Викове, множество прекъсвания и караници – така премина заседанието на

...
Викове, множество прекъсвания и караници – така премина заседанието на
Коментари Харесай

Караници и викове в комисията на Мая Манолова по ревизия на кабинета Борисов

Викове, голям брой спирания и кавги – по този начин мина съвещанието на краткотрайната парламентарна комисия по проверката на ръководството през последните 10 години, написа " Труд ".

Депутатите изслушаха районния министър в оставка Петя Аврамова във връзка активността на сдруженията „ Автомагистрали “ и „ Български ВиК холдинг “, след което ще преминат към Националната стратегия за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания.

Най-много диспути имаше по активността на държавната „ Автомагистрали “, която за интервала 2018-2019 година е получила поръчки за 4,7 милиарда лева Първият скандал бе за това, че изпълнителният шеф на „ Автомагистрали “ Стоян Беличев не е изпратил поисканата информация от комисията за договорите на държавната компания.

" Доста обемна се оказа информацията 1,2 милиона страници. Готови сме на 90% с нея, само че по този начин и не получихме инструкции от комисията, на кого и по какъв начин и по какъв метод да предоставим тази информация ", сподели той пред комисията по проверката. Това пък докара до остри реплики от Тома Биков от ГЕРБ.

" Комисията явно задава глупави въпроси. Безумно е, че желаете толкоз доста информация. Toва, че комисията е работила неуместно, не значи, че хората би трябвало да работят непрекъснато и за две седмици да дадат информация в милиони страници ", сподели той.

Депутатите близо час се караха и дали „ са давани пари на наши компании ", защото държавното дружество употребило над 400 подизпълнители. " Няма по какъв начин да кажем, че всичките 400 компании, с които работи " Автомагистрали ", са наши ", разяснява някогашният районен министър Петя Аврамова.

Георги Свиленски от Българска социалистическа партия се заяде точно за тези контракти и обстоятелството, че компанията имала малко техника, а изпълнявала поръчки за милиарди. „ Наемът на техника е развой, всички компании и в международен мащаб не имат толкоз доста техника и употребяват подизпълнители, отговори Петя Аврамова.

Депутатите влязоха и в борба дали има действително нарушаване на закона с употребяваните компании – подизпълнители за плановете или то било единствено „ морално “, само че точно тази дума съумя да вдигне напрежението в залата до най-много.

Лют скандал се развихри сред Румен Гечев от Българска социалистическа партия и Георг Георгиев от ГЕРБ. Чувам по какъв начин щракат белезници. Това съобщи депутатът от ГЕРБ Румен Гечев към шефа на ВиК холдинга. Дружествата са на загуба, тъй като сте ги източвали, добави той без да показа доказателства.

Темата е обвързвана с отдаването на заеми към дъщерни сдружения. Според Гечев средствата не са разходвани целево.

Репликата му обаче провокира гневни реакции от страна на депутатите от ГЕРБ, които желаеха ръководителят на комисията Мая Манолова да не позволява народни представители „ да произнасят присъди “ в изявленията си, осведоми Българска национална телевизия.

„ Стана процедура да се вършат внушения и да се произнасят присъди, без да се показват никакви обстоятелства “, възрази Георг Георгиев, който изиска всеки, отправящ обвинявания за злоупотреби, да дава съответни обстоятелства за изказванията си.

Това присъда ли беше. Белезници трябваше да щракнат още през 97-ма година, съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев, напомняйки на Гечев разорително му присъединяване в ръководството на страната. Той назова комисията " арбитражен съд ".

„ ВиК секторът е в плачевно положение “, включи се в разногласието Галя Бърдарска от „ ИТН “. Тя упрекна присъстващият в залата министър на районното развиване Петя Аврамова за построения спешен тръбопровод до Перник, по време на водната рецесия, като уточни, че той е бил противозаконен и минава през частни парцели в нарушаване на закона.

От своя страна министърът в оставка отговори, че водопроводът построен в условия на бедствено състояние и необходимост, а това е било положително решение за перничани, защото този тръбопровод ще остане като авариен в бъдеще.
„ Ако имате подозрения за нарушавания, подайте ги до способените органи “, прикани още районният министър.

" Ще предадем документите на прокуратурата и АДФИ. И на служебните министри. Хората желаят да чуят по какъв начин са изхарчени техните 5 милиарда лева ". Това сподели пък Мая Манолова като резюме от чуването на министър Аврамова за " Автомагистрали " ЕАД.

В петък министърът на районното развиване в оставка Петя Аврамова си потегли от съвещанието на комисията, която ревизира за възможни нарушавания и злоупотреби от сегашното ръководство, без да отговори на въпросите за активността на държавното сдружение „ Автомагистрали” АД с думите: „ Не искам да вземам участие в този избирателен пиар”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР