Вижте основните ключови стъпки и информация преди ваксинацията срещу коронавирус.

...
Вижте основните ключови стъпки и информация преди ваксинацията срещу коронавирус.
Коментари Харесай

Всичко, което трябва да знаете преди ваксинация

Вижте главните основни стъпки и информация преди имунизацията против ковид.

Стъпка №1: Как да запазим час за ваксина?

Вариантите са няколко:

През персоналния доктор - здравноосигурените лица могат да се обадят на персоналния си доктор, който е длъжен да им обезпечи ваксина и да им даде ден и час, в който би трябвало да се явят.

През РЗИ - здравно НЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през персоналния си доктор. Ваксина обаче няма да им бъде отказана, в случай че звъннат в Регионалната здравна ревизия, отговаряща за техния град.

Чакане на опашки при избраните пунктове - този вид е и минимум комфортен, и минимум целесъобразен, само че все пак хората, които отидат на избраните за имунизация пунктове, могат да получат ваксина или дата и час за такава.

През онлайн регистъра - тази опция е към момента идна. Очаква се до края на месеца да бъде подготвен електронният указател, в който всеки ще може да даде своята поръчка за имунизация.

Стъпка №2: Нужни ли са предварителни проучвания?

Тази стъпка не е наложителна, само че е целесъобразна за пациентите с хронични болести. Те би трябвало да се извърнат към лекуващия ги експерт и персоналния им доктор, с цел да обсъдят с тях на кои индикатори да създадат проучвания и по-късно да преценяват по какъв начин да работят по отношение на резултатите, предава Българска национална телевизия.

Ако сте бременна или планирате бебе

Според Експертния съвет по Акушерство и гинекология бременните дами не би трябвало да бъдат имунизирани. Дамите, които възнамеряват да имат дете, също не би трябвало да се имунизират против коронавирусна зараза най-малко 6 месеца преди да забременеят.

Ако към този момент сте проявявали алергични реакции след слагане на ваксина

Това би дало съображение да се счита, че и имунизацията срещу COVID-19 би довела до нежелана реакция. Всички терзания по отношение на алергии би трябвало да бъдат споделени с персоналния доктор преди да се вземе осведомено решение за имунизацията.

Ако към този момент сте се срещали с вируса

Възможно е към този момент да имате антитела против COVID-19, даже без да сте разбрали, че сте прекарали болестта. Това най-добре може да покаже пробата за антитела. Преди ваксина не е наложително да се прави подобен, също така цената за него се поема напълно от пациента (в другите лаборатории варира сред 20 и 30 лева.)

Д-р Георги Миндов, ръководителят на столичното съдружие на персоналните лекари, поучава хората, които считат, че са прекарали вируса, да си създадат тест за антитела.

Ако нямат антитела - експертите поучават пациентът да вземе осведомено решение дали да си сложи ваксина.

Ако имат антитела - няма тъкмо напътствие, което да споделя в кои случаи и при какво количество антитела е добре да се изчака с имунизацията.

Голямото количество антитела съгласно някои лекари може да докара до гриподобни признаци след слагането на имунизацията, които обаче отшумяват до 2-3 дни.

Но и експертите не са на едно мнение по този въпрос. Според имунологът акад. Богдан Петрунов съществуването или отсъствието на антитела против Ковид няма никакво значение. " Няма никакъв смисъл. Излишно е да го прави. Антителата не дефинират дали да се имунизирате или не. Не виждам никакъв смисъл от правенето на тези проби ", сподели в студиото на " Денят стартира " акад. Богдан Петрунов.

Според Министерството на здравеопазването няма причина преболедувалите да не бъдат имунизирани.

Единният информативен портал на Здравното министерство прецизира:

" Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна отбрана (имунитет), само че тя варира и може да не продължи дълго време. Тъй като не знаем какъв брой дълго антителата не престават след инфекцията и дребен брой хора са имали по-тежки повторни заразявания, имунизацията може да бъде от изгода за повишение на съществуващия след зараза имунитет на човек. Въпреки че към момента не е известно също и какъв брой дълго продължава постваксинационният имунитет, имунизациите се основават, с цел да обезпечат благонадежден и нескончаем имунитет. Клиничните изпитвания включваха хора, които преди този момент са били инфектирани със SARS-CoV-2 и е открито, че имунизацията е безвредна. Имунизирането против COVID-19 e също толкоз значимо за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите. "

Стъпка №3 Какво да (не) вършим преди и след първата доза

24 часа преди и след имунизация не би трябвало да се пие повече от 50 гр алкохол. Това сподели шефът на УМБАЛСМ " Н.И. Пирогов " доктор Асен Балтов.

Поставянето на ваксина не значи незабавен имунитет. Различните източници дават друг отговор на въпроса по кое време тялото стартира да построява имунитет. Причината е, че това значително зависи от самостоятелната реакция на всеки човек и от типа на имунизацията.

Смята се, че в най-хубавия случай първите антитела стартират да се появяват не по-рано от 14-ия ден след първата доза от имунизациите на " Пфайзер " или " Модерна ".

При " Астра Зенека " експертите сочат, че имунитетът стартира да се появява след втората седмица от слагането на имунизацията и се усилва до 12-а седмица.

Стъпка №4: ВТОРА ДОЗА ВАКСИНА

Още при слагането на първата доза ваксина би трябвало да е ясно по кое време ще бъде сложена и втората доза. След като е явен денят, часът и мястото за втората доза, пациентът би трябвало да съблюдава прецизно своя ред, с цел да не се стига до безпорядък.

Значи ли имунизацията, че към този момент сме безвредни за близките?

" Ваксината пази от заболяването, а не от преместването на вируса ", това сподели и проф. Камен Плочев в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов ".

Мит е, че прекаралите COVID-19 не могат да придвижват болест. Същото важи и за имунизираните.

Ваксината обаче обезпечава здраве на тези, които са си я сложили. Дори да бъдат инфектирани, техният организъм към този момент ще е построил имунитет, с който по-лесно ще преборят вируса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР