Вижте какво разказва за събитието един от неговите вдъхновители и

...
Вижте какво разказва за събитието един от неговите вдъхновители и
Коментари Харесай

Бургас слуша българска градска музика в нови аранжименти на премиерен за града концерт BG Vintage

Вижте какво споделя за събитието един от неговите вдъхновители и уредници: Елисавета Петрушева

На 12 октомври Бургас ще се върне в XX век с концерт българска градска музика BG Vintage. Проектът показва песните от 20-те до 90-те години на предишния век в нови аранжименти - фънк, суинг, реге, джаз. Спектакълът е премиерен за града и ще започва в 19:30 часа в Държавна Опера. Той се слага на бургаска сцена като част от програмата на Порт Прим Арт Фест. Фестивалът на изкуствата е с уредник и основател Гранд Хотел и СПА Приморец, с общителното подпомагане на община Бургас. Творчески шеф на форума е художникът Стефан Божков, а патрон за 2018г. - постоянно усмихнатата актриса Татяна Лолова.

Ето какво споделя за BG Vintage една от неговите вдъхновители и уредници: Елисавета Петрушева:

Какво е за Вас остарялата градска българска музика? Има ли тя място на актуалната сцена?

Добре разказани истории - радостни или тъжни, сантиментални или закачливи, това е паметта за живота на моите баби и дядовци, на родителите ми, както и, истории от детските ми години. Една от първите песни, които съм научила, и която, мисля, ще помня постоянно, е именна обичаната остаряла градска ария на моя татко. Красивата, непреходна музика постоянно ще има своето място, и като се изключи че пази мемоари и споделя истории, тя свързва и хора от разнообразни генерации. Именно това желаеме да изградим с BG VINTAGE - прочувствен мост сред аудитория от разнообразни генерации.

Какво е Вашето присъединяване в план BG Vintage?

Организация, съгласуваност, връзка, грижа всичко да се случва по най-хубавия метод, с цел да се усещаме всички добре дружно, и това да усеща и нашата аудитория.

Как се роди концепцията за него?

Някак напълно леко и естествено, като продължение на общия път, по който от години вървим с Мишо Йосифов (музикален шеф на BG VINTAGE) и Вера Шандел (която се грижи за цялостната визия на музикантите и за тяхното театрално поведение) за разпространение на качествена музика и на една просвета, в чиято основа са насладата и хубостта. Голям мотор за раждането на концепцията беше (е) и срещата на Мишо Йосифов с изключителните младежи, които са част от BG VINTAGE, като учител в Национална музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ".

Как избрахте музикантите, които влизат в състава на BG Vintage?

Избрахме ги, тъй като са млади, надарени, положителни, с искра в очите, с отношение и любов към хубавата музика, и по-специално - и към българската музика. Защото желаят да работят и да се развиват като професионални музиканти и имат огромен капацитет за това, а ние желаеме да ги подкрепим при започване на пътя им. Работата с тези младежи е извънредно наслаждение и доста зареждаща. С изключение на Мишо Йосифов и на Велислав Стоянов - тромбон, съставът на BG VINTAGE е напълно от музиканти, които са към момента студенти, въпреки и някои от тях - в края на образованието си. BG VINTAGE е концепция, платформа, която ще се развива, както откъм репертоар, по този начин и откъм музикален състав, само че сигурно ще има едно главно ядро от музиканти.

Кога беше проявлението на BG Vintage пред аудитория за първи път?

Първата среща на BG VINTAGE с публиката беше на 23 май, дата, която избрахме напълно умишлено, с цел да представим концепцията в навечерието на най-хубавия празник - 24 май, Денят на българската култура и просвета и на славянската книжовност. За наша наслада, тази първа среща беше вълнуваща и доста прочувствена, а залата - цялостна.

Каква аудитория събира планът?

Ще ни се да събира аудитория от разнообразни генерации, които да се срещат посредством музиката.

Репертоарът на BG VINTAGE е наличен и прелъстителен за новото потомство, а за по-възрастните хора носи вяра, наслада и сладки мемоари. Срещите с публиката занапред предстоят, до момента сме имали единствено две - на първия концерт през май и на 2 септември в границите на Празници на изкуствата " Аполония “ - и на двете публиката несъмнено беше с най-разнородни ЕГН-та.

След авторската ария на музикантите от BG Vintage " На моята тераса " ще има ли и други Ваши нови части в тази отличителна за предишния век стилистика?

Разбира се, " На моята тераса " е единствено свежото начало. Предстоят и още авторски части с текстове на български език. В каква стилистика ще бъдат е мъчно да се каже авансово - Мишо Йосифов е композитор с огромно любознание и отворен към креативен опити, тъй че може да изненада всички със идващото парче. Това, което е несъмнено, е, че изненадата ще е приятна.

Кои са песните, които е бъдат изпълнени като част от плана на Порт Прим Арт Фест и каква е тяхната обща дълготрайност?

Песните, които ще чуят гостите на концерта на BG VINTAGE, са от разнообразни десетилетия на 20-и век, някои от тях - известни и обичани от генерации българи, други - изцяло незнайни за публиката, трети - позабравени. Сред композициите, с които, уповавам се, ще донесем наслада на публиката на фестивала в Бургас, са " Снегът на загатна ", " Казано почтено ", " Песен за кафето ", " Закъснели срещи ", " Когато луната изплува ", " Без радио не мога ", нашите (на Вера Шандел, Мишо Йосифов и мен) обичани открития - " Танго за Държавната лотария " и " С таксиметър ", и несъмнено - " На моята тераса ".

Вижте и чуйте България от XX век, в нови аранжименти.

Билети на касата на НХК.

За повече информация: +359 894 898 098

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР