...
Винаги има причина зад решението на котката ви да спре
Коментари Харесай

Защо вашата котка спира да използва котешката си тоалетна?

Винаги има причина зад решението на котката ви да спре да употребява котешката си тоалетна по предопределение. И до момента в който вашата първична реакция би била да ѝ се скарате, това единствено ще аргументи комплициране и нерешителност у животното. Най-вероятно не става въпрос за засегнатост заради това, че сте отпъдили писаната от дивана – допустимо е самите вие да сте подбудили тази реакция у нея.

Имайки поради строгите хигиенични привички на котката ѝ няма да ѝ се хареса да се изхожда в непочистена тоалетна. Вие като човек бихте ли употребявали тоалетна, чиято вода не е пускана няколко дни? Същото се отнася и за тях. Промените в семейството – нова котка, друга марка котешка тоалетна (да речем, сте се възползвали от убийствена промоция) – могат да подбуден недоволството на вашия домакински за любим, който е привикнал със характерната миризма на своята тоалетна и не би оценил вашата спестовна натура. Сменяне на дома или неотдавна прибралия се за лятната почивка студент също могат да бъдат фактори за терзание и дискомфорт.

Изхождането на пода/килима, вместо в съдчето си, може да бъде знак и за доста болести, започвайки от уринарни инфекции, където те асоциират тоалетната с мъчителни позиви за уриниране, до неспособност за задържане на урината (при избрани бъбречни, чернодробни или тиреоидни състояния). Ако животното пък страда от диария или котешки запек, не би се интересувало за мястото си на изхождане.

 Котешка тоалетна

Наблюдавайте котката – вижте дали се напъва дълго или вокализира при изхождане отвън котешката тоалетна. Тя може да избира да изкопае местенце в някоя саксия или да клекне върху килима, имайки отрицателни асоциации с болежка при освобождението си в котешката тоалетна. Ако поставите котето в една стая с чиста тоалетна и то отхвърля да я употребява, това е знак за болест, и е нужно ветеринарят ви да се заеме със задачата да открие какъв е казусът с котешката тоалетна.

След обширен обзор ще бъде открито дали мъркащия ви другар страда от котешки диабет, неизправности в черния дроб, бъбреците или щитовидната жлеза, инфекции на уринарния тракт, чревни възпаления, артрит и това ще изясни смяната в тоалетните му привички. Ако заболяването е била повода, след сполучливо лекуване дискомфортът ще изчезне.

 Котешко здраве

Каквото и да е предиздвикало котката ви да пикае отвън тоалетната си, връщането на нещата в релси ще се случи последователно. Ако котката се усеща обезпокоена, сполучлива техника би била да преместите тоалетната ѝ на място в дома ви, което не се посещава постоянно, с цел да ѝ дадете време за възобновяване и акомодация.

Хронични положения като бъбречна непълнота и артрит постановат специфични условия – изсипете задоволително количество гранули, едвам покрият дъното, и вероятно прибавете още един съд, с цел да ѝ напомняте да прави потребностите си по-често. Винаги почиствайте и дезинфекцирайте тоалетната няколко пъти седмично и в случай че забележите скупчвания, събирайте ги с лопатка и ги изхвърляйте.

Вижте още препоръки при избор на котешка тоалетна и къде да я сложите!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР