Винаги е имало проблем с доставките на ваксините. За пръв

...
Винаги е имало проблем с доставките на ваксините. За пръв
Коментари Харесай

Д-р Дечев: Има подозрения за друг интерес при доставката на ваксините на Москов

" Винаги е имало проблем с доставките на имунизациите. За пръв път се отива към подобен метод за решение на казуса. Имало е документирани оферти за регистрирани у нас ваксини, които господин Москов е пренебрегнал. Това води до съмнението, че има и различен интерес, с изключение на медицинския. " Това сподели изпълнителният шеф на болница " Св. Иван Рилски " доктор Дечо Дечев пред Българска национална телевизия.
" Очакваме при делото против Петър Москов да се разбере дали страната е ощетена, само че по-големият въпрос е в системата за имунизациите ", добави още той.
Според доктор Дечев има изрично потвърдени неща, които не са обект на това дело - позволено е да се употребяват нерегистрирани ваксини, прекосяването им е станало с нередовни документи, напълно осъзнато вносът и приложението на имунизациите са направени с отчет към Министерски съвет, който му разрешава бартерната договорка. Така по думите му е основан риск за децата, тъй като имунизациите не са минали ограниченията за сигурност на Европейски Съюз, защото са били нерегистрирани.
Според Станимир Хасърджиев, ръководител на Управителния съвет на Националната пациентска организация сигурността на имунизациите е въпрос за Европейската организация по медикаментите. Той прикани да не се приказва ненужно за заплахата за имунизациите, изключително предвид на антиваксиналните придвижвания.
" Въпросът е по какъв начин се доближи до цялата обстановка. Ваксините се доставят и поръчват по метод, който не разрешава имунизациите да идват в България в точния момент, не разрешава на страната да договаря задоволително положителни условия с производителите. В международен мащаб има проблем с производството на имунизациите. Те не се създават за ден, възнамеряват се с две години напред ", сподели още Хасърджиев.
Относно проблема Медицинския одит доктор Дечев съобщи, че не би трябвало да се гледа в стеснен набор, защото казусът на организацията е в това, че е подчинена на министъра:
" Това значи, че организацията би трябвало да ревизира принципала си - Министерството на здравеопазването. Тази организация би трябвало да бъде изведена от това положение, с цел да упражнява първокласен надзор. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР