Вилхелмина Нидерландска (Wilhelmina Helena Pauline Marie van Oranje-Nassau) (31 август

...
Вилхелмина Нидерландска (Wilhelmina Helena Pauline Marie van Oranje-Nassau) (31 август
Коментари Харесай

Умира кралицата-майка Вилхелмина Нидерландска

Вилхелмина Нидерландска (Wilhelmina Helena Pauline Marie van Oranje-Nassau) (31 август 1880 – 28 ноември 1962), принцеса на Оранж-Насау, е кралица на Нидерландия от 1890 до 1948 година и кралица-майка (с купата „ принцеса “) от 1948 до 1962 година Тя ръководи Нидерландия повече от 50 години, най-дълго от всички нидерландски монарси. По време на нейното царуване има доста превратни точки както в нидерландската, по този начин и в международната история: Първата и Втората международна война, Голямата рецесия от 1933 година, както и залеза на Нидерландия като значима колониална империя. Тя е известна най-вече с ролята си във Втората международна война, в която е значим подстрекател на нидерландската опозиция, както и популярен лидер на холандското държавно управление в заточение.
Ранни години
Вилхелмина е родена на 31 август 1880 година в замъка Сусдейк в Хага, Холандия. Тя е единственото дете на крал Вилхелм III и втората му брачна половинка, Ема ван Валдек-Пирмонт. Крал Вилхелм има трима сина от първата си брачна половинка, само че от тях само бездетния принц Александър е жив. Той умира, когато Вилхелмина е на 10 години, и тя остава директен правоприемник на холандския трон, единствен последовател на династията Оранж-Насау, която има 400-годишна история.Отменен е салическият закон, който не разрешава дами да наследяват престола.
Когато Вилхелм III умира на 23 ноември 1890 година, принцеса Вилхелмина става първата кралица на Холандия, само че защото е единствено на 10 години, майка ѝ е оповестена за регент. Вилхелмина получава образованието си от частни тютори.През 1895 година посещава кралица Виктория, която написа за нея в дневника си: „ Младата кралица... към момента носи косата си пусната свободно. Тя е стройна и грациозна и основава усещане за интелигентно и симпатично момиче. Говори добре британски и умее да бъде очарователна “.
Брак и семейство
На 7 февруари 1901 година Вилхелмина се омъжва за херцог Хайнрих Владимир Албрехт Ернст декор Мекленбург-Шверин (* 19 април 1876, Шверин; † 3 юли 1934, Хага), (става на 6 февруари 1901 година принц Хендрик). Бракът им е определян като не е изключително благополучен. През първите години Вилхелмина има три несполучливи бременности, което слага под въпрос наследството на холандския трон. На 30 април 1909 година се ражда щерка им Юлиана, която след това наследява майка си.
Управление
Вилхелмина се възкачва на трона след изпълване на пълноправие през 1898 година Година по-късно предлага двореца си в Хага за първата интернационална конференция по въпросите на мира, на която са първи път за дефинирани някои от конвенциите, настоящи през днешния ден, свързани с войната, неутралитета, правилата за арбитраж. 
През 1899 година стартира Втората англо-бурска война. В края на 1900 година кралица Вилхелмина изпраща боен транспортен съд (De Gelderland), с цел да помогне на Паул Крюгер, победения президент на Трансвал, като го транспортира. 
Сред другите въпроси, с които би трябвало да се оправи Вилхелмина през първите години на ръководството си, са проблематичните връзки с Венецуела по отношение на островите Кюрасао, които са благосъстоятелност на Холандия, както и защитаването на холандските търговски ползи в Турция и Китай.
Първа Световна война
Петнадесет години след възкачването на Вилхелмина на трона, избухва Първата международна война. Въпреки че Холандия резервира неутралитет, забележителните немски вложения в холандската стопанска система, както и комерсиалните връзки сред двете страни довеждат до блокиране на Холандия от Англия като опит да се отслаби Германската империя. Блокадата довежда до дефицит на храна, търговията е в крах, в страната има напор на бежанци. Холандските кораби са потопявани или завземани от Съюзниците. Страната обаче не е нападната от Германия, откакто са преосмислени проектите в тази тенденция.
След войната Вилхелмина дава леговище на някогашния кайзер на Германия - Вилхелм II и отклонява настояванията на Съюзниците да им бъде предаден.
На конференцията във Версай поражда заплаха Холандия да бъде принудена да отстъпи на Белгия част от южните си територии, само че с помощта на дейностите на Вилхелмина тази опасност не се осъществя. 
Между двете международни войни
След войната, макар икономическата рецесия от 30-те години, която съществено визира страната, Холандия последователно се утвърждава като индустриална мощ в международен проект с огромни интернационалните банки, процъфтяваща търговия и заводи.  Инженери съумяват да извоюват от морето обилни територии.
През 1934 година умират брачният партньор на Вилхелмина – принц Хендрик и майка ѝ Ема. Отново поражда въпроса за оцеляването на династията Оранж-Насау, защото единствените живи представители са кралицата и неомъжената ѝ щерка. Този проблем е позволен откакто през 1937 година Юлиана подписва брак с немския благородник Бернхард. Двамата имат четири деца, две от които се раждат преди Втората международна война.
Втората Световна война
На 10 май 1940 Нацистка Германия атакува Холандия и кралица Вилхелмина и фамилията ѝ са евакуирани в Обединеното кралство на борда на транспортен съд (HMS Codrington) изпратен от Джордж VI. Юлиана и дъщерите ѝ отиват в Канада, а Вилхелмина остава в Лондон с принц Бернхард и там поема контрола над холандското държавно управление в заточение.
Войната трансформира отношението към холандската монархия. Парламентарен надзор върху държавното управление в заточение няма. Доверието в определените политици е разтърсено, поради неспособността им да плануват започването на войната. В същото време кралицата се утвърждава като героична фигура.Решението ѝ да напусне страната провокира спорни отзиви, само че обръщенията на Вилхелмина към холандския народ по Радио Оранж (Radio Oranje) от Лондон по време на войната трансформират значително отношението към кралската династия и когато тя се завръща в освободените земи след войната, кралицата е възприемана като знак на холандската нация.
Късни години и гибел
Икономическите и политически компликации в Холандия след войната способстват за влошеното здраве на кралицата. През есента на 1947 година и при започване на 1948 година здравословното положение на Вилхелмина я попречва от осъществяване на отговорностите ѝ; и щерка ѝ Юлиана поема краткотрайно функционалностите на регент. През 1948 година Вилхелмина публично афишира решението си да абдикира в интерес на щерка си и на 4 септември същата година Юлиана става новата кралица на Холандия.
След абдикацията си Вилхелмина възприема обръщението „ Нейно кралско височество принцеса Вилхелмина Холандска “. Оттегля се в двореца Хет Ло и трансформира едното крило в дом за инвалиди от Съпротивата и бежанци от Унгария и Индонезия. Рядко има обществени изяви. След огромните наводнения в Холандия през 1953 година тя пътува из страната и се среща с потърпевшите от бедствията, с цел да повдигне духа на народа.
През последните години от живота си написа автобиографичната книга „ Eenzaam, maar niet alleen “.
Вилхелмина умира на 82-годишна възраст на 28 ноември 1962 година и е заровена в холандската кралска крипта в Новата черква (Nieuwe Kerk) в Делфт. По нейно предпочитание погребението е в бяло, въпреки че това е в противоречие с протокола.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР