Вили Арам Казасян е български джаз музикант, композитор, аранжор и

...
Вили Арам Казасян е български джаз музикант, композитор, аранжор и
Коментари Харесай

Умира Вили Казасян

Вили Арам Казасян е български джаз музикант, композитор, аранжор и пианист от арменски генезис. Баща е на певицата Хилда Казасян.
Роден е на 8 декември 1934 година в София. Завършва ВМЕИ (днес Технически университет) в София през 1957 година, учи и в Теоретичния факултет на Българската държавна консерватория (дн. Национална музикална академия „ П. Владигеров “), който приключва семестриално. Завежда секция „ Естрадно изкуство “ при СМДБ (от 1985). Диригент е на Естрадния оркестър на Комитета за телевизия и радио (днес Биг бенд на БНР).
През 1953 година свири във второто издание на „ Джаза на младите “. Кариерата му е трайно обвързвана с Биг бенда на БНР, където е поредно пианист, втори диригент и диригент в продължение на 38 години (1960 – 1998). През 2008 година е ръководител на журито на предаването Мюзик Айдъл, което се излъчва по bTV.
Автор е на детски песни, кино музика („ Ян Бибиян “, телевизионните – „ Неочаквана почивка “, „ Горещи следи “), на музика към театрални спектакли, телевизионни и радиомюзикъли. Дебютът му като музикант и композитор е през 50-те години – като пианист в „ Джаза на младите “. Свири в Естрадния оркестър при Сатиричния спектакъл, основава „ Студио 5 “. От тези два състава през 1960 година е образуван Естрадният оркестър към КТР, в който свири, а от 1965 година е и негов диригент.
Голям е приносът му за първите стъпки и развиването на фестивала „ Златният Орфей “ и телевизионния конкурс за поп песни „ Мелодия на годината “. Организира редица вокални сформира („ До-ре-ми-фа “, „ Студио В “), радиопредаването на редакция ХСЗ (Хумор, ирония и забава) на БНР „ Тромбата на Вили “ (1973 – 1974), телевизионното предаване „ Студио 1 “. Създава голям брой песни и пиеси за биг бенд, които се извършват от известни групи, артисти и артисти – Коста Цонев, Виолета Бахчеванова, Тодор Колев, Асен Кисимов. Маестро Вили Казасян е гостувал като диригент на радиооркестрите в Берлин, Москва, Лайпциг, взел участие е на фестивалите в Атина, Сопот (Полша), Дрезден.
Освен за „ Неочаквана почивка “ (откъдето е „ Детство мое “, оповестена в радиодопитване за обичаната детска ария в България), той е писал музика и за други филми на режисьора Васил Мирчев, като „ Ленко “ и „ Една авантюра из Делиормана “.
Маестро Казасян е притежател на голям брой музикални награди, в това число Сирак Скитник от 2005 година за повсеместен принос към Българското национално радио (БНР). За него споделят, че е прочут освен със своя голям професионализъм, а и с артистичността си на сцената. Включва се в един от концертите на финалистите в Music Idol като диригент на биг бенда, който съпровожда осъществяванията на участниците.
Почива на 12 юли 2008 година, след едноседмична кома.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР