Викинги... Думата предизвиква безпогрешен образ на дръзки скандинавски нашественици, смели

...
Викинги... Думата предизвиква безпогрешен образ на дръзки скандинавски нашественици, смели
Коментари Харесай

Викингите не са това, което си мислим

Викинги... Думата провокира непогрешим облик на дръзки скандинавски нашественици, смели и жестоки завоеватели с бяла кожа и руса дълга коса, които правят безмилостни нападения с корабите си по целия свят.

Само че това не е тъкмо по този начин. Според огромен генетичен разбор на над 400 скелета на викинги, разпръснати из Европа, доста от тях не са от скандинавски генезис и са имали тъмна коса, а не руса.

" Резултатите трансформират визията за това кой в действителност е бил викинг ", споделя проф. Еске Вилерслев, представен от списание Science. Той е съавтор на проучването и постепенен генетик към университетите в Кеймбридж и Копенхаген. Според него книгите по история ще би трябвало да бъдат обновени.
 Снимка 496837

В новото изследване - най-големият до момента генетичен разбор на викинги - Вилерслев управлява екип от десетки учени, които са изследвали скелети, открити от археологически обекти в Скандинавия, Англия, Ирландия, Исландия, Гренландия, Русия и други Повечето от тях се датират към епохата на викингите (от 8-и до 12-и век).

Учените са секвенирали генома от 442 остатъци от кости. Така са открили, че по това време е имало значимо кръстосване на хората в южната част на полуострова поради търговия и иго. Генетичното многообразие е било най-голямо в крайбрежните райони на Скандинавския полуостров.
 Снимка 496832

" Да бъдеш викинг не е чисто етническо събитие, това е метод на живот, който можеш да възприемеш, без значение дали си скандинавец ", изяснява Вилерслев. Резултатите от изследването са оповестени в списание.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР