Виктор Лустиг е един от най-видните мошеници и измамници в

...
Виктор Лустиг е един от най-видните мошеници и измамници в
Коментари Харесай

Мошеникът, който два пъти продаде Айфеловата кула

 измамникът-Виктор-Лустиг

Виктор Лустиг е един от най-видните мошеници и измамници в историята. Той съумял да продаде Айфеловата кула два пъти.

Идеята да продаде Айфеловата кула му хрумва в средата на 20-те години на предишния век. По това време в парижки вестник се появила публикация за окаяното положение на кулата. В нея се споделя, че повече от тридесет години след построяването си забележителното архитектурно оборудване се нуждае от главен ремонт.

Статията също по този начин пътем загатнала, че френското държавно управление счита, че ще бъде по-евтино да унищожи Айфеловата кула, в сравнение с да я ремонтира.

Лустиг се осенил от този абзац – незабавно му хрумнала концепция. Той почнал да обикаля търговците на скрап, представяйки се за държавен чиновник и да ги осведоми, че кулата е пред срутване. Който предложи най-високата цена, ще получи 7000-те тона метал след разграждането му.

Страхувайки се да пропусне такава страхотна опция, предприемачът Андре Поасон предложил огромен рушвет на Лустиг, който той не отказал.

С парите на Поасон Лустиг избягал в Австрия. В продължение на няколко седмици измамникът преглеждал френските вестници за известия за измамата си с Айфеловата кула, само че не разкрил нищо. Факт е, че Поасон, даже когато схванал, че е излъган, не отишъл в полицията. Било му неловко да каже на който и да било какъв брой елементарно е бил измамен.

Шест месеца по-късно Лустиг се връща в Париж и още веднъж продава Айфеловата кула на различен покупател. Вярно, този път жертвата на измамника не останала безмълвна. Лустиг избягал от Европа в Съединените щати.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР