Виктор Станчев е Главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България

...
Виктор Станчев е Главен оперативен директор на ЧЕЗ Разпределение България
Коментари Харесай

Виктор Станчев, ЧЕЗ Разпределение: Отговорност на всички е да опазим електроенергийната система

Виктор Станчев е Главен действен шеф на ЧЕЗ Разпределение България - за опциите при заплащането на сметките за ток и рисковете пред енергийната система в изискванията на изолираност:

Г-н Станчев, получихме сигнали от жители, които се тормозят, че няма да могат да заплатят в нормалния период сметките си за електрическа енергия. Как ще процедирате в такива обстановки?
В това отношение ЧЕЗ Разпределение не работи непосредствено с клиентите. Ние не продаваме електрическа енергия и нямаме връзка със сметките за електрическа енергия в тяхната целокупност. Може би тук е моментът да разбираем, че в действителност доста дребна част от една сметка са за осъществяване на нашата активност. След като средствата от продадената електрическа енергия постъпят в търговеца, според разпоредбите на КЕВР, финансовият поток се разпределя към преносния оператор ЕСО, посредством който се заплащат таксите за преносната мрежа; към нас или надлежно другите ЕРП-та, за възнаграждение на мрежовите услуги; към НЕК, която се разплаща с производителите на електрическа енергия. Дял от сметките отива и в Националната организация по приходите, откъдето се образува бюджетът на страната. Така че ние сме една доста дребна част от веригата в бранша и не можем да вземем отношение от името на всички звена от нея. Това са общи средства, с които всички осъществяваме активността си, изплащаме заплати, изпълняваме отговорности.

Но вие сте тези, които могат да преустановят достъпа на клиенти до електрическа енергия при неплатена сметка?

Само чисто механически. Ние сме ръцете, решенията се взимат от други. Реално ние получаваме поръчки за това от търговците на електрическа енергия и сме длъжни да ги осъществим. Трябва да съблюдаваме уговорките си. Както към този момент обясних – ние сме една дребна част от цялата система.

Какъв е рискът за системата като цяло?

На първо място всички по веригата заплащат заплати – от заплатите в комерсиалните компании и заплатите за поддържане на сигурността на електроразпределителната мрежа, до тези на миньорите. Спирането на заплатите, може да докара прекъсване на системата. А тези чиновници са на работа всеки ден, на терен, в сложни условия, загърбили персоналните си терзания, сложили публичния си дълг над всичко. И би трябвало да останат на работа, в случай че желаеме да имаме ток.
Замислете се, сега напъните на всички са ориентирани към запазване на всеки един човешки живот, само че действително, в случай че не предпазим електроенергийната система от неверни решения, ние рискуваме електрозахранването на лечебните заведения, на компаниите, които създават защитни средства, на компаниите, които създават и продават медикаменти, храна… Отговорността в целия бранш е голяма, голяма е отговорността и на тези, които би трябвало да заплатят сметките си за ток. Не инцидентно депутатите гласоподаваха срещу мораториум за сметките за електрическа енергия – те осъзнават тази отговорност. Погасяването на отговорностите за употребявана електрическа енергия ще предотврати междуфирмена задлъжнялост и банкрут на компании, като с това ще защищити цялата енергийна система. Да не позволим електроенергийната система да се срине – това е част от груповата взаимност, част от битката с вируса.
Освен всичко, изброено дотук – заплатите и публичния дълг, действително участниците в цялата верига имат и нормативно обвързване да обезпечат непрекъснати и надеждни доставки на електрическа енергия. Имат съответните лицензии за това, които могат да бъдат отнети, в случай че отговорностите не бъдат спазени.

Какво може да се направи, с цел да се сведат неудобствата за клиентите в това състояние до най-малко?
Това, което ние можем да създадем, е да подсигуряваме допустимо най-висока сигурност на електрозахранването в тези сложни условия, изключително в обстановка, в която хората работят от у дома, а институциите постоянно работят непрекъснато. Нашите екипи са в непрекъсната подготвеност. ЧЕЗ Разпределение продължава да извършва своя ангажимент да не смущава хората, които работят и учат от у дома, като не прави планувани поправки на мрежата, които постановат спиране на електрозахранването, и реализира единствено неотложни действия. В поддръжка на бизнеса и жителите предприехме ограничения за осъществяването на поръчки за нови присъединения към електроразпределителната мрежа като реорганизирахме активността си и мобилизирахме чиновници за работа през нощта. По този метод спиранията на електрозахранването ще се правят в дребните часове на денонощието – сред 01:00 ч. и 05:00 ч., когато ще засягат допустимо минимален брой дейни консуматори. Времетраенето на спиранията ще се свежда до вероятния най-малко. Няма да се прекъсва услугата за лечебни заведения, институции и администрации с социална значителност. Неизпълнението на сходни задължения може да докара до стопански вреди, загуби на работни места, битови неудобства и други Трябва да осъществим и капиталовата си стратегия по този начин, че да обезпечим развиването на мрежата по метод, който да подсигурява нейната сигурност. Оттук-нататък призоваваме търговците да са виновни и прецизни в поръчките си към нас, да подхождат самостоятелно към клиентите, а клиентите да съблюдават техните указания и да се възползват от опциите, които оферират.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР