Вим Круисвейк обича да търси съкровища, а търсенето му обикновено

...
Вим Круисвейк обича да търси съкровища, а търсенето му обикновено
Коментари Харесай

Холандец събра колекция от 1200, изхвърлени на морския бряг, бутилки с послания

Вим Круисвейк обича да търси съкровища, а търсенето му нормално се прави на брега на Северно море. Вярно е, че съкровището на този холандец не е злато или диаманти, а елементарни части хартия, запечатани в стъклени бутилки. През последните 34 години индивидът е съумял да събере 1200 бутилки със известия, а най-интересното е, че той е дал отговор на множеството от тези морски писма.

Днес Круисвейк е на 68 години, а извънредно си занимание стартира през 1983 година, когато за първи път открива на локалния плаж три бутилки, в които са поставени известия с противоположния адрес на подателя. Вим написа на всички тези хора и за негова изненада получава отговор и от трите получатела. Такова сполучливо преживяване възбудило в Круисвейк хладнокръвен интерес към лова на бутилки със известия. Оттогава той постоянно плува към брега.

„ Открих себе си, когато открих бутилки на плажа в Зандвоорт, където пребивавам, и наоколо до най-близките холандски острови. Съобщенията в бутилките са доста мудна поща. За да намерите бутилка би трябвало да изчакате ден, седмица или даже месец „, сподели Круисвейк. Ако търсенето е сполучливо, той не отваря находката си неотложно на място. Отваря писмото вкъщи, с цел да може една бутилка да му достави наслаждение два пъти – когато се появи на пясъка и когато чете бележката в кабинета си.

През първите години от своето извънредно занимание холандецът откривал 50 бутилки годишно, само че от 2000 година, техният брой понижен до 20-30 броя годишно. Вероятно повода се крие във обстоятелството, че  плажовете се почистват постоянно. Освен това, индивидът има вяра, че развиването на осведомителните технологии и интернет води до това, че хората стартират да не помнят за античната традиция на поща в бутилка. „ По-рано получавах отговор на половината от моите писма, само че в този момент посланията започнаха да идват доста по-рядко. Повечето хора се нуждаят от „ неотложно задоволство “, признава холандецът.

Вим Круисвейк е пенсиониран някогашен счетоводител има незабравим метод към организирането на странната сбирка. Намерени на брега на известието (почти всички от 1200), се съхраняват в офис папки и каталози, макар че някои от посланията остават в техните бутилки, в случай че те се разграничават с необикновена форма или модел. Някои бележки плават даже в епруветки.

Пощата в бутилка е доста антична традиция, а първото споменаване е обвързвано с древногръцкия мъдрец Теофраст, който е живял към 310 година прочие Хр. Ученият  употребява бутилки за проучване на морските течения, а актуалните откриватели към момента употребяват този способ в своята работа. Пощата в бутилка оказва помощ на експертите да разработят карта на теченията на Световния океан и да включат даже елементарните жители в научната работа.

В предишното бутилираната поща била употребена от изгубени моряци, които призовали за помощ в запечатаните си известия. Освен това, такива бележки били хвърляни във водата, с цел да осведомят за разрушаването на кораба. Днес посланието в бутилка, изпратено в морето, е в символ на респект – в запечатани стъклени колби от време на време поставят пепелта от близки – алегорично изпращане в последното им пътешестване по вълните. По-често обаче, бутилираната поща оказва помощ за намирането на нови другари, посредством преписка, която през днешния ден е много рядко събитие. Въпреки, че Круисвейк с образеца си демонстрира, че благодарение на писма в бутилки към момента е допустимо да се запознаете с нови хора.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР