Виктор Лилов спечели златен медал на най-трудното състезание по химия

...
Виктор Лилов спечели златен медал на най-трудното състезание по химия
Коментари Харесай

Български медалисти в Международната Менделеева олимпиада по химия

Виктор Лилов завоюва златен орден на най-трудното съревнование по химия в света - Международната Менделеева олимпиада по химия (International Mendeleev chemistry olympiad - IMChO) 2024. Тримата му съотборници също са отличени – със сребро, бронз и грамота. 
58-ата Международна Менделеева олимпиада по химия се организира от 21 до 26 април в Университета MSU-PPI в Шенжен (Китай). В нея участваха 151 възпитаници от над 30 страни. Общо 15 са златните медали, връчени на публична гала в края на научното съревнование. 7 са за китайски участници, 5 – за съветски, и по един за представителите на България, Казахстан и Виетнам, написа уеб страницата на уредниците от химическия факултет на Московския държавен университет „ М.В.Ломоносов “ и фондация „ Мелниченко “. 
България има и сребърен медалист на същата олимпиада – Явор Христов. Бронз сграбчи Преслав Георгиев, Ивайло Къртев се върна с грамота.
IMChO се организира в три кръга – два теоретични и един на практика. Българският тим от ослепително показали се възпитаници бе воден от Христо Чанев и Даниела Стефанова.
Миналата година пък в Швейцария, на 55-ата Международната олимпиада по химия през юли, и четиримата участници в тима на България се върнаха с медали – два златни и два сребърни. Те се състезаваха с над 340 възпитаници от 86 страни.
Златните медали предишното лято завоюваха Виктор Лилов (Софийска математическа гимназия-СМГ) и Крум Александров (МГ,Плевен), а сребърните оценки заслужиха Преслав Георгиев (СМГ) и Явор Христов (СМГ). 
Виктор Лилов предходната година съумява да влезе и в националния ни тим по биология. Учителят, който най-вече му е оказал помощ да израсте като химик, е Борис Толев. Досега Виктор има бронз от Европейската олимпиада по пробни науки EOES, сребро от миналогодишната Международна Менделеева олимпиада по химия, сребро от Международната олимпиада по биология през предходната година и злато от IMChO 2024.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР