Виктор Вайц, Дойче велеС колко пари преживява едно обикновено пенсионерско

...
Виктор Вайц, Дойче велеС колко пари преживява едно обикновено пенсионерско
Коментари Харесай

Какво може да си позволи едно семейство пенсионери в Германия

Виктор Вайц, Дойче веле

С какъв брой пари претърпява едно нормално пенсионерско семейство в Германия? Какво могат да си разрешат немските пенсионери с месечните си приходи? Какво описват Уте и Ралф Шнайдер от Кьолн? Виктор Вайц обобщава в публикация за " Дойче веле ", представена от " Дневник ".

Уте и Ралф Шнайдер са типично средностатистическо пенсионерско семейство от Германия. Женени са от близо половин век - тя е на 75 години, а той на 72. Уте има общо 38 години трудов стаж - с спиране от 10 години, през които се е грижила за развъждането на двете им деца. Съпругът ѝ Ралф е работил 45 години.
" По специалност Ралф е тапицер, без работа не го свърта. Затова продължи да работи и откакто се пенсионира. Сега работи по няколко дни в седмицата за минималната работна заплата от 450 евро, която не се полза с налози ", споделя Уте.

Самата тя е била чиновничка в едно държавно институция в Кьолн, работила е на ненапълно работно време - по 19 и половина часа седмично. Така ѝ оставало време за децата и фамилията. Днес на двамата пенсионери им остават общо 1900 евро месечно - откакто си платят здравните осигуровки и налозите. Много или малко е това?
" Е, можеше да са и малко повече, само че е грях човек да се оплаква ", споделя Уте.

За какво им стигат пенсиите?

Най-голямата част от прихода на семейство Шнайдер отива за наема и режийните разноски. Двамата живеят от 43 години насам в тристайно жилище, за което през 1976 са плащали по 150 немски марки на месец, а през днешния ден чистият наем е 500 евро, плюс още към 200 за отопление, вода и други настоящи разноски. " Това към момента е доста преференциално, като се има поради какъв брой доста нарастнаха наемите в Кьолн, пък и в цяла Германия ", споделя Уте.
Втората най-голяма част от разноските им отива за телефон, интернет, ток и разнообразни застраховки - от " Гражданска отговорност ", до спомагателна за зъболечение и застраховката за колата. Това прави още 200 евро на месец. Като се приспаднат постоянните им разноски от близо 900 евро, на двамата пенсионери им остават още хиляда евро - за храна, облекла и всичко останало.

Уте твърди, че двамата с Ралф живеят много икономично, само че парите си вървят незабелязано. Уте е пушачка, а кутия цигари коства 6.60 евро. " Обещах на Ралф, че щом ги вдигнат на 7 евро, ще спра пушенето. Като имате поради, че пуша по половин кутия дневно, бихме спестявали по 100 евро на месец, а в годината това са 1200 евро - съвсем колкото би ни коствала една отмора в Испания ", прецизира дамата.

Парите, които остават на семейство Шнайдер, откакто си платят всичко изброено нагоре, отиват за дарове на децата и внуците и за визити в кафенета и заведения за хранене. На отмора двамата пенсионери пътуват главно из Германия. Този разход те покриват с парите, които Ралф изкарва в допълнение - годишно по 5400 евро. За идната година те възнамеряват да се запишат на едноседмичен круиз по Дунав - от Пасау до Будапеща. Удоволствието ще им излезе 3200 евро общо - в това число и за застраховки. " Ние сме възрастни хора и по тази причина не пътуваме без застраховки ", прецизира Уте.

Социални контакти

Доскоро и тя е пособия по няколко часа седмично в едно близо до тях кафене, което обаче закрили. За труда си не получавала заплата, а можела да си вземе кутия цигари, да пие гратис чай и кафе и да поддържа връзка с клиентите. Уте споделя, че това ѝ е било задоволително.

" Сега единствено Ралф се труди, а аз по през целия ден нехая ", майтапи се тя и признава, че все по-усилено мислят да се реалокират - в тяхната кооперация в Кьолн живеят доста студенти, които са шумни, а двамата немски пенсионери имат потребност от тишина и успокоение. Оглеждат се за жилище с порядъчен наем в някое по-малко градче наоколо. Мечтаят си за това да имат тераса или малко дворче и да си вземат куче от подслон. " Не желаеме малко кученце, тъй като не желаем след време то да остане без стопани. Такава орис не му пожелаваме, " споделя Уте Шнайдер на разлъка.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР