ВиК дружества продължават да натрупват задължения за стотици хиляди левове

...
ВиК дружества продължават да натрупват задължения за стотици хиляди левове
Коментари Харесай

ЕНЕРГО-ПРО настоява за спешно събиране на дълговете от ВиК дружествата

ВиК сдружения не престават да натрупват отговорности за стотици хиляди левове за употребявана електрическа енергия и мрежови услуги към ЕНЕРГО-ПРО. Преговорите с държавните водоснабдителни компании не всеки път водят до навременно възнаграждение на сметките и слагат ЕНЕРГО-ПРО в затруднено състояние при погасяване на настоящи отговорности към други значими звена от енергийния бранш, като ЕСО и НЕК. Същевременно компанията съблюдава прецизно лицензионните си отговорности и следва своята планувана капиталова стратегия за обезпечаване на качествено електроснабдяване на клиентите.

Ситуацията на ликвидна рецесия в енергийния бранш и нуждата от ограничение на риска от струпване на още по-големи задължения на водоснабдителните компании принуждава енергийното сдружение да започва поетапно прекъсване на електрозахранването на ВиК здания и уреди по график единствено и само за ограничение натрупването на дълг. Към сегашния миг едно от тях, ВиК Дунав, е с неплатени сметки за близо осемстотин хиляди лв.. Мярката в съответния случай ще влезе в действие на 04.01.2022 година, когато ще стартира поетапно изключването на административни обекти на разградското водоснабдително сдружение, а след това и обекти с водоснабдителни помпи. ЕНЕРГО-ПРО взима поради обстоятелството, че водоснабдяването, също като електроснабдяването, е услуга с висока социална значителност и подхваща предупредителна мярка като прекратяване на зареждането на неизрядните клиенти единствено в краен случай. Изготвеният график на постъпателно изключване е изпратен до управленията на длъжниците и към използването му се пристъпва едвам откакто са изчерпани всички останали разновидности за деяние.

Както при започване на месеца ЕНЕРГО-ПРО сигнализира, забележителен дълг в размер на близо половин милион лв. е натрупало и ВиК Видин, като заплащания по отговорностите към момента не са постъпили. Изпратени са предупредителни писма и до други ВиК сдружения със закъснели заплащания. В случай на в това време цялостно издължаване, ЕНЕРГО-ПРО ще анулира планувания график за спиране на електрозахранването на ВиК сдруженията.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР