Вижте цялото му интервю пред "Дойче веле". - ДВ: Г-н

...
Вижте цялото му интервю пред "Дойче веле". - ДВ: Г-н
Коментари Харесай

Световноизвестен математик за коронавируса: Ще стане още по-лошо, преди да тръгне към подобрение

Вижте цялото му изявление пред "Дойче веле ".

- Дъждовни води: Г-н Флаше, към този момент от два месеца в границите на своята професура в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина Вие изучавате ковид. Какво открихте дотук?

- Щефан Флаше: Наблюдаваме характерностите и разпространяването на КОВИД-19, следим и смъртността. Измерванията, които направихме на един круизен транспортен съд, подложен през февруари под двуседмична карантина в Йокохама, доста ни помогнаха да разберем по-добре вируса. Според тези измервания, смъртността е към един % - като междинна за всички възрастови групи. Разбира се, рискът нараства с възрастта. Над 50 години е рисково, над 60 години става още по-опасно.

- Дъждовни води: Какво тъкмо се крие зад коефициента R, за който толкоз доста се приказва в последно време?
 Щефан Флаше
Щефан Флаше

- Щефан Флаше: С помощта на този коефициент изчисляваме какъв брой души заразява един към този момент инфектиран човек в границите на една затворена група население. При ковид този коефициент се колебае. В началото един инфектиран заразяваше 2-ма до 2,5 други.

- Дъждовни води: А за какво е толкоз мъчно да се откри какъв брой тъкмо са инфектираните?
- Щефан Флаше: Ние считаме, че има наранени, които още не демонстрират симптоматика, само че към този момент популяризират вируса. А таман тези хора доста мъчно се откриват. Според нашите проучвания, сред 10 и 30 % от разпространителите на вируса към момента не демонстрират симптоматика. Всички тактики за ограничение на вируса се концентрират върху хората, които към този момент показват признаците. Така мнозина към този момент заразни хора остават незабелязани. Това е и една от аргументите за огромните компликации, които срещат съвсем всички страни, опитващи се да забавят разпространяването.

- Дъждовни води: Какво можем да научим от Китай и Южна Корея? Там вирусът се популяризира по-рано, в сравнение с в Европа.
- Щефан Флаше: В Китай и в Южна Корея броят на новите болни спада. Това е доста забавно от позиция на устрема ни да овладеем КОВИД-19 в международен мащаб. Тези страни съумяха да спрат разпространението на вируса, въвеждайки фрапантни обществени ограничения, посредством които държат хората на разстояние едни от други. Когато вирусът се популяризира гладко, здравните системи бързо доближават пределните си благоприятни условия. Когато обаче успеем да понижим броя на хората, които се разболяват едновременно, ние разтоварваме здравната система, а това ни набира скъпо време да лекуваме болните и да работим над имунизациите.

- Дъждовни води: Излиза, че по този начин нареченото „ обществено разграничаване “ доста е помогнало в битката против вируса в Китай и в други страни.
- Щефан Флаше: Тази мярка е ефикасна. Проблемът е обаче в това, че в мига, когато бъде анулирана, броят на инфектираните още веднъж ще нарасне, тъй като огромна част от популацията още няма имунитет. А това слага държавните управления в мъчно състояние. Мерките, които лимитират публичния живот и затрудняват всекидневието и стопанската система, са прекомерно тежки и могат да се удържат единствено за известно време.

- Дъждовни води: Какво значи това за Европа?
- Щефан Флаше: Проблематично е, когато една страна стартира прекомерно рано да затваря учебните заведения и да не разрешава публични мероприятия, тъй като освен това състояние ограниченията ще би трябвало да траят по-дълго. Ето за какво редица политици дълго умуваха по кое време е верният миг.

- Дъждовни води: Има ли смисъл от лимитираната независимост на напредване и от затворените граници - ограничения, въведени от редица страни?
- Щефан Флаше: Ограниченията целят да не се позволяват в съответната страна към този момент инфектирани хора. Това е смислена мярка, когато в тази страна инфектираните се броят на пръсти. Но в случай че вирусът към този момент се е популяризирал там, тогава няма съвсем никакво значение дали още няколко души ще влязат извън.

- Дъждовни води: Какво още може да се направи?
- Щефан Флаше: По-мека мярка би било да се съсредоточим върху рисковите групи, само че това няма да спре разпространението на вируса. Ако не можем да спрем разпространението на заболяването, ние имаме най-малко опцията да изолираме тези, които са най-силно наранени.

- Дъждовни води: Звучи по този начин, като че ли няма скоро да се отървем от вируса.
- Щефан Флаше: Трудно е да се каже какъв брой дълго ще продължи. Досега няма признаци, че вирусът ще изчезне през лятото.

- Дъждовни води: Тревожите ли се от обстановката?
- Щефан Флаше: Всички би трябвало да се тревожим. Времената са сложни. И ще стане по-лошо, преди да тръгне към усъвършенстване. В момента не можем да създадем изключително доста. Просто би трябвало да демонстрираме разсъдък и да си набираме информация единствено от благонадеждни източници.

Щефан Флаше е ексклузивен професор в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, където създава математически модели на инфекциозни болести.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР