ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори вече няма да

...
ВиК-дружества, енергоразпределителни дружества, топлофикации и мобилни оператори вече няма да
Коментари Харесай

Манолова предлага задълженията за ток, вода и парно да се дават на колектори само със съгласие на абоната

ВиК-дружества, енергоразпределителни сдружения, топлофикации и мобилни оператори към този момент няма да могат да трансферират отговорностите на хората към колектори. Това планува законопроект за регламентиране на колекторските компании, който ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ " Мая Манолова внесе в Народното събрание. 

Ако той бъде признат от депутатите, ще се забрани на колекторите да начисляват всевъзможни други разходи при събирането на дълга, с изключение на главницата и законната рента. А прехвърлянето на дълг към втори, трети и идващ колектор ще стане недействително. 

Промените не разрешават събиране на вземания от колектори, в случай че в потребителския контракт няма категорично документално единодушие на длъжника задължението му да се събира от колектор, както и същият да бъде посочен съответно. С измененията на Манолова се не разрешават и контактите на колектора с работодатели или близки и съседи на длъжника. 

В претекстовете към законопроекта се аргументира въвеждането на указател за колекторските компании и регламентиране на активността им за първи път от над 20 години насам. При систематични нарушавания на разпоредбите за събиране на отговорности колекторската компания ще бъде заличавана от регистъра и ще й се забрани да реализира активност. Ще има и наказания – санкция за чиновници на колекторски компании до 1500 лева, а за колекторски компании 5% от оборота, само че не по-малко от 5000 лева, за всеки обособен случай на нарушавания. 

По данни на Асоциацията на колекторските организации в България през 2018 година колекторите са събирали вземания от жители по 1 221 227 случая за общо 1.418 милиарда лева при междинен размер на дълга от 1161 лева, е вписано в претекстовете към законопроекта. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР