„ВиК“ ЕООД в Смолян подписа с министъра на околната среда

...
„ВиК“ ЕООД в Смолян подписа с министъра на околната среда
Коментари Харесай

Смолян с договор за ВиК-проект на стойност над 76 млн. лв.

„ ВиК “ ЕООД в Смолян подписа с министъра на околната среда и водите Нено Димов контракт за интегриран воден план на агломерация Смолян. Така сдружението в Смолян се явява първият бенефициент по Оперативна програма „ Околна среда “ (ОПОС) за програмен интервал 2014-2020 година. За да внесе обяснение по отношение на плануваните действия и метода на финансиране, потърсихме за изявление шефа на „ ВиК “ инж. Мариян Николов.
Г-н Николов, излезе известие от Министерство на околната среда и водите, че с Вас е подписан първият контракт по ОПОС 2014-2020, само че като инвестиция е посочена сумата от 91,3 млн. лева Защо има разлика с до момента оповестените над 70 млн. лева?
Разликата идва от това, че в известието на Министерство на околната среда и водите е включено и ДДС-то, което по принцип не се финансира от оперативната стратегия. То възлиза на към 14 млн. лева Тоест, действителната сума за финансиране без Данък добавена стойност е 76,5 млн. лева, от които съфинансирани от наша страна ще бъдат 8,2 млн. лева и 68,3 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ.
Има разлика и в километрите, за които се знаеше до момента и тези, които написа Министерство на околната среда и водите. Каква е дължината на водопровода и канализацията, които ще се построяват и рехабилитират?
22 км тръбопровод и 46 км канализация - това е в кръгли цифри. В тези 46 км канализация са включени 12 км от колектора на град Смолян заради голямата инфилтрация, която се получава от река Черна в колектора – огромно количество чиста вода прониква в него. Тази мярка е в осъществяване на условията на Jaspers (Европейски инструмент за помощ на страни, които са се включили през 2004 и 2007 година към Европейски Съюз, с цел да приготвят висококачествени огромни планове - б.р).
Какви други действия са планувани?
На пречистватенлите станции за питейни води (ПСПВ) " Хубча " и " Превала " имаме замяна на кранове с ел. задвижки от порядъка на към 400 000 лв.. Другото, което би трябвало да създадем, е третично ходило на пречиствателната станция за отпадъчни води (ПСОВ) в Смолян.
Пише, че ще се прави рехабилитация на пречиствателната станция за отпадъчни води, това правилно ли е?
Не знам какво са имали поради, само че ние имаме планувано създаване на третично ходило за премахване на азот и фосфор на ПСОВ. Рехабилитация е, в случай че имат поради промяната на крановете на пречиствателните станции за питейни води. ПСОВ е настояща и относително нова, не е планувана рехабилитация за нея.
Обявихте първата строителна поръчка за 22 милиона и половина без Данък добавена стойност, за какво разделяте обекта?
Разделяме го, тъй като за този размер работа, за която сме оповестили процедура, имаме направен механически план. Поръчката ще се разпорежда по Червен Фидик. Затова е отделена от останалата, която ще е почти 2/3 от целия размер СМР. Тя ще се разпорежда на инженеринг по Жълт Фидик.
Може ли да преведем Червен Фидик като контракт за строителство, а Жълт Фидик - като контракт за инженеринг (проектиране плюс строителство)?
Да.
Втората поръчка на каква стойност ще бъде?
От порядъка на 46 млн. лева без Данък добавена стойност. И ще включва дейностите, за които имаме абстрактен план, само че за тях няма работен план. Основно са два лота и няма голословно разтрошаване на поръчката. Останалите поръчки ще бъдат за третичното ходило, надлежно доставка и монтаж на кранове за двете станции за питейни води. Това са по-малките поръчки. Има и за създаване на Географска осведомителна система със система за наблюдаване на активите.
Кога обявявате по-голямата поръчка за строителство?
Документацията към този момент е пусната в Агенцията за публични поръчки и чакаме да бъде оповестена. Във вторник е изпратена, като мине тридневният период до петък, в понеделник допускам, че ще бъде оповестена.
Изненадахте ли се, че тъкмо смолянски компании апелираха и блокираха първата процедура?
Няма какво да се сюрпризирам, то се очакваше някой да опита да я спре. Те имат право. Въпрос на избор е.
Да не са се почувствали подценени по някакъв метод?
Няма по какъв начин да бъдат подценени. Има оповестена поръчка, има критерии за оценка. Процедурата е открита и всеки може да кандидатства. Ако някой се е почувствал дискриминиран, има право да си потърси правата. Има органи, които ще преценяват дали сме прави, или не. Аз не мога да давам оценка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР