Виктор Орбан Унгарската Сметна палата глоби основната опозиционна партия, националистическата

...
Виктор Орбан Унгарската Сметна палата глоби основната опозиционна партия, националистическата
Коментари Харесай

В Унгария глобиха основната опозиционна партия

Виктор Орбан

Унгарската Сметна палата санкции главната опозиционна партия, националистическата " Йоббик ", със сумата от 362 милиона форинта (1,29 млн. долара) поради антиправителствена акция с билбордове, спонсорирани от състоятелен съперник на премиера Виктор Орбан, предадоха организациите. " Йоббик ", която за пръв път влезе в Народното събрание през 2010 година с радикална крайнодясна стратегия, в този момент се показва с по-центристки облик за да измести Орбан от властта на изборите през април. Неговата политическа мощ Фидес обаче наподобява с положителни шансове да остане ръководещата партия. Според изследване на социологическата организация " Медиана " от ноември за седмичното издание " ХВГ " Фидес има поддръжката на 39 % от гласоподавателите. За " Йоббик " тя е 11 %, а Унгарската социалистическа партия изостава много на третото място със 7 %.
Потвърждавайки заключенията на прелиминарен отчет, Сметната палата съобщи, че " Йоббик " е санкционирана за осъществяване на рекламна акция на цени под пазарните. Палатата дава на партията 15-дневен период, в който да заплати санкцията. Санкцията е равносилна на получената по противозаконен метод отстъпка в цената за акцията, в хода на която Орбан и хора от обкръжението му бяха упрекнати в корупция. Глобата съставлява над две трети от годишната партийна дотация на " Йоббик ", която е 476 млн. форинта. Партията съобщи, че това може да попречи на предизборната й акция, и отхвърля да е направила нещо неправилно.
Субсидията на " Йоббик " също по този начин следва да бъде орязана със същия размер като този на санкцията, сподели представител на Сметната палата. Партията е употребила билбордове благосъстоятелност на магната Лайош Шимичка, бивш сподвижник на Орбан, който след това се отдели от него и стана покровител на крайната десница. Унгарският министър председател беше споделил в предишното, че Шимичка е " похитил " " Йоббик ". И партията, и магнатът отхвърлят това.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР