Виктор Ерофеев е сред най-известните съвременни руски писатели, литературовед, радио-

...
Виктор Ерофеев е сред най-известните съвременни руски писатели, литературовед, радио-
Коментари Харесай

Европа измъдри поредната тъпотия


Виктор Ерофеев е измежду най-известните модерни съветски писатели, литературовед, радио- и ефирен водещ. Лауреат на премията на името на Владимир Набоков (1992 г.), джентълмен на френските Орден на изкуствата и литературата (2006) и Орден на почетния легион (2013). На български са издадени " Добрият Сталин ", алманах разкази " Живот с глупак ", " Мъжете тирани, мъжете под чехъл ". Ерофеев от години изрича позиции срещу режима в Русия, а малко след началото на войната в Украйна писателят взема решение да напусне родината със фамилията си.

Виктор Ерофеев даде на Клуб Z правата за издание на български език на неговите есета, основани в чужбина. 

Преводът е на Иван Тотоманов, който подарява хонорара си на Фонда за Украйна. 

За да се дискредитира Европа, която се гордее с рационалното си мислене, с цел да се сложи под подозрение способността на брюкселските бюрократи да ръководят съответно Европейски Съюз и да се подкопае доверието към Европейската комисия, си би трябвало в действителност мощна провокация. За задачата най-добре е „ държавното управление “ на обединена Европа да бъде показано в непривлекателна, смешна, даже глупава светлина. Глупостта е мъчно защитима, тя отблъсква и поражда пренебрежителен смях.
На кого обаче е нужна такава провокация?
Отговорът е явен: несъмнено, че на Кремъл, който стана смъртен зложелател на европейските обичаи и полезности, който се стреми да оплюе всички нововъведения на Париж и Берлин, който упрекна на процедура поголовно цяла Европа (а също и САЩ) в неонацизъм, защото Европа, съгласно Кремъл, поддържа неонацисткия режим на Киев. Европа към този момент сякаш схваща, че путинската война против Украйна се базира на тези идеологически  тъпотии, само че пък тъпотии, както се оказва, може да прави и самата Европа.

Не знам кой тъкмо в Еврокомисията е съставял документа, с който се изяснява на всички, че във връзка със глобите против Русия всеки идващ в Европейски Съюз руснак няма право да вкара освен персоналния си автомобил, само че и куфара си, телефона си, фотоапарата си, козметика, та като се стигне до пастата за зъби и тоалетната хартия. Подобен превъзходен облик на всеки собственик на съветски паспорт, изпаднал в цялостен потрес, откакто на границата са му конфискували на процедура всичко, би могъл съгласно мен да се роди само в тайните служби на Русия за Западът да бъде дефинитивно оплют. Как тъкмо е проникнал сътрудникът на съветските специфични служби в Еврокомисията, в лоното на благата и постоянно усмихната Урсула фон дер Лайен, и по какъв начин тъкмо е постигнал обнародването на този абсурден документ – това е различен въпрос. Обаче в случай че въобще не е имало никакъв сътрудник и Европа се е издънила сама – това е още по-лошо.

Ясно е, че войната не допуска да се слагаме на съперника, който по команда на Кремъл би трябвало да унищожи украинската държавност и да се заеме с ново преразпределение на света. Ясно е, че съветската агитация реализира каквото желаеше в доста връзки, като насади у милиони телевизионни фенове пагубната визия за свещена война със сатанинския Запад. Обзетият от ужаса на съветската хибридна война Запад вкара невиждани наказания против путинска Русия, в частност против доста от хората, които било с пари, било с обществени изказвания поддържаха експанзията. Идеята обаче за тотална групова виновност на съветския народ е неправилна и безперспективна. Възмездието за войната не трябва да се трансформира в нервност на тотално наказване.

Разрушената Украйна, избитите родственици и другари на безчет украински фамилии, това е ужасът и болката на цялата страна (и на всички, които съчувстват от цялото си сърце на Украйна). Да се бранят каквито и да било права на хората с съветски паспорт, да бъдат те защитавани от дискриминация – сходна позиция би довела не до схващане, а до гнева, до беса на бранителите на Украйна. Кой бил добър руснак и кой неприятен, съветската просвета велика ли е, или е продажна – на война не ти е до това, това са комплицирани неща. Самата Европа обаче би трябвало да се позамисли за бъдещето и да не се опива от безредното отмъщение.

Руснаците, които влизат в Европейски Съюз с персоналните си коли и със личната си тоалетна хартия, може да се разделят на три групи. Има такива, които бягат от путинския режим, опълчват се против войната и не желаят да се озоват в една воюваща войска. Много от тези бежанци в Русия ги чака затвор. И Европа да ги посреща като врагове е грубо и неуместно.

Има по-голяма група руснаци, които в сърцата си са срещу войната, само че ги е боязън да се опълчат на управляващите. Те обичат Европа и отиват в нея краткотрайно или с вярата да останат вечно. В Европа като предписание се оказват в тежко състояние. Нямат нито пари, нито работа, няма го и желанието на локалните управляващи да ги поддържат. Новите забрани да се внася персонален багаж няма да ги спрат, само че горчивата наслойка от европейската нелепост ще си остане.

Има и огромна пропутинска туристическа категория руснаци, които поддържат войната и имат вяра в непогрешимостта на Путин, само че желаят да видят Италия и Средиземно море и да обиколят парижките музеи. В диалозите те не се тормозят да настояват, че войната е подпалена от Америка, с цел да пороби съветския народ, и че съгласно тях Украйна би трябвало да си я поделят Русия, Унгария и Полша. Често те са богати и не си знаят парите. Проблемите по границите на Европейски Съюз най-вероятно няма да ги изплашен. В самата Европа има премного сходни пропутински жители, които от доста време живеят отвън Русия. Те гледат съветската телевизия и имат вяра в конспирологията. Ако започнеш да спориш с тях, в последна сметка ще ти заявят, че всичко в тази война е „ нееднозначно “. Те постоянно си вървят в Русия и настояват, че там няма и помен от война.

Как може да се слагат всичките тези съветски жители под общ знаменател – не е ясно.

 - И в този момент какво, сънародниците ни ще би трябвало да влизат в Европейски Съюз по долни гащи ли? - с горчива подигравка ме пита брачната половинка ми Катя.

 - Не е чак толкоз зле – давам отговор. - С този необикновен документ Еврокомисията разрешава на руснаците да внесат всичко, което е на тях. Така че в случай че шлиферът ти е с огромни джобове, слагаш си в тях козметиката и едно руло тоалетна хартия, слагаш си и всичките пръстени на ръцете – и добре пристигнала в Европа!

 - Това е подигравка. - Катя клати глава. - Но пък може да сме си я заслужили?

 - Европа обаче очевидно не е заслужила да се самокомпрометира с тази идиотска декларация! - отвращавам се аз.

Официалните пояснения на Еврокомисията от 8 септември „ по повод регламента на Съвета за глобите против Русия “ (що за отлично тъп бюрократичен език!) доведоха до незабавни реакции. Прибалтийските страни една след друга не разрешиха влизането на тяхна територия на коли с съветски номера, само че Латвия преразгледа това решение. Отначало Финландия се оказа по-самостоятелна – тъй като очевидно цени съветския целогодишен туризъм, обаче от 16 септември влизането на коли с съветски номера е неразрешено. В Гърция и България прочее към този момент влизането на такива коли не е неразрешено. В Германия, където още преди този момент „ разяснение “ задържаха колите с съветска регистрация, процесът очевидно продължава. Водачите на спрените от придвижване коли или пък сътрудниците им, чиято кола още не е спряна (като да вземем за пример моята), се озовават в безусловно безпомощно състояние, тъй като да си смениш номерата с немски е доста комплицирано и доста скъпо.

Интересно, само че този път реакцията на Кремъл и на съветските правозащитници по отношение на демарша на Европа се оказа сходна. Пресаташето на Путин Песков се изрече за крайността на това решение на Европейската комисия от позиция на здравия разсъдък и даде обещание, че Русия няма да падне до това ниво. Това е необичаен случай – Кремъл да се откаже демонстративно от възмездие и посредством това да се окаже в печелившо състояние, като даде на пропагандаторите си цялостното право да се подиграват с европейските решения. Колкото до опозиционерите, осведомен съм с най-малко две решителни писма от известни правозащитници до инстанциите на Еврокомисията, в които те упорстват това дискриминационно решение да бъде анулирано. От своя страна Еврокомисията съобщи, че това решение е целесъобразно, че тя не се явява правосъдна инстанция и че всички случаи могат да бъдат оспорени пред съда. Направо с очите си виждам по какъв начин сънародниците ми подават тъжба в съда против европейския произвол...

Какво обаче е в основата на идиотското решение за възбрана на внасянето от руснаци на най-различни неща? Ами, значи, апелирам ви се, руснаците можели да ги продадат и да употребяват получените пари за войната с Украйна. Абсолютна нелепост! Та даже цялото наличие на туристическите сакове и чанти да бъде продадено и към полученото да се прибави цената на персоналните коли, сумата ще се окаже анекдотично дребна спрямо действителните разходи за войната. Пък и по какъв начин при настоящето разкъсване на банковите връзки (за руснаци и до през днешния ден е съвсем нереално да получат позволение за разкриване на персонална сметка в западни банки) тези хипотетични суми биха могли да бъдат преведени където и да било?

Та по този начин стоят нещата и по тази причина отново ми се коства, че цялата тази каша я е забъркал някой сръчен съветски шпионин, „ внедрен “ в Еврокомисията, с цел да я компрометира до дъно. Понеже в случай че не е заплетен шпионин, излиза, че брюкселската администрация е нещо противоположно във връзка с разсъдъка на европейските философи от предишното.

Още един път, несъмнено, желая да подчертая, че през днешния ден живеем в ужасно, военно време, в което да съм юрист на сънародниците ми за някои хора на Запад е еднакво на това да се трансформира в юрист на дявола. Още повече че през днешния ден идиотщините въобще не са единствено от страна на Европа.

В Русия дълги години се смяташе, че най-чудовищният режим на света е севернокорейският. По будките в Москва, това си го припомням доста добре, се продаваше списанието „ Народная Корея “, в което се пропагандираха концепциите за държавната теория чучхе – т.е. да разчиташ на личните си сили. Направо да се спукаш от смях, като го четеш. Пък и самият тогавашен Съюз на съветските социалистически републики не обичаше кой знае какъв брой супертоталитарната си съседка и гледаше с съмнение на пристрастеността й към военните игри. Но не щеш ли в този момент, от началото на войната, Северна Корея стана пръв другар на другата – путинската – Русия, не щеш ли безусловно преди дни беше срещата на ръководителите на двете страни в Далечния изток. Приятелите ще си разменят стратегически артикули. В Русия ще потекат снаряди и ракети за войната.

Като гледа всичко това, човек схваща, че тъпотията на Еврокомисията със възбраната на импорт на паста за зъби и тоалетна хартия от руснаци е просто прашинка в европейското око, нищо, че гложди. И въпреки всичко има смисъл да се надяваме на повече или по-малко смислено следвоенно бъдеще, нещо като замяната на умрелия Сталин с някой нов Хрушчов. На съветските елити явно им е писнало от войната и обвързваните с нея неудобства. Русия отново ще се устреми към Европа. Всичко това ще е комплицирано и нехармонично, няма да бъде обещана никаква прелестна Русия на бъдещето, родена в идеалистическото схващане на опозицията. Но Русия без Европа е просто отритната и зарязана, сега това се усеща напълно ясно. Нормалното за Русия е отново да  „ пробие прозорец към Европа “*. И да мине през този прозорец.

*По крилатия стих на Пушкин от поемата „ Медният конник “, отдадена на Петър Велики, основал днешния Санкт Петербург, с цел да получи Русия изход към Балтийско море и Европа. – Бел. ред.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР