ВиК операторите се задължават да поддържат 24-часова телефонна линия за

...
ВиК операторите се задължават да поддържат 24-часова телефонна линия за
Коментари Харесай

ВиК операторите да имат 24-часова отворена линия за съобщения за аварии, иска МРРБ

ВиК операторите се задължават да поддържат 24-часова телефонна линия за съобщаване на повреди и интернет страница. Това гласи план за Наредба за условията и критериите за ВиК операторите и квалификацията на личния състав им, оповестен от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) за публично разискване.
Заложено е още, че ВиК оператори могат да бъдат само финансови търговски сдружения с главен предмет на активност – даване на ВиК услуги с активи. Сред минималните условия, на които би трябвало да дават отговор ВиК операторите, са внедряване на системи за ръководство на качеството, запазване на околната среда и система за ръководство на здравето и сигурността при работа. ВиК операторът би трябвало да разполага с избрана техника, нужна за непрестанно даване на услугите. Задължителни са съществуването на техника и съоръжение за работа на денонощна спешна група за разкриване и премахване на повреди по системите и оборудванията, машина за продухване и разчистване на канали и канализационни шахти, транспортни средства и багери за употреба и поддръжка на оборудванията, техника и съоръжение за понижаване и разкриване на течове, за премерване на водно количество и налягане.
В наредната са прегледани главните критерии, на които следва да дават отговор ВиК операторите във връзка с успеваемостта на приходите, внедряване на система за ръководство на качеството, нужната техника за осъществяване на активността им. Цели се уеднаквяване на разпоредбите, при които ВиК операторите дават услугите и повишение на качеството им. Регламентират се условия за повишение на квалификацията на работещите във ВиК сдруженията за усъвършенстване дейностите при даване на услугите по снабдяване на вода и отклоняване и филтриране на отпадъчни води. В наредбата са конкретизирани минималните професионални и квалификационни условия към управническия, техническия и стопанско-административния личен състав и условия за повишение на квалификацията на чиновниците във ВиК сдруженията, както и изискванията и редът за осъществяване на образованието им, предвид на повишение на качеството на предоставените ВиК услуги на потребителите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР