ВиК-Добрич е акционерно дружество и вече не може да разчита

...
ВиК-Добрич е акционерно дружество и вече не може да разчита
Коментари Харесай

ВиК – Добрич ще тегли заем за модернизиране на системата

ВиК-Добрич е акционерно сдружение и към този момент не може да разчита на страната за финансово подкрепяне , би трябвало да усвояваме средства по Оперативна програма „ Околна среда “. Това сподели на днешното общо заседание на Асоциацията по ВиК изпълнителният шеф на водния оператор инж. Тодор Гигински. По думите му мнението на контролиращия орган на програмата - „ Джаспърс “ е ВиК – Добрич да е с минимален % съфинансиране – 10%, вместо нормалните 15 на 100 . Със заем от Европейската банка за внедряване и развиване изцяло ще бъдат сменени оборудванията на обслужваните от сдружението помпени и пречиствателни станции, което ще усъвършенства качеството на услугата, ще се пречистват водите на Каварна и Балчик. Помпените станции, които водят водата към Добрич са мощно амортизирани и ще бъдат напълно осъвременени, сподели още инж. Гигински.
В рамките на срещата кметът на Добрич Йордан Йорданов пресметна, че 10-процентното съфинансиране е в размер на 11 млн. лева . Гигински увери представителите на локалната власт, че ВиК-Добрич разполага с административен потенциал за ръководство на тези средства.
Не беше прегледан плана на кмета на община Добричка инж. Тошко Петков за създаване на магистрален тръбопровод Батово – село Стожер и въпросът беше оставен за последващо съвещание. Най-голямото село в тази община – Стожер, ще остане без вода при проваляне на сондажния бунар и от общината упорстват за различен водоизточник. Недопустимо е в ХI в. да се носи вода с водоноски , уточни кметът Петков. От ВиК го увериха, че не е сериозно положението на този сондаж, макар писмото от водното сдружение през 2016 година, че сондажният бунар се обрушва. Изграждането на този тръбопровод надвишава 1 млн. лева и не е по силите на ВиК, стана ясно на срещата.
Actualno.com потърси мнението на инж. Тодор Гигински, съгласно който загубите на вода в Добричко са намалели доста.
Г-н Гигински, огромна част от Добрич към този момент е включена в новия тръбопровод в границите на плана по водния цикъл. Отчитате ли към този момент по-малки загуби на вода от досегашните над 85%?
Вече са много по-малко и доближават до към 75%. Очакваме много повече да паднат загубите.
Това значи ли, че могат да се понижат загубите на половина след привършване на плана?
Предварителни прогнози не могат да се дават, следва да се свършат още доста неща. Има подадени улици, които в допълнение са включени към водния цикъл. Предстоят действия и по тях. Мисля, че ще се оправим.
Вие постоянно водите каузи против длъжници. Какви са резултатите?
Това е един от методите на събиране. Работим и с нашите екипи. Целта е да подобрим индикаторите във връзка с вземанията.
Колко общо са несъбраните вземания досега?
Предстои да се изготви подобен разбор, тъй като всяка година някои от длъжниците отпадат по отминалост, други стават несъбираеми поради необитаеми жилища. Тази информация ще я подготвим в допълнение.
Сред длъжниците компании ли доминират, или семейства?
Най-често са семейства.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР