Вик Перник ще натрупа загуби заради софийската вода. Цената, която

...
Вик Перник ще натрупа загуби заради софийската вода. Цената, която
Коментари Харесай

"ВиК Перник" все пак ще трупа загуба заради софийската вода

" Вик Перник " ще натрупа загуби поради софийската вода. Цената, която се чака КЕВР да утвърди, ще е по-висока от тази, която перничани заплащат сега. От " ВиК Перник " настояват, че разликата е доста дребна и на този стадий ще е за сметка на сдружението. Според специалисти обаче загубите ще са по-сериозни поради неприятното положение на инфраструктурата, а сдружението и сега е в тежко финансово положение.

Това сподели инспекция на " Сега " във връзка наближаващите периоди за стартиране на новия водопровод от Мало Бучино до Перник. Вчера при изпитването на тръбата рукна гейзер наоколо до автомагистрала " Люлин ", само че в границите на часове повредата е била отстранена. 

Цената на " Софийска вода " за снабдяване на вода (без разноските за отклоняване и филтриране на битовите води) сега е близка до тази на Перник - 1,46 лева против 1,42 лева без Данък добавена стойност. Очаква се, че на близка цена ще бъде доставяна и отсега нататък водата до тръбата в " Мало бучино ". Към нея ще се калкулират и спомагателни разноски поради минаването на водата през помпена станция, само че разликата няма да е огромна, разяснява пред " Сега " изпълнителният шеф на " ВиК Перник " Борислав Иванов. Той не пожела да разяснява съответно число до оповестяването му. На въпроса кой въпреки всичко ще покрие разликата, колкото и да е дребна, Иванов отвърна, че към този момент разликата ще се покрие от " ВиК Перник ". 

Според специалисти финансовите загуби за сдружението обаче ще са по-големи от разликата в цените. " В цената на " Софийска вода " за доставка на водата до " Мало Бучино " са включени техните загуби по мрежата, само че кой ще покрие загубите по мрежата в Перник - които сега са 85% ", питат специалисти. Според шефа на " ВиК Перник " Иванов обаче загубите по мрежата след започнатите поправки ще намалеят. Не е ясно и по какъв начин юридически ще бъде обяснено оформянето на сметките за вода на жителите на Перник при тази скица - публично по-скъпа вода, даже и с малко, която обаче се продава по-евтино. За 2019 година " ВиК Перник " е на загуба, която съгласно осведомени надвишава 1 млн. лева. 

По последни данни притокът в язовира доближава 8,2 млн. куб. метра. " Ако природата продължава да ни спомага, водата от София няма да се употребява толкоз дълго време, въпреки да сме признателни за тази поддръжка, която ще получим ", разяснява шефът на локалното " ВиК Перник " Борислав Иванов. Според първичните планове на сдружението Перник е следвало да мине на омекотен режим на водата в края на май, като подаването върви от 6 до 22 часа, само че поради ковид режимът към този момент е омекотен и вода има от 12 до 22 часа. " Няма по какъв начин да подаваме вода от 6 до 22 часа сега поради огромно замътяване, филтрите се запушват ", изясни още Борислав Иванов. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР