Виктор Кожухаров е типичен пример за талантливи деца, които са

...
Виктор Кожухаров е типичен пример за талантливи деца, които са
Коментари Харесай

Едно момче от Русе с име на победител ще създава програми за изкуствен интелект

Виктор Кожухаров е характерен образец за надарени деца, които са ярък лъч в нашето обучение, постигнали отлични резултати в емблематично за Русе образователно заведение, като МГ „ Баба Тонка ". Преди патронния празник на гимназията кореспондентът на actualno.com се срещна с младия гений, неговия учител по математика Росен Чапаров и директорката Галина Бобева, които се изричат ласкаво и с горделивост за своя ученик. За момчето е препоръчано по време на празника през идната седмица да бъде награден за постигнатите високи резултати по математика.
Виктор е роден на 22 януари 2003 година в Русе. Началната си подготовка дължи на баба си, която е учител по математика в ОУ „ Братя Миладинови “ в града и където той е възпитаник до IV клас. От V клас, надареното момче е признато в МГ „ Баба Тонка “, където профилирано развива математическите си способности. Сега е 16-годишен възпитаник в Х „ А “ клас, а през последните пет години взе участие доста сполучливо в олимпиади по математика и информатика.

Негов учител в гимназията от 4 години в модул за образование на надарени деца за математически олимпиади е Росен Чапаров. Той е впечатлен от опциите на Виктор и дружно с преподавателя от районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев “ Юрий Кандиларов са помогнали за постигнатия голям триумф – златен орден, с оптимален брой точки от отдалечено извършеното известно Австралийско математическо съревнование през август 2018 година Лично посланикът на Австралия за България Кейт Лоугън на 28 януари 2019 година, на тържествена гала в Института по математика и информатика при Българска академия на науките награждава златните медалисти от реномираното съревнование за предходната година, които получават и Наградата „ О’Халоран “.
Математическата конкуренция се организира на британски език за възпитаници от III до XII клас. Състезанието е учредено през 1976 година и е едно от най-големите от този жанр в света. В него вземат присъединяване над 500 000 възпитаници от 38 страни. Официално България взе участие от 1992 година, а от 1994 година се гордее с голям брой медалисти.
Според регламента на надпреварата, участниците, постигнали оптимален резултат, получават специфична премия „ PETER O’HALLORAN “, а учениците от по-големите възрастови групи (от VІІ до ХІІ клас) - и златен орден. Златните медалисти за 2018 година са: Мартин Копчев (ПМГ „ Академик Иван Гюзелев “, Габрово), Виктор Кожухаров (МГ „ Баба Тонка “, Русе) и Маргулан Исмолдаев (МГ „ Д-р Петър Берон “, Варна).

Виктор взе участие и в Националния кръг на олимпиадата по математика в София от 14-15 април 2018 година Включен е в разширения тим по математика за Балканиадата за възпитаници до 15.5 година В контролни надпревари след чудесно показване е първа запаса в отбора. Печели златен орден на Зимен кръг на съревнование „ Математика без граници “, сребърен орден на Есенен кръг на същото съревнование за 2018 година и трета премия и бронзов орден на Есенен математически шампионат в София – 10.11.2018 година
В надпреварите по информатика през лятото на 2018 година се показва ослепително на Европейска младежка олимпиада в Инаполис (до гр. Казан), Русия. Там, измежду 100 участници до 15.5 година, където вземат участие единствено трима българи от София и Виктор, момчето от Русе завоюва златен орден с оптимален брой точки. Негов учител в МГ „ Баба Тонка “ е Сюзън Феимова, а помощ от районно управление (на МВР) „ А. Кънчев “ оказва Пламенка Христова. На 16 и 17 март 2019 година Виктор взе участие на Национална олимпиада в Стара Загора за установяване на отбора за Световна олимпиада по информатика за възпитаници в Азърбайджан с 400 участници.
Младият математик се труди интензивно за основаване на стратегии за изкуствен интелект в надпревари по шах. Помага на по-малката си сестра Мария за уроците. Същевременно кандидатства за финансово подкрепяне от Фондация „ Димитър Бербатов “. Получил е парична премия от Фонд „ Математика на бъдещето “ и от Фонд „ Елица Цветинова Русинова “ за даровити деца в Русе. След довеждане докрай на междинното си обучение момчето счита да кандидатства в университети в Оксфорд или Кеймбридж.
Пожелаваме на Виктор нови триумфи в математиката и програмирането и се надяваме интелектуалния капацитет на нацията да не изтича в чужбина, а да оказва помощ за развиването на България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР