Винаги е било рисковано да разказваш за възхода на Владимир

...
Винаги е било рисковано да разказваш за възхода на Владимир
Коментари Харесай

“Хората на Путин”: руски олигарси искат да смажат критиците на Кремъл във Великобритания

Винаги е било рисковано да разказваш за възхода на Владимир Путин и околните до него олигарси. И то освен в Русия. Сега се оказа, че и за английски издателства е рисково да разгласяват книги по тематиката. Най-новият случай е обвързван с книгата " Хората на Путин ". Неин създател е Катрин Белтън - реномирана някогашна кореспонденка на " Файненшъл Таймс " в Москва. В книгата Белтън разказва Путиновия " КГБ-капитализъм " и неговите способи.

" Гардиън " похвали книгата, оповестена от издателството " Харпър Колинс ", и я назова " революционна ". " Ню Йорк Таймс " я разказа като точно, пълноценно и елегантно резюме на системата на Путин, чиито мрежи от дълго време са проникнали надълбоко и в западните демокрации. В това отношение Лондон, като обичано място на съветските олигарси, играе централна роля.

Олигарсите стартират каузи за заплашване

Макар английският министър на защитата Гевин Уилямсън да дефинира Русия като най-голямата опасност за страната, против която би трябвало да се опълчи с " изключителна увереност ", обвързваните с Кремъл олигарси се радват на привилегии и правна отбрана в Лондон. И то до степен, която е несравнима с всяко друго място в западния свят.

Катрин Белтън и нейното лондонско издателство бяха упрекнати в клюка от четирима съветски милиардери, измежду които Михаил Фридман, Роман Абрамович и Игор Сечин, шефа на следения от Кремъл тръст " Роснефт ".

Белтън едва ли би трябвало съществено да се притеснява, че ще загуби делото. Но същинският проблем е различен: английското правораздаване разрешава тъй наречените стратегически тъжби, чиято цел не е непременната победа, а заплашването на съперника. Именно те покачват неимоверно цената за изразяването на сериозни отзиви, защото адвокатските възнаграждения за този тип каузи възлизат на милиони и първоначално би трябвало да бъдат поети и от двете страни.

" Смразяващ " резултат за създатели и издателства

В случая на Белтън трима обвинители съдят авторката и в персонално качество. А това би могло да се трансформира във финансова злополука за нея - даже да завоюва всички каузи. Засега тя отхвърля мнения за своята книга и обвиняванията. И по този начин, както показва Джесика Ни Мхайнин от организацията Index for Censorship ( " Индекс за цензура " ), главната цел на обвинителите към този момент може да се счита за реализирана - така наречен " вцепеняващ " резултат.

В бъдеще издателствата и създателите ще премислят неведнъж дали могат да си разрешат и дали още желаят да дават естрада на сериозната проверяваща публицистика във Англия. " Лондонските съдилища са се трансформирали в главното място - и то освен в Обединеното кралство, а и в международен мащаб - което кара сериозната публицистика да замлъкне ", акцентира Джесика Ни Мхайнин.

Издателството " твърдо " ще пази книгата

По данни на Министерството на правораздаването броят на този тип обвинявания в клюка в Лондон нараства със 70 % годишно, а адвокатските адвокатски фирми, които работят по тези случаи, се радват на огромни облаги. И преди английското държавно управление да продължи да декларира, че ще се опълчва на съветската интервенция в западните демокрации " с увереност ", би било добре първо да се вгледа в личната си правна система.

Случаят " Белтън " е изключително забавен и с това, че в лицето на " Роснефт " като обвинител е позволен тръст, който се управлява непосредствено от Кремъл. Това значи, че съветските олигарси със съдействието на английски адвокатски адвокатски фирми в бъдеще могат да накарат критици на Путин в Лондон да замлъкнат.

Поради това " Файненшъл Таймс " неотдавна категорично прикани английското държавно управление да промени съществуващата процедура: " Огромните разноски, свързани с тези каузи, могат да лимитират свободното изложение на отзиви, изключително в случай че става дума за публицисти на свободна процедура или за по-малки издателства, които работят в името на публичния интерес, публикувайки сериозни материали ". Издателството на Белтън съобщи пред пресата, че ще " пази твърдо " книгата, която към момента е налична в истинския си вид.

Автор: Анете Дитерт
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР