Вижте цялата позиция на ПП:Всички възможни проверки от страна на

...
Вижте цялата позиция на ПП:Всички възможни проверки от страна на
Коментари Харесай

”Продължаваме промяната” за Шенген: Служебният кабинет дължи обяснение за провала на преговорите

Вижте цялата позиция на Политическа партия:

" Всички вероятни инспекции от страна на европейските институции, в това число на седемнадесет специалисти от разнообразни страни, демонстрираха, че България и Румъния дават отговор на формалните критерии за участие в шенгенската зона.

Формално всичко е наред. Формално България не би трябвало да е единствената континентална страна от Европейски Съюз, която не е част от Шенген. Реално, част от европейските сътрудници изпращат явен сигнал, не за първи път: имате проблем с корупцията, имате проблем с върховенството на закона. Независимо от процеса по присъединение към Шенген, страната ни би трябвало да предприеме обилни ограничения във връзка с битката с корупцията и за определяне на върховенството на закона. Това се удостовери и от последния отчет по хоризонталния механизъм за върховенството на закона, и от заложените в него рекомендации на Европейска комисия. С всичките си дейности във вътрешната и външната политика по време на последното постоянно държавно управление с мандат на „ Продължаваме промяната “ и с програмата си като партия, ясно показахме, че за нас най-висшият приоритет е безкомпромисната битка с корупцията и цялостното господство на закона.

С приемането на Плана за възобновяване и резистентност през април 2022 година и ограниченията в бранш правораздаване в него, дадохме явен сигнал към европейските ни сътрудници, че България е твърдо решена да продължи битката с корупцията. Заявихме цялостна поддръжка за мандата на европейската прокуратура и предприехме всички нужни стъпки, с цел да се подсигурява независимостта и автономността на работата им в България.

Поради явната абдикация на страната на пристанище “Росенец ”, още като служебни министри Асен Василев и Кирил Петков започнаха ограничения за увеличение на граничния и данъчен надзор на терминала на пристанището. Определени бяха митнически чиновници, които да управляват с 24-часови смени, беше повишен щатът и в този момент там работят и чиновници на Национална агенция за приходите, и на Гранична полиция.

 

Още преди седмици от “Продължаваме смяната ” призовахме за разглеждане на същински значимите проблеми и законопроекти за българското общество, вместо да се губи пленарно време в “изтърбушване ” на Изборния кодекс за операция на идващите избори. Водени от дълбоката ни увереност, че България има освен право, само че и голям капацитет за водеща роля в европейското семейство, още в понеделник:

- ще внесем декларация за навреме приемане от Народното събрание на антикорупционното законодателство, заложено по ПВУ, включително на Закон за противопоставяне на корупцията, измененията в Закона за правосъдната власт, предвиждащи ограничаване на безграничната, еднолична власт на основния прокурор, Законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, промени в Закон за публичните поръчки;

- ще желаяме чуване на служебния министър-председател и служебните отраслови министри по отношение на напредъка по досието “Шенген ”, в това число активността по основни гранични пунктове;

- ще проведем парламентарен надзор по отношение на резултатите от европейските инспекции за сигурността на летище София.

В допълнение следва да внесем още законодателни ограничения, в поддръжка на поетите задължения. Това е значимо за всички нас като българи и като жители на Европейския съюз - да се възползваме от правото на свободно придвижване на хора, артикули и услуги в рамките на общността. Затова “Продължаваме смяната ” ще работим за допустимо най-скорошно приемане на страната ни в Шенген, законодателни промени в областта на върховенството на закона и приемане на политическо доверие от европейските ни сътрудници.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР