Виктория Георгиева, коментар за Още преди година главният прокурор Иван

...
Виктория Георгиева, коментар за Още преди година главният прокурор Иван
Коментари Харесай

Ах, този лош, лош Гешев

Виктория Георгиева, коментар за

Още преди година основният прокурор Иван Гешев изиска да бъде оповестена за противоконституционна наредбата от парламентарния устав, която разрешава на депутатите да го канят на чуване в Народното събрание “най-малко един път на всеки три месеца”.

Конституционните съдии взеха решение, че основният прокурор може да взе участие в разискванията в при предпочитание от негова страна, само че без да може да бъде задължаван да участва, както и че депутатите не могат да изискват от обвинител №1 информация по съответни каузи.

Разбира се, множеството медии показаха по напълно друг метод решението на Конституционен съд. По написаното от тях, човек остава с усещането, че Народното събрание може да вика на чуване основния прокурор на всеки три месеца във всяка парламентарна комисия, а той е задължен да се регистрира. Да, но не.

Разбрали-недоразбрали, предходната седмица от Антикорупционната комисия побързаха да го привикат, с цел да изясни за петорната експертиза на фотосите от спалнята на Бойко Борисов. Тя, експертизата, бе представена и в Европейския парламент неотдавна, откакто там оповестиха, че съгласно нея фотосите са манипулирани. „ Петорна компютърна експертиза на фотосите и видеото на някогашния министър председател Бойко Борисов с кюлчетата и парите, снимани в резиденция „ Бояна” демонстрира, че те са били манипулирани”, съобщи председателстващият комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал и началник на задачата в България през април Томаш Здеховски.

Съвсем разумно, коментарът на Гешев гласеше, че не знае защо още веднъж го викат в Народното събрание, в случай, че той не може да разяснява съответни каузи. За следващ път се разбра, че е привикан и в последния час, по неотложност – поканата е получена в 16:00 часа, а съвещанието на комисията е било планувано за 17:00.

А на самото съвещание се разбра, че очевидно Гешев е привикан по неотложност не за друго, а с цел да бъде питан... по кое време щял да си подаде оставката.

Явно цирковете от предходната седмица им се сториха незадоволителни на някои депутати, които са решили да си вършат предизборните акции на гърба на основния прокурор и на ръба на закона, та други техни сътрудници от Правна комисия са поканили този четвъртък на чуване основния прокурор Иван Гешев. Отново. Но най-малко този път са от комисията, която има законови учредения да го прави. Макар резултатът да е авансово явен. Ще се повторят цирковете от предходната седмица.

Всъщност цирковете не са единствено от предходната седмица, а от предходната година, когато Гешев беше привикван още веднъж няколко пъти в Народното събрание, с цел да бъде изслушан. Тогава най-гласовите депутати претърпяха същинско крушение, откакто основния прокурор им изнесе открити лекции по право, а радетелят за ВСР (Велика правосъдна реформа) Христо Иванов от Демократична България, даже не благоволи да участва, откакто години наред размахваше пръст по тематиката и се заканваше.

Явно новият разказ на ръководещите в оставка е да питат Гешев по кое време ще си върви. След като предходният „ Хората желаят Гешев да си ходи” не хвана дикиш, балонът „ правосъдна реформа” сериозно спадна, а Надежда Йорданова – правосъдният министърът все по-популярен с прозвището си „ Жената зад щанда”, напуща поста безславно, наподобява тозие единственият метод да не престават да повдигат тематиката. Поне още известно време.

Но имаше, евентуално още съществува много по-лесен метод към този момент упоменатите Христо Иванов и Надежда Йорданова да си зададат всички въпроси, в случай че им стиска, несъмнено. Още през март месец Иван Гешев ги предложения на обществен спор за обичаната им правосъдна промяна. „ Публично пред медиите и жителите да чуем причините и хората да си изяснят къде е истината. Ще дойда самичък, в случай че се тормозят да съм със заместници”, съобщи тогава той.

Но и двамата отклониха поканите, а съгласно Йорданова, това не прилягало на поста и. С присъединяване на госпожата имахме опция да гледаме и диспути във Висш съдебен съвет. По-точно, тя мълчеше или хъкаше и мъкаше, до момента в който Гешев и разясняваше правни въпроси и процедури, които тя не познава. И такива ми ти работи. Поне беше занимателно.

След като няколко месеца имаше мъртвило по тематиката, произлизащо от тоталните неуспехи, които претърпяха Иванов, Йорданова и сие по тематиката, касаеща отстраняването на основния прокурор, от към месец въпросите вършат последни обезверени напъни да симулират интензивност. Но към този момент никой не им има вяра, даже и измежду техните поддръжници се появиха брожения, че не са свършили нищо от обещаното.

Всъщност самата четворна коалиция пристигна на власт с обещания за детрониране на Иван Гешев, само че всичките им опити да употребяват съществуващата законова процедура за предварителното му освобождение, се оказаха тотално несполучливи. Още по-лошо, всичките им опити да сблъскат позиции с него, приключиха още по-зле, като разкриха тоталното им непознаване на закона и процедурите.

А обществеността по този начин и съвсем нищо не чу или прочете за декларацията на спецпрокурорите от 12 страни, в която се показваше противоречие със закриването на Специализираната прокуратура. Никой не е коментирал и директните им обв
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР