Вила Ани в царевското село Велика е финансирана със 186

...
Вила Ани в царевското село Велика е финансирана със 186
Коментари Харесай

Прокурор си построил вила на морето с европейски пари

Вила " Ани " в царевското село Велика е финансирана със 186 830 лева по Програмата за развиване на селските региони. Бенефициент е компанията НЕДА АВРАМОВА - НЕДА.

Едноличният притежател на компанията е Неда Красимирова Аврамова, сестра на прокурора от Благоевград Анна Красимирова Аврамова-Градева Земята, върху която е издигната вилата е на брачна половинка на Аврамова - Галин Градев, който е старши-експерт в МТСП. Вилата не работи по предопределение като къща за посетители, а се употребява само лятото от семейство Градеви и техни другари, сигнализира уеб сайтът Боволъ.

- Здравейте, обаждам се за резервация на вилата " Ани " за Великден, дали е допустимо? - Не, няма опция. - А за по-късно, месец май? - Също не може, няма никой там. Лятото единствено. - Лятото по кое време? От юни? - Да, от юни. - А с кого беседвам? - Галин Градев се споделям.

Този диалог организира през днешния ден сътрудник на Биволъ, който се обади на контактния телефон +359 88 766 8771 във Фейсбук страницата Морски вили " Ани " с. Велика. Страницата не е обновявана от 2016 година Но даже вилата да работи с туристи единствено лятото, което не е несъмнено, налице е явно нарушаване на разпоредбите на Програмата за развиване на селските региони.

Идеята на европейското финансиране за къщи за посетители е да се подкрепят региони с изостанала инфраструктура и незадоволителна леглова база, с цел да се сътвори претовареност, резистентен занаят и да се развие туристическия бизнес. Село Велика, което е известна ваканционна дестинация на морето, няма проблем с обезлюдяването и поминъка, дори в противен случай. Въпреки това ДФЗ е одобрил дотации за цели 12 плана за къщи за посетители точно там.
През 2013 година Галин Градев, брачен партньор на прокурор Анна Аврамова, учредява право на градеж на компания на балдъзата си.

Галин Градев придобива терена в с. Велика през 2009 година Върху него има построена остаряла къща 38 кв. м., а парцелът е с повърхност 560 кв. м. Цената е единствено 4522 лева Новата къща платена с европари изниква откакто той учредява право на градеж на балдъзата си Неда Аврамова през 2013 година за " триетажна солидна жил.сграда със застр.площ 95.81 кв.м. и РЗП 319.87 кв.м ". Балдъзата кандидатства, печели и в този момент вместо къщурката от 38 кв.м. на терена има триетажна къща.



От основаването си досега време компанията на Неда Аврамова е отчела 9 000 лева доходи, което значи, че задачите на програмата за финансиране не са изпълнени. Във вилата няма личен състав, а компанията има единствено един здравно и пенсионно обезпечен чиновник.

Биволъ изпрати въпроси до пресцентъра на Прокуратурата, до МТСП и до ДФЗ. Поинтересувахме се дали тази настройка за асимилиране на еврофондове от овластени лица не ги слага в обстановка на спор на ползи и корист с власт. До публицистичното привършване на обявата отговор не се получи.

Още през 2017 година Биволъ картографира къщите за посетители, за които има подозрения, че не се употребяват по предопределение, а са частни вили, завършени на родственици на властимащи лица. Опирайки се на данните за заетите лица установихме, че към 300 къщи от общо 750 финансирани са за частно прилагане. Разследването " Човекът взе парите - построи си къща ", влезе и в " Черната книга на държавните разхищения ", само че нито ОЛАФ, нито Прокуратурата започнаха систематична инспекция на всички обекти по тази стратегия.

Една от най-известните " къщи за тъщи " е тази на някогашния шеф на ДФЗ Янаки Червеняков, който беше уволнен откакто Биволъ разкри разточителния му метод на живот. По същото време ДАНС влезе в ДФЗ, само че досега няма никакви данни за формирани наказателни производства за злоупотреби във Фонда. Бившият му началник Румен Порожанов даже се издигна и стана министър на земеделието.

Миналата седмица следствие на Биволъ разкри, че една от тези къщи за посетители се употребява от зам.-министъра на стопанската система Александър Манолев. Той подаде оставка, а прокуратурата стартира досъдебно произвеждане за корист с еврофондове.

Засечката на овластени лица с такива къщи е допустима с помощта на осведомителния масив на Биволъ, в който има данни за декларациите на властта, евросубсидиите, Търговския указател и публичните поръчки. Последното попълнение там е информацията за декларациите на магистратите за 2017 и 2018, която в този момент се поддържа от Инспектората на Висш съдебен съвет и е непълна - липсват над 500 заявления. Работата на нашия проверяващ екип по разкриването на " къщи за тъщи и балдъзи " продължава.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР