Вижте, вижте, това е Антъни!Жужащ рояк деца обсажда новата звезда

...
Вижте, вижте, това е Антъни!Жужащ рояк деца обсажда новата звезда
Коментари Харесай

Анатомия на шампиона: Антъни Иванов

Вижте, вижте, това е Антъни!

Жужащ рой деца обсажда новата звезда в българското плуване преди следващата подготовка. Някои от малчуганите упорстват за фотография, други просто стискат ръката на своя подстрекател.

Той се усмихва, само че наподобява обезпокоен – явно не е привикнал с цялото това внимание. А поради шеметния му скок в международния хайлайф ще му се наложи да свикне. При това пъклен бързо.

-->

Доскоро самият Антъни Иванов минаваше за дете-чудо в басейна. Детето обаче порасна – не постепенно и бавно, а като че ли за минути и часове. И то освен тъй като на 17 юли навърши 18 години.

Седмица по-късно геният от Велико Търново сътвори възторг на международното състезание в Будапеща и се класира за финала в коронната си дисциплинираност – 200 метра бътерфлай. Показателно е, че Антъни е едвам третият българин в самостоятелните дисциплини (след Денислав Калчев и Михаил Александров), попаднал измежду най-хубавите 8 на планетата.

В началото бе футболът

Като дребен Антъни мечтае за кариерата на Кристиано Роналдо и стартира да тренира футбол в „ Етър”. Баща му Антон – някогашен национал на 100 и 200 метра бътерфлай – обаче настойчиво го води и в басейна. Съчетаването на двата спорта продължава докъм 13-ата му година, когато родителите му го убеждават дефинитивно се насочи към плуването. Миналото лято фамилията се мести в Сандански, а геният стартира подготовка при тогавашния треньор на своя татко – Николай Вакареев.

Големият пробив идва през 2015 година – шесто място на международното за юноши в Сингапур. Миналата година е гарнирана със сребро от европейското за юноши и влиятелно 9-о място на континенталния шампионат за мъже.

След страхотното показване в Будапеща Иванов насочва подготовката си за идващото тестване – международното за юноши в Съединени американски щати през септември.

4 часа и 12 км в басейна

Три тренировки, най-малко 4 часа в басейна и 12-13 километра плуване всеки ден – това е графикът на първенеца, който държи 14 ремонти на националните върхове при мъжете и общо 200 в другите възрасти.

„ Ставам в 6 и след час към този момент съм във водата. Нямам никакво време, тъй като съм на учебно заведение от 9 – нормално стигам за втория час. След уроците се прибирам да хапна и в 2 следобяд още веднъж плавам. После идва ред на сухата тренировка”, задъхано изрежда Антъни.

Бътерфлаят без подозрение е най-красивият, само че и най-труден жанр в плуването. Той изисква солидна физическа мощ, а когато дистанцията е 200 метра, е нужна и подобаваща устойчивост.

„ Нямам експлозивност за 50 и 100 метра, работим за движение и загребвания на 200. Видът на тренировката отвън басейна зависи от стадия на подготовка – подскоци, лицеви опори, дърпане на ластици, надигания с колани… Треньорът преценя върху какво да наблегнем в съответния ден.”

Гориво в мотора

По време на най-интензивната подготвителна стратегия през зимата Антъни би трябвало да гълтам приблизително по 6000 калории на ден - към два пъти повече от елементарния човек. Процентът на телесните му мазнини е в порядъка на 6% против 18-24% при множеството от нас.

Закуската на плувеца включва мюсли с прясно или кисело мляко, от време на време с мед. Обядът е от чорба и готвено ядене - солидна порция мусака или пилешко със зеленчуци. Вечерята е риба или паста. Междинните хранения също са богати на протеини и въглехидрати.

„ Газираните питиета са строго неразрешени, само че по този начин или другояче в никакъв случай не съм ги харесвал. Пицата също не ме липсва, въпреки че от време на време си разрешавам. Най-големият ми проблем е със сладкото, което доста обичам, а би трябвало да лимитирам. С времето се привиква, несъмнено. Десертите ми се състоят от плодове, през лятото акцентирам на динята и пъпеша”, споделя Иванов.

При растеж от 180 сантиметра оптималното спортно тегло на Антъни е 74 кг. „ В моята дисциплинираност няма по-тежък плувец от 80 кг. В спринтовете има и тежки момчета, само че те са доста здрави. За всеки е друго, зависи от структурата”.

Бански за 250 евро

Подобно на някои от най-великите модерни плувци, Антъни употребява високотехнологични бански костюми с марка Arena - компания, която е и спонсор на българската федерация. Носи модела Carbon Air, чийто дизайн е планиран за стабилизиране на корема и горната част на краката. Костюмът съдържа и специфична въглеродна клетка с неповторими нишки, които ускоряват компресията на мускулите.

Всички тези научно създадени усъвършенствания разрешават на плувците да се плъзгат безпрепятствено във водата, а разликата в достиженията може да доближи до няколко решаващи стотни.

Цената на подобен бански е към 250 евро. За похлупак един чифт се амортизира единствено след две или три плувания. „ Моят модел не стяга, защищава от разбиране на краката и е съвършен за 200 метра. Материята е забавна и водата като че ли минава през нея. След няколко надпревари обаче банският губи качествата си и става единствено за подготовка - за съществени стартове е нужен чисто нов”, коментира геният.

Епилацията като наложителност

Защо плувците епилират безпрепятствено цялото си тяло преди съревнование? Ако смятате, че е просто от суетност, ще сгрешите. Разбира се, съвършената визия е значима за хора, чийто фотоси по нищожен бански красят първите страници на издание с многомилионен тираж.

Теорията обаче е, че острието на бръснача отстранява мъртвите кожни кафези от повърхността и затова създават нов пласт свръхчувствителни кафези, които понижават съпротивлението и разрешават по-бързо придвижване във водата.

Бейби Фелпс?

„ Майкъл е свръхчовек. Той ме възпламени по плуването. Винаги е бил делфинист и по тази причина се насочих към тази дисциплина”, разкрива Антъни.

Макар че е на път да се утвърди като най-разпознаваемото лице на родното плуване и че прякорът Бейби Фелпс към този момент си пробива път в обществените мрежи, Иванов към момента е на светлинни години от ненадминатия американец. Разбира се, освен като достижения, само че и като маркетингов капацитет. Той към момента разчита на финансовата поддръжка на родителите си и федерацията и чака интерес от страна на спонсорите.

Звездата на Англия Адам Пийти да вземем за пример печели по към 1,5 милиона евро годишно единствено от рекламни контракти, а приходите му са обезпечени чак до 2020 година

Ритуалът на Антъни

За разлика от множеството си противници, които излизат за старт със слушалки на ушите, Антъни не слуша музика преди съревнование. Той обаче има личен обред - качва се на блокчето с левия крайник, а по-късно кръстосва три пъти ръцете.

„ Преди това просто затоплям и очаквам да ни изкарат. Седим в една стая, като осемте стола са подредени по реда на коридорите. След това ни извеждат през тунела - прожектират националния байрак, пускат пушек и по този начин нататък”, споделя Иванов.

-->

Съперниците му в решителното плуване на международното са сюрпризирани, само че не и шокирани от наличието му. „ Всички ме познават, наблюдават ме и знаят, че се задавам след тях. В Будапеща разговарях с Ласло Чех (б.р. - четирикратен олимпийски шампион) и с Чад Льо Кло (олимпийски и международен шампион). След финала ме поздравиха, сред нас има огромно почитание.”

Пътят към Америка

„ Принстън” и „ Харвард” - част от Брашляновата лига - и още куп елитни университети в Съединени американски щати водят свирепа борба за 18-годишния ученик на американския лицей във Велико Търново. Самият той е твърдо решен да продължи развиването си в Страната на неограничените благоприятни условия и паралелно с плуването да следва състезателен мениджмънт.

Така, по подигравка на ориста, скоро ще се озове при индивида, на който е кръстен. А въпросната персона не е по никакъв начин инцидентна - гради кариера в Холивуд и се споделя... Антъни Хопкинс. Другата обсъждана опция в родилния дом е била Антонио Бандерас.

Проект 1:54

В сериите на международното Иванов усъвършенства личния си народен връх - 1:55,55 минути. Целта му за идната година е да слезе под 1:55,00. За съпоставяне - най-хубавото достижение в дисциплината се държи от Майкъл Фелпс (1:51;51).

„ Надявам се да взема орден от европейското състезание за мъже в Шотландия през август. Дано следващата година надградя резултатите си. Мечтая за олимпийска и международна купа. Интересът към мен малко ме плаши, само че се надявам по този начин медиите да извърнат повече внимание на плуването и да дадат мотивация на надарените деца у нас, които имат голям капацитет. Това е превъзходен спорт, който развива цялото тяло.”

Как се усеща Антъни Иванов, щом скочи в басейна? „ Като вкъщи си”. А какво си мисли незабавно след финала на с напрежение съревнование? „ Йес, най-сетне дисциплината приключи”.

Да, международното състезание по плуване в Будапеща завърши и излъчи нов любим на нацията. Едно момче, кръстено на холивудска звезда и орисано за трофеи и върхове.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР