Виктор Орбан, десният, антиимигрантски настроен премиер на Унгария, чийто критици

...
Виктор Орбан, десният, антиимигрантски настроен премиер на Унгария, чийто критици
Коментари Харесай

Орбан пристига в Израел на фона на обвинения в антисемитизъм

Виктор Орбан, десният, антиимигрантски надъхан министър председател на Унгария, чийто критици го упрекват в податливост към авторитаризъм, дойде през днешния ден в Израел на двудневно посещаване, което сигурно ще създаде рецензии и дискусия.

Орбан, който с лекост беше избран отново за трети мандат през април, ще се срещне с министър-председателя Бенямин Нетаняху в четвъртък, както и с президента Реувен Ривлин.

В програмата му са включени също посещаване на Западната стена, мемориала Яд Вашем и среща - необикновена за гостуващи министър-председатели - с основния равин Давид Лау. Не е планувано посещаване в палестинските територии.

Когато визитата беше оповестено по-рано този месец, опозиционните депутати Яир Лапид и Тамар Цандберг се оповестиха срещу него. Лапид сподели, че е " тревожно ", че Нетаняху трансформира Израел в най-хубав другар на европейски режими, които стават все по-нелиберални. Цандберг сподели, че Нетаняху не би трябвало да легитимира Орбан, който някои упрекват в разпалване на пламъците на антисемитизма.

По-рано тази седмица израелският дипломат в Унгария Йоси Амрани сподели по унгарския ефирен канал АТV, че " Унгария и Израел са съдружници, сътрудници и другари ".

Говорейки за поредната поддържа на Унгария за Израел в Европейски Съюз и на интернационалните конгреси, Амрани сподели: " Като израелец, съм доста признателен на Унгария за поддръжката ѝ за Израел. Вие като маджарин може да се гордеете с моралната поддръжка, управлението и смелостта, които вашето държавно управление [и] вашите дипломати показват на разнообразни интернационалните конгреси ".

Например, измежду страните от Европейски Съюз, Унгария поредно гласоподава " въздържал се " вместо да гласоподава срещу Израел в Организация на обединените нации. Тя се въздържа през декември при гласуването в Общото заседание на Организация на обединените нации, което осъди Съединени американски щати за преместването на посолството им в Ерусалим; през май, когато Комисията за човешките права на Организация на обединените нации гласоподава за основаване на проверяваща комисия за насилието по границата с Газа; и предишния месец, когато Общото заседание осъди насилието в Газа и одобри резолюция, призоваваща за отбрана на цивилното палестинско население. Унгария способства доста за неприемането на резолюция на Европейски Съюз през декември, която щеше да осъди Съединени американски щати за решението им да реалокират посолството си в Ерусалим.

Израел, съгласно Канал 10, също оказва помощ дипломатически на Унгария. След молба до Нетаняху от Орбан предходната година, Израел, както се оповестява, е работил в интерес на Будапеща във Вашингтон, в това число уреждайки срещи по-рано тази година сред държавния секретар на Съединени американски щати и унгарския външен министър, и среща сред съветниците по националната сигурност на двете страни.

Миналото лято, тъкмо преди Нетаняху да отиде в Будапеща за среща на високо ниво с Орбан, както и с водачите на Полша, Чехия и Словакия, унгарският министър председател похвали Миклош Хорти, водач на Унгария през Втората международна война, когато 600 000 от общо 800 000 евреи в страната са убити в Холокоста.

Пътуването на Нетаняху провокира също рецензии в Израел, тъй като стана в разгара на антиимигрантската акция с билбордове на унгарското държавно управление, която съгласно мнозина е имала антисемитски нюанс, тъй като използваше облика на Джордж Сорос - роден в Унгария еврейски финансист, който е гневен критик на Орбан, както и на политиката на Израел.

Амрани, в телевизионното си изявление, се разгласи срещу охарактеризирането на определянето на Унгария като антисемитска страна. " Какво е ситуацията в Унгария? Повече от четвърт милион израелски туристи пътуват до такава степен и те са в сигурност. Там е най-голямата еврейска общественост в Централна Европа; по моя информация, тя също се усещат в сигурност. Освен това има и възобновление на еврейския живот в тази страна, с вложения в лечебни заведения, възобновяване на синагоги, в еврейската просвета. Това значи почит, това значи интеграция и известно почитание към еврейската просвета ", сподели той.

" Това не е антисемитизъм, съгласно моето определение за антисемитизъм. Мисля, че унгарците, когато хората ги упрекват, че са антисемити, би трябвало да упорстват за доказателства. Трябва да са настъпателни, а не да се отбраняват по този въпрос ".

Посещението на Орбан идва по-малко от две седмици откакто Нетаняху бе залят от вълна от рецензии поради утвърждението на обща декларация за Холокоста с полското държавно управление, която съгласно критици доста омаловажава ролята на поляците в геноцида.

Декларацията беше част от договорка, съгласно която Полша да декриминализира член от противоречив законопроект, който би оповестил за закононарушение, наказуемо с до три години затвор, потреблението на израза " полски лагери на гибелта " вместо " немски лагери на гибелта в Полша ".

Полското държавно управление, сходно на унгарското, е упреквано в демонстрация на антидемократичен уклон. И, сходно на Унгария, също е измежду най-силните дипломатически поддръжници на Израел в Европейски Съюз.

По-рано тази седмица " Амнести интернешънъл " прикани Яд Вашем да анулира плануваното посещаване на Орбан на обекта. Международната правозащитна организация прикани също за публични митинги, в случай че визитата бъде позволено.

" Яд Вашем години наред служи да легитимира за израелските държавни управления съдействието и дипломатическите връзки с водачи, които са тиранични, фашистки, антисемитски и военопрестъпници, с цел да получи поддръжка за разнородни дейности на Израел, които нарушават човешките права и интернационалното право ", се споделя в изказването. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР